Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Ο μυστηριώδης Ρωσικός ραδιοφωνικός σταθμός που εκπέμπει μηνύματα που κανείς δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει

Είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, τα τελευταία 35 χρόνια, μεταδίδει έναν θαμπό, μονότονο τόνο.
Κάθε λίγα δευτερόλεπτα συνοδεύεται από ένα δεύτερο ήχο, σαν κόρνα από πλοίο. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ένας άντρας ή μια γυναίκα θα διαβάσει μερικά λόγια στα ρωσικά, και αυτό είναι.
Ο καθένας, οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να ακούσει, απλά ρυθμίζοντας ένα ραδιόφωνο στη συχνότητα 4625 kHz. Ο σταθμός, γνωστός με το όνομα «the Buzzer», είναι τόσο αινιγματικός, σαν να έχει σχεδιαστεί από θεωρητικούς συνωμοσιολόγους.

Η μυστηριώδης τοποθεσία
Λίγο έξω από την πόλη της Αγίας Πετρούπολης, στη μέση ενός βάλτου, υπάρχει μια ορθογώνια σιδερένια πύλη. Πίσω από τις σκουριασμένες πύλες βρίσκονται εγκαταλελειμμένα κτίρια, ραδιοφωνικού πύργοι και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που συνορεύουν με έναν πέτρινο τοίχο. Αυτή η μυστηριώδης τοποθεσία θεωρείται ότι είναι το αρχηγείο του ραδιοσταθμού «MDZhB» και αποτελεί το επίκεντρο ενός μυστηρίου που ξεκινά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Σήμερα τον σταθμό ακούνε σε απευθείας σύνδεση δεκάδες χιλιάδες ακροατές, που εύκολα παραδέχονται ότι δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα για το τι ακούνε.
Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, καθώς «δεν υπάρχει απολύτως καμία πληροφορία στο σήμα», σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή πληροφοριών David Stupples του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου.
Τι συμβαίνει?
Η συχνότητα πιστεύεται ότι ανήκει στο ρωσικό στρατό, αν και δεν το έχουν παραδεχτεί ποτέ. Ξεκίνησε αρχικά τη μετάδοση στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο κομμουνισμός ήταν σε παρακμή. Σήμερα μεταδίδεται από δύο τοποθεσίες – μια στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης και μια τοποθεσία κοντά στη Μόσχα. Παραδόξως, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αντί να κλείσει, η δραστηριότητα του σταθμού αυξήθηκε απότομα.
Δεν είναι λίγες οι θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν τι μπορεί να είναι το «Buzzer», από θεωρίες περί κάποιου είδους επικοινωνίας με υποβρύχια μέχρι και σε προσπάθεια επικοινωνίας με εξωγήινους. Μια τέτοια θεωρία αναφέρει ότι λειτουργεί ως μιας μορφής σήμα τύπου «Dead Hand»: Στην περίπτωση που η Ρωσία πληγεί από πυρηνική επίθεση, το σήμα θα σταματήσει να εκπέμπει, προκαλώντας αυτόματα κάποιας μορφής αντίδραση ως αντίποινα. Ο απόλυτος πυρηνικός και από τις δύο πλευρές, χωρίς ερωτήσεις.
