Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Η στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας στη Βενεζουέλα επέτυχε σαφώς το στόχο της

MK Bhadrakumar 

Η σύντομη ανάπτυξη δύο ρωσικών στρατηγικών βομβαρδισμών Tupolev Tu-160 'Blackjack' στη Βενεζουέλα την περασμένη εβδομάδα έχει γίνει συγκλονιστικό γεγονός.

Πρόκειται πράγματι για μια απόδειξη των αυξανόμενων κατορθωμάτων του ρωσικού στρατού που έχει αποκατασταθεί υπό την ηγεσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα Blackjack εμφανίστηκαν πολλές φορές στο συριακό ουρανό και πρόσφατα πέταξαν πάνω από την Αλάσκα. Τώρα διασχίζουν τον Ειρηνικό.
Τα δυο βομβαρδιστικά με δυνατότητα πυρηνικών φορτίων προσγειώθηκαν στη Βενεζουέλα στις 10 Δεκεμβρίου.

Το Tu-160 Blackjack είναι ένα υπερηχητικό βαρύ βομβαρδιστικό με μεταβλητή γεωμετρία, σχεδιασμένο για να χτυπήσει στρατηγικούς στόχους με συμβατικά και πυρηνικά όπλα σε ηπειρωτικά θέατρα επιχειρήσεων. Με κάποιο τρόπο, η Μόσχα έδωσε στην Ουάσιγκτον μια «πρόγευση» από τον κόσμο του αύριο, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να σχίσουν τα συμφώνα για τον έλεγχο των εξοπλισμών και προσπαθούν να αλλάξουν την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία προς όφελος τους.

Ασφαλώς, η κατάργηση της συνθήκης FNI από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανοίγει την πόρτα για την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεσαίας εμβέλειας που στοχεύουν τη Ρωσία τόσο από την ευρωπαϊκή πλευρά όσο και από την Άπω Ανατολή. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα ανταποκριθεί με κατάλληλο τρόπο στην πρόκληση των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον έλαβε καλά το μήνυμα. Ο υπουργός εξωτερικών Mike Pompeo έγραψε σε τουΐντ: «Οι Ρώσοι και οι Βενεζουελάνοι θα έπρεπε να δουν τα πράγματα όπως είναι: δύο διεφθαρμένες κυβερνήσεις που σπαταλούν το δημόσιο χρήμα και στραγγαλίζουν την ελευθερία, ενώ οι λαοί τους υποφέρουν».
Το Κρεμλίνο ανταποκρίθηκε γρήγορα δηλώνοντας ότι οι παρατηρήσεις του Πομπέο ήταν «απαράδεκτες» και «πολύ μη διπλωματικές για έναν υπουργό των εξωτερικών». Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να επικρίνουν τα χρήματα που δαπανώνται για ασκήσεις, λέγοντας ότι θα αρκούσε το ήμισυ του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για να θρέψει όλη την Αφρική.

Η ρωσική εφημερίδα με επιρροή Nezavisimaya Gazeta ανέφερε την Τετάρτη ότι η αποστολή στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 μπορεί να έχει κάτι να κάνει με ένα ρωσικό σχέδιο για τη δημιουργία μια μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία στην Καραϊβική. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό το θέμα λήφθηκε υπόψη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάου Μαντούρο στη Μόσχα. Ενδιαφέρον γεγονός, τα δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά έκαναν ασκήσεις για 10 ώρες στην Καραϊβική, συνοδευόμενα εν μέρει από βενεζουελικά μαχητικά.

Η Βενεζουέλα επιδιώκει να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Maduro στη Μόσχα, υπογράφηκαν συμφωνίες για νέες ρωσικές επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας και ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε εξορυκτικές δραστηριότητες, ειδικά σε σχέση με το χρυσό. (Υπολογίζεται ότι η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού στον κόσμο.) Η ρωσική κυβέρνηση και το πετρελαϊκό γίγαντα Rosneft φέρεται να έχουν δανείσει στη Βενεζουέλα κάπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2006, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση Maduro. Αντίθετα, για τη Μόσχα, η συμμαχία με τη Βενεζουέλα είναι σημαντική επειδή είναι δύο μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου μη μέλη του ΟΠΕΚ. Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Μαντούρο, ο Πούτιν μια θολή αναφορά στο αμερικανικό πρόγραμμα ανατροπής του καθεστώτος στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας ότι η Ρωσία καταδικάζει «κάθε μέτρο που συνδέεται με τη τρομοκρατία και κάθε προσπάθεια που στοχεύει στο να αλλάξει τη κατάσταση χρησιμοποιώντας τη βία».


 

Το παρασκήνιο των ρωσοαμερικανικών εντάσεων μπαίνει επίσης στο παιγνίδι. Το τελευταίο διάστημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προκαλέσει τη Ρωσία - επιθέσεις με drones σε ρωσικές βάσεις στη Συρία, κλιμάκωση της σύγκρουσης που προκάλεσε η Ουκρανία στη θάλασσα του Αζώφ, τελεσίγραφο της Ουάσινγκτον που απειλεί να καταργήσει τη Συνθήκη INF με τη Ρωσία, η οποία απαγορεύει και στις δύο χώρες να αναπτύξουν και να εξαπολύσουν πυρηνικούς πυραύλους μικρής και μεσαίας κλίμακας κ.ο.κ. Μόνο στις τελευταίες 7 με 10 μέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κλιμακώσει τις στρατιωτικές εντάσεις με μια "θεαματική" υπέρπτηση της Ουκρανίας με αεροσκάφος επιτήρησης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο το χαρακτήρισε χαρούμενα ως μια χειρονομία που αποσκοπούσε "να επιβεβαιώσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ουκρανία" και "προς την ασφάλεια των ευρωπαϊκών εθνών". Για άλλη μια φορά, το αμερικανικό ναυτικό έστειλε ένα καταδρομικό με