Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Φασολάδα Καλαβρύτων με βανίλιες Φενεού, λεμόνι και ρίγανη


Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 10'
Χρόνος: 1 ώρα + 10'
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας
Κόστος: 7.20€

Απλή, αλλά μεγαλειώδης γεύση.

Υλικά

300 γρ. ψιλά φασόλια (π.χ. βανίλιες Φενεού - είναι ευκολόβραστα - σε καλά μπακάλικα και πλέον σε ορισμένα, μεγάλα σούπερ μάρκετ)
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
3 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
1/2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη, ή 1½ κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
80 ml ελαιόλαδο
1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο σε σκόνη ή 1/2 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη (ή όσο καυτερό μάς αρέσει)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια, το κρεμμύδι, το ξύσμα και 1.200 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε μια κουτάλα της σούπας από τη φασολάδα και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τη φασολάδα, προσθέτουμε το λάδι, αλατοπίπερο, το μπούκοβο και τη ρίγανη και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να χυλώσει η φασολάδα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε με το λεμόνι, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

http://www.gastronomos.gr