Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

«Βόμβα» Συνολάκη: «Η Αθήνα θα αντιμετωπίσει & μεγαλύτερο σεισμό» – «Πρόβα τζενεράλε τα 5,1 Ρίχτερ»


Ως μια «πρόβα τζενεράλε» χαρακτήρισε τη σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα, ο ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ο ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star, τονίζει: «Η Αθήνα θα αντιμετωπίσει και μεγαλύτερο σεισμό. Κάποια στιγμή, κανείς δεν ξέρει πότε, θα έχουμε έναν καταστροφικό σεισμό στην Αθήνα».
Ο καθηγητής αναφέρεται και σε μια σειρά ακινήτων, που κινδυνεύουν με κατάρρευση. «Όσα κτίρια είναι κτισμένα με τον σύγχρονο αντισεισμικό κώδικα δεν κινδυνεύουν», λέει και προσθέτει για τα παλαιά: «Αν έχει ακολουθηθεί ο οικοδομικός κανονισμός, δεν κινδυνεύουν».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗ

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης αναλύει την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ (5,3 σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο) που έπληξε σήμερα το μεσημέρι την Αττική και έγινε αισθητός σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και στην κεντρική Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο κ.Τσελέντης τόνισε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα που θα γίνεται αισθητή λόγω του μικρού εστιακού βάθους 12 χλμ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.
«Θα λέγαμε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Κατά την εκτίμησή μου, αν και είναι παρακινδυνευμένο να το πει κάποιος, μιλάμε για τον κύριο σεισμό. Αυτό το λέω γιατί ενεργοποιήθηκε ένα κομμάτι του ρήγματος που είχε δώσει τον σεισμό του 1999, κάποιο παρακλάδι του βέβαια. Θεωρώ ότι έχει εξαντλήσει το δυναμικό του. Ωστόσο λόγω του μικρού εστιακού βάθους η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει αρκετές εβδομάδες για να μην πω και μήνες. Μπορεί να σταματήσει κάποια στιγμή και να έχουμε πάλι έναν ισχυρό μετασεισμό», ανέφερε ο σεισμολόγος στον Alpha.
Ενώ συμπλήρωσε ότι «οι κάτοικοι των Αθηνών δεν πρέπει να περνάνε κάτω από αυτά τα ετοιμόρροπα κτίρια που υπάρχουν στην πόλη». Επίσης ανέφερε ότι «τα σπίτια μας δεν πέφτουν τόσο εύκολα. Από αυτά που υπάρχουν εντός των σπιτιών μας μπορεί να χτυπήσουμε».
Για το φαινόμενο ότι στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού δεν υπάρχουν ζημιές σχολίασε ότι «το φαινόμενο εξηγείται αρχικά από τις τοπικές στατικές συνθήκες όπως επίσης και η κατεύθυνση του ρήγματος».

Για την ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων είπε: «Το ρήγμα της Πάρνηθας θεωρώ ότι έχει αποφορτιστεί πλέον. Για τα γειτονικά ρήγματα θεωρώ ότι είναι μακρινή η πιθανότητα. Υπαρκτή αλλά μικρή. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πλούσιους μετασεισμούς».

https://corfiatiko.blogspot.com