Από ότι φαίνεται, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στο ίδιο το σήμα που ενισχύουν τη θεωρία. Όπως όλα τα διεθνή ραδιόφωνα, ο βομβητής λειτουργεί σε σχετικά χαμηλή συχνότητα γνωστή ως «shortwave». Αυτό σημαίνει ότι, σε σύγκριση με το τοπικό ραδιόφωνο, το κινητό τηλέφωνο και τα τηλεοπτικά σήματα, λιγότερα κύματα περνούν από ένα σημείο κάθε δευτερόλεπτο. Σημαίνει επίσης ότι μπορούν να ταξιδέψουν πολύ περισσότερο. Παρόλο που θα ήταν δύσκολο να ακούσετε έναν τοπικό σταθμό όπως το BBC Radio London από μια γειτονική χώρα, σταθμοί μικρού μήκους όπως το BBC World Service απευθύνονται σε ακροατήρια από τη Σενεγάλη μέχρι στη Σιγκαπούρη. Και οι δύο σταθμοί μεταδίδονται από το ίδιο κτίριο.
Ο «αδερφός» σταθμός με το ελληνικό ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι υπάρχει ένας παρόμοιος σταθμός με κάποιες εντυπωσιακές ομοιότητες. Το «Lincolnshire Poacher» λειτούργησε από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως το 2008. Όπως και το «Buzzer», θα μπορούσε να ακουστεί στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Ακριβώς όπως και το Buzzer, προερχόταν από μια άγνωστη τοποθεσία, που θεωρείται ότι βρίσκεται κάπου στην Κύπρο. Και ακριβώς όπως το «Buzzer», οι μεταδόσεις του ήταν απλά ανατριχιαστικές.
Στην αρχή κάθε ώρας, ο σταθμός έπαιζε τους δύο πρώτους στίχους ενός αγγλικού λαϊκού τραγουδιού, το Lincolnshire Poacher. Μετά από 12 επαναλήψεις, ακολουθεί η τρεμάμενη φωνή μιας γυναίκας που διαβάζει ομάδες πέντε αριθμών – «1-2-0-3-6» σε ανώτερη αγγλική προφορά.
Η εξήγηση μας πάει πίσω στη δεκαετία του 1920. Η Ρωσική Συνεταιριστική Εταιρεία (Arcos) ήταν ένα σημαντικό εμπορικό όργανο, υπεύθυνο για την εποπτεία των συναλλαγών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ή τουλάχιστον, αυτό είπαν ότι έκαναν.
Τον Μάιο του 1927, χρόνια μετά τη σύλληψη ενός υπαλλήλου που μπήκε σε ένα κομμουνιστικό γραφείο ειδήσεων στο Λονδίνο από Βρετανό μυστικό πράκτορα, η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο του Arcos. Στο υπόγειο ανακάλυψαν ένα μυστικό δωμάτιο χωρίς λαβή πόρτας, στο οποίο οι εργάτες κατέστρεφαν βιαστικά έγγραφα. Οι Βρετανοί δεν ανακάλυψαν τίποτα που δεν γνώριζαν ήδη. Η επιδρομή ήταν μια κλήση αφύπνισης στους Σοβιετικούς, που ανακάλυψαν ότι η ΜΙ5 τους παρακολουθούσε επί χρόνια.
«Αυτό ήταν ένα σφάλμα πρώτης τάξης», λέει ο Anthony Glees, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Ασφάλειας και Πληροφοριών στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ. Για να δικαιολογήσει την επιδρομή, ο πρωθυπουργός είχε ακόμη διαβάσει μερικά από τα αποκρυπτογραφημένα τηλεγραφήματα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι Ρώσοι επανεφηύραν πλήρως τον τρόπο κρυπτογράφησης των μηνυμάτων. Στο νέο σύστημα επικοινωνίας, δημιουργείται ένα τυχαίο κλειδί από το άτομο που στέλνει το μήνυμα και μοιράζεται μόνο με το άτομο που τον λαμβάνει. Όσο το κλειδί είναι τελείως τυχαίο, ο κώδικας δεν μπορεί να σπάσει. Δεν υπήρχε πλέον λόγος ανησυχίας για το ποιος θα μπορούσε να ακούσει τα μηνύματά τους.



