Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Απόλυτη κατάλυση του διεθνούς δικαίου: Στο βρετανικό «Γκουαντάναμο» ο Τζ.Ασάνζ – Με χάος απειλούν οι Anonymous

Απόλυτη κατάλυση του διεθνούς δικαίου και της ελευθερίας του λόγου από τις μεγάλες «δημοκρατικές» δυνάμεις, στην υπόθεση του δημοσιογράφου ακριβιστή Τζούλιαν Ασάνζ. Ο ιδρυτής των Wikileaks και ο άνθρωπος που ξεσκέπασε τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ κρατείται στις πιο σκληρές φυλακές της Βρετανίας.

Παράλληλα, με μήνυμά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Anonymous προειδοποιούν τους υπέυθυνους για την «οργουελική» σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, με χάος.

«Αφήστε ελεύθερο τον Ασάνζ αλλιώς θα το πληρώσετε», προειδοποιούν συγκεκριμένα οι Anonymous σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανάρτησαν στο facebook μετά τη σύλληψη του ιδρυτή των WikiLeaks από τις βρετανικές αρχές.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και την κουστωδία τους σε όλο τον κόσμο, που δουλεύουν ώστε να σιωπήσουν οι whistleblowers», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ακόμη, αναφέρουν ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks, συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές «εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αυτή είναι μια κίνηση που αναμενόταν και ο ίδιος ο Ασάνζ μας προειδοποίησε για την επικείμενη σύλληψή του», τονίζουν. «Οι κυβερνήσεις θα κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα βγουν στο φως τα μυστικά τους».

Εν συνεχεία, κάνουν μια αναδρομή στις αποκαλύψεις του Ασάνζ, και στέκονται περισσότερο στα ντοκουμέντα που δημοσίευσε για την κυβέρνηση Μπους και τις δολοφονίες αμάχων στη Βαγδάτη.

Οι Anonymous αναφέρουν πως ο ιδρυτής των WikiLeaks «χτύπησε» τόσο τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικάνους και γι’ αυτό αποτελεί «απειλή συνολικά για το κράτος των ΗΠΑ». «Είναι ένας πραγματικός δημοσιογράφος που αποκαλύπτει την αλήθεια που αφορά και την αριστερά και τη δεξιά. Στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν λίγοι κανονικοί δημοσιογράφοι, αντιθέτως η τηλεόραση είναι γεμάτη από talking heads που ακολουθούν μια συγκεκριμένη ρητορική», γράφουν οι Anonymous στο μανιφέστο τους.

Οι συντάκτες του κειμένου καλούν σε μια «επανάσταση» δια του διαδικτύου. Ζητούν από τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους σε παγκόσμιο επίπεδο για την προάσπιση της ελευθερίας του λόγου. Ως παράδειγμα έντασης, αναφέρουν τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι.

«Ο Ασάνζ είναι προτεινόμενος για το Νόμπελ Ειρήνης κάθε χρόνο από το 2010 και μετά όταν άρχισε να απασχολεί την κοινή γνώμη. Δυστυχώς, το σύστημα δεν συμμερίζεται την ίδια άποψη για αυτόν. Έτσι το μήνυμά μας είναι ένα: Αφήστε τον ελεύθερο ή θα το πληρώσετε. Ήρθε η ώρα να ενωθούμε, να εξεγερθούμε και να παλέψουμε», καταλήγουν οι Anonymous.

Από το μικρό δωμάτιο της πρεσβείας του Εκουαδόρ, ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έχει μεταφερθεί μετά τη σύλληψή του στις φυλακές υψηλής ασφαλείας του Μπέλμαρς στο κέντρο του Λονδίνου, γνωστές και ως το «Γκουαντάναμο Μπέι» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το «ζοφερό», όπως το περιγράφουν ξένα πρακτορεία ειδήσεων, σωφρονιστικό ίδρυμα έλαβε το συγκεκριμένο προσωνύμιο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου όταν σημαντικός αριθμός ατόμων τέθηκε στις εν λόγω φυλακές υπό κράτηση βάσει αντι-τρομοκρατικού νόμου.

Οι φυλακές του Μπέλμαρς με τους πιο «διάσημους» έγκλειστους της Βρετανίας, όπως ανέφερε νομική πηγή στο Γαλλικό πρακτορείο, βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Λονδίνου. Εχουν χωρητικότητα περίπου 900 ατόμων, ενώ εκεί μεταφέρονται κρατούμενοι «που απαιτούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις διαχείρισης λόγω του δημόσιου προφίλ τους και του προφίλ τους στα μέσα ενημέρωσης», σύμφωνα με την περσινή έκθεση επιθεώρησης του ιδρύματος.

