Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Domine, Quo Vadis? Κύριε, Που Πας;


Τα αποτυπώματα των ποδών του Χριστού.
Βρίσκονται στην εκκλησία San Sebastiano fuori le mura της Ρώμης.



Άποψη από την φυλακή του Μαμερτίνου (Carcere Mamertinum), όπου φυλακίστηκαν
οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος. Παρατηρήστε στο αλτάριο τον ανάποδο σταυρό,
υπενθύμιση του τρόπου σταυρικού θανάτου του Απόστολου Πέτρου.

Μία ιδιαίτερα συγκινητική ιστορία βρίσκεται στις απόκρυφες «Πράξεις Πέτρου». Με τον γενικό όρο Απόκρυφα, ονομάζονται αρχαία κείμενα θρησκευτικού περιεχομένου που έχουν αποκλεισθεί από τον Κανόνα της Αγίας Γραφής. Κατά κύριο λόγο, οι ερευνητές θεωρούν ότι τα βιβλία αυτά συντάχθηκαν μεταξύ του 2ου πΧ και του 4ου μΧ αιώνα από Ιουδαίους και χριστιανούς συγγραφείς (αν και συνέχισαν να γράφονται ανάλογα κείμενα μέχρι και τον 13ο αιώνα μX), οι οποίοι με απομίμηση του τίτλου, του ονόματος του συγγραφέα, της μορφής και του περιεχομένου, επιδίωκαν να εξασφαλίσουν στα έργα τους κανονικό κύρος. Τα βιβλία αυτά διακρίνονται σε απόκρυφα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.
Ο Απόστολος Πέτρος βρίσκεται φυλακισμένος στη Ρώμη στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μαμερτίνου. Μόλις έχει ξεκινήσει ο διωγμός των χριστιανών από τον Νέρωνα κατηγορούμενοι ότι έβαλαν φωτιά στη Ρώμη. Δύο δεσμοφύλακες, οι Processo και Martiniano, προσήλυτοι στον χριστιανισμό, τον φυγαδεύουν. Ο Απόστολος Πέτρος παίρνει τον δρόμο που οδηγεί προς τη Via Appia φεύγοντας από τη Ρώμη. Κάποια στιγμή βρίσκεται στο δρόμο που είναι σήμερα γνωστός ως Via delle Terme di Caracalla και που δεν απέχει πολύ από τη Via Appia.


Εκεί, λίγο πριν ξεφύγει οριστικά, βλέπει απέναντί του στον ίδιο δρόμο να έρχεται ο Χριστός με κατεύθυνση προς τη Ρώμη. Τον αναγνωρίζει αμέσως και τον ρωτά Κύριε, πού πορεύη; (Domine, Quo Vadis?) Και ο Κύριος απαντά: Είδον σε φεύγοντα τον θάνατον, και θέλω υπέρ σου σταυρωθήναι (Venio Romam, iterum crucifigi). Ο Απόστολος Πέτρος σταματά τη φυγή και επιστρέφει στη Ρώμη για να αντιμετωπίσει τη μοίρα του (Κύριε, εγώ πορεύομαι, το πρόσταγμά σου πληρώ). Θα ζητήσει μάλιστα να σταυρωθεί ανάποδα ως ανάξιος του σταυρικού θανάτου του Χριστού.








Σήμερα αν πας στην εκκλησία της Ρώμης San Sebastiano fuori le mura και στον θησαυρό της (cappella delle reliquie) θα δεις τα αποτυπώματα του Χριστού να έχουν θαυματουργικά αποτυπωθεί πάνω σε μία πέτρινη πλάκα που φέρει την επιγραφή Quo Vadis σε ξύλινο πλαίσιο περιμετρικά της πέτρινης πλάκας.





Αντίγραφο των αποτυπωμάτων των ποδών του Χριστού.
Εκκλησία Chiesa di Santa Maria delle Piante της Ρώμης.

Εχω διαβάσει ότι το μήκος των υποτιθέμενων αποτυπωμάτων των ποδών του Χριστού είναι 27, 5 εκ που αντιστοιχεί σε υποδήματα μεγέθους 44/45, σημαντικό μέγεθος για τον 1ο μΧ αιώνα.

Σήμερα πιστεύεται ότι είναι ένα αρχαίο αφιέρωμα σε κάποια ρωμαϊκή θεότητα. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στην ανάρτηση της λειψανοθήκης 279 - Ο δεκάλογος του Νικόλαου Μεσαρίτη, σκευοφύλακα της Θεοτόκου του Φάρου είχαμε κάνει μνεία ενός κειμένου που προέρχεται από τον σκευοφύλακα της Θεοτόκου του Φάρου στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη του 12ου αιώνα, Νικόλαο Μεσαρίτη (ρήτορα, θεολόγο, συγγραφέα και αργότερα Μητροπολίτη Εφέσου), ο οποίος σε ρητορική έκφραση (δεκάλογος) θα επιλέξει δέκα κειμήλια (τα οκτώ από τη Θεοτόκο του Φάρου) και θα τα επαινέσει. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και οι σανδάλιδες, τα ίχνη των ποδών του Χριστού κομμένα σε δέρμα (δες το σχετικό κείμενο παρακάτω):



https://leipsanothiki.blogspot.com