Έτσι μπήκαμε στην εποχή των «ραδιοφωνικών σταθμών αριθμών» – ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν κωδικοποιημένα μηνύματα σε κατασκόπους σε όλο τον κόσμο. Σύντομα ακόμη και οι Βρετανοί το έκαναν: εάν δεν μπορείτε να τους νικήσετε, κάντε το όπως κι εκείνοι. Ο νέος δίαυλος επικοινωνίας ήταν τόσο χρήσιμος, ώστε δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να διαδοθούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί των αριθμών σε όλο τον κόσμο. Είχαν μάλιστα και εύηχα ονόματα «Nancy Adam Susan», «Russian Counting Man» και «Cherry Ripe» – ο αδελφός σταθμός του Lincolnshire Poacher, ο οποίος περιείχε επίσης στίχους ενός αγγλικού λαϊκού τραγουδιού.
Ο «Buzzer» ταιριάζει απόλυτα.

Συνδέεται μάλιστα και με μια σειρά συλλήψεων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010. Το FBI ανακοίνωσε ότι είχε ξεσκεπάσει ένα δίκτυο Ρώσων πρακτόρων «με βαθιά κάλυψη» , οι οποίοι λέγεται ότι έλαβαν τις οδηγίες τους μέσω κωδικοποιημένων μηνυμάτων από συχνότητα των ερτζιανών – συγκεκριμένα στα 7887 kHz.
Το περίεργο μήνυμα του ραδιοφώνου της Βορείου Κορέας
Τώρα μπαίνει και η Βόρειος Κορέα στην εξίσωση. Στις 14 Απριλίου 2017, ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός Radio Pyongyang μετέδωσε: «Δίνω σχόλια σε τμήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την εκπαίδευση των απομακρυσμένων πανεπιστημίων για τους πράκτορες αποστολής αριθ. 27.» Αυτό το κακόκρυπτο στρατιωτικό μήνυμα ακολουθήθηκε από μια σειρά αριθμών σελίδων – αριθ. 69 στη σελίδα 823, σελίδα 957 – που μοιάζουν πολύ με κώδικα.
Μπορεί να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αριθμών εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται – αλλά έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Παρόλο που είναι δυνατόν να μαντέψετε ποιος εκπέμπει, ο καθένας μπορεί να ακούσει τα μηνύματα – έτσι δεν ξέρετε σε ποιον αποστέλλονται. Τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο μπορεί να είναι ταχύτερα, αλλά μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανακαλυφθούν.
Μπορεί ο “Buzzer” να στέλνει μηνύματα κατασκοπείας;
Όμως, σε στιγμές κρίσεις, όπως σε περίπτωση εισβολής στη Ρωσία, ένα ραδιοφωνικός σταθμός αριθμών μπορεί να είναι καταλυτικός. Η ιδέα συναρπάζει: ο “Buzzer” κρύβεται με καθαρή θέα και εκπέμπει σε ένα δίκτυο παράνομων ρωσικών κατασκόπων σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Ο “Buzzer” δε μεταδίδει ποτέ αριθμημένα μηνύματα.


Αυτό δεν έχει αυστηρά σημασία δεδομένου ότι τα συστήματα αποκρυπτογράφησης μπορούν να μεταφράσουν οτιδήποτε – από λέξεις κώδικα μέχρι μια αλλοιωμένη ομιλία. «Εάν μια τηλεφωνική κλήση ήταν κρυπτογραφημένη, θα ακούγατε … enejekdhejenw … αλλά από την άλλη πλευρά αυτο θα μεταφράζεται κανονική ομιλία», λέει ο Stupples. Αλλά αυτό θα άφηνε ίχνη στο σήμα.
Για να στείλετε πληροφορίες μέσω του ραδιοφώνου, ουσιαστικά το μόνο που κάνετε είναι να μεταβάλλετε το ύψος ή την απόσταση των κυμάτων που μεταδίδονται. Για παράδειγμα, δύο χαμηλά κύματα στη σειρά σημαίνουν x, ή τρία κύματα πιο κοντά μαζί σημαίνει y. Όταν ένα σήμα μεταφέρει πληροφορίες, αντί για τακτοποιημένα, ομοιόμορφα διαχωρισμένα κύματα, όπως οι κυματισμοί στον ωκεανό, αφηνει ένα κύμα που μοιάζει με ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Ο “Buzzer” δεν είναι τέτοια περίπτωση.
Αντ ‘αυτού, πολλοί πιστεύουν ότι ο σταθμός είναι ένα υβρίδιο δύο πραγμάτων. Το σταθερό σήμα είναι απλά ένας δείκτης, λέγοντας «αυτή η συχνότητα είναι δική μου, αυτή η συχνότητα είναι δική μου …» για να σταματήσουν οι άνθρωποι να τον ακούν.
Μετατρέπεται μόνο σε σταθμό αριθμών σε στιγμές κρίσης, όπως σε περίπτωση εισβολής στη Ρωσία. Τότε, θα λειτουργούσε ως ένας τρόπος για να δοθεί εντολή στο παγκόσμιο δίκτυο κατασκοπείας και στις στρατιωτικές δυνάμεις σε κατάσταση αναμονής σε απομακρυσμένες περιοχές. Άλλωστε, η Ρωσία είναι μια χώρα περίπου 70 φορές στο μέγεθος του Ηνωμένου Βασίλειου.
Φαίνεται ότι έχουν ήδη κανει την άσκηση. «Το 2013 εξέδωσαν ένα ειδικό μήνυμα,» COMMAND 135 ISSUED «που λέγεται ότι είναι μήνυμα δοκιμών για πλήρη ετοιμότητα για μάχη», λέει ο Mάris Goldmanis, ενθουσιώδης ραδιοερασιτέχνης που ακούει τον σταθμό από το σπίτι του στις Βαλτικές Χώρες.
Το μυστήριο του ρωσικού ραδιοφώνου μπορεί να έχει λυθεί. Αλλά αν οι οπαδοί του έχουν δίκιο, ας ελπίσουμε ότι το σήμα δεν θα σταματήσει ποτέ.

Πηγή: BBC Future
Μετάφραση: infiltr8or
https://national-pride.org