Σύμφωνα μάλιστα με την εν λόγω έκθεση, λόγω «σημαντικής έλλειψης προσωπικόύ», «έχει περιοριστεί το χρονικό διάστημα που επιτρέπεται στους κρατουμένους να βγαίνουν από το κελί τους».



Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν περιπαικτικά ότι οι φυλακές του Μπέλμαρς μπορεί να θεωρηθούν «αναβάθμιση» για τον Ασάνζ σε σχέση με τις προηγούμενες φυλακές που κρατείτο. Υπνεθυμίζεται ότι ο διάσημος πληροφοριοδότης παρέμεινε εννέα ημέρες στη φυλακή Wandsworth το 2010 μετά από την έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού που του είχαν απαγγελθεί στη Σουηδία. Η φυλακή Wandsworth θεωρείται η «πιο υπερπλήρης» φυλακή στην Αγγλία με περίπου 1.600 κρατουμένους, ενώ οι περισσότεροι από τους έγκλειστους μένουν σε κελιά που είναι σχεδιασμένα για ένα μόνο άτομο.

Παρότι έγκλειστος, ο Ασάνζ χαίρει πλέον δικαιωμάτων που δεν είχε όταν «κρυβόταν» από τον νόμο επί επτά χρόνια στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, υπογραμμίζει σε τηλεγράφημά του το Associated Press.

Ειδικότερα, ο αρχισυντάκτης των WikiLeaks Kristinn Hrafnsson δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Ασάνζ είναι άρρωστος και θα πρέπει να λάβει επιτέλους ιατρική περίθαλψη. Επίσης, σημείωσε ότι πλέον θα μπορεί να συναντηθεί με τους δικηγόρους του πιο εύκολα από όταν έμενε στην πρεσβεία, όπου το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της διαμάχης με τις αρχές του Ισημερινού είχε απαγορευτεί η είσοδος στους περισσότερους επισκέπτες.

Ο αρχισυντάκτης των Wikileaks ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι ο 47χρονος Ασάνζ πονάει υπερβολικά στον ώμο του, ενώ πονάει και στα δόντια του.

«Στη φυλακή, όπου κρατείται ενώ εκτυλίσσεται η διαδικασία έκδοσης, υπάρχουν ιατρικές εγκαταστάσεις, πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη που υποθέτω υπάρχει και κάποιο προαύλιος χώρος που να τους επιτρέπεται να βγει έξω», δήλωσε ο Hrafnsson και πρόσθεσε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σχετικώς καλή αν λάβουμε υπόψιν μας το άγχος που έχει τα τελευταία χρόνια.



Βρετανία – ΗΠΑ: Η πολιτική αντιπαράθεση της έκδοσης

Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ βρετανικών και των αμερικανικών αρχών σχετικά με την έκδοση του Ασάνζ με το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης της Βρετανίας να παροτρύνει την κυβέρνηση να μην τον παραδώσει στους Αμερικανούς. Συγκεκριμένα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ διώκουν τον Ασάνζ επειδή έφερε στο φως στοιχεία βιαιοπραγιών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη τον ιδρυτή των Wikileaks στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο μετά την άρση του πολιτκού ασύλου που του είχε χορηγήσει ο Ισημερινός. Αμέσως μετά τη σύλληψη, οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες σχετικά με τη δημοσίευση χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή περίπου 70 Βρετανοί βουλευτές υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν από τον υπουργό Εσωτερικών, Σαζίντ Τζαβίντ, αλλά και τη σκιώδη υπουργό Εσωτερικών των Εργατικών Ντάιαν Αμποτ, να δώσουν προτεραιότητα σε αίτημα έκδοσης της Σουηδίας έναντι εκείνου των ΗΠΑ για τον Ασάνζ.

Σύμφωνα με τους νομοθέτες, μια τέτοια κίνηση θα στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα της προτεραιότητας που δίνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται οι εν λόγω ισχυρισμοί».

«Δεν προεξοφλούμε φυσικά ενοχή, αλλά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η δέουσα διαδικασία και η (Σουηδή) ενάγουσα θα πρέπει να δει να αποδίδεται δικαιοσύνη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Οι βουλευτές επισημαίνουν επίσης ότι πολλές κατηγορίες βιασμών εναντίον του ιδρυτή των WikiLeaks παραγράφηκαν και η μόνη εναπομείνασα κατηγορία θα παραγραφεί τον Αύγουστο του 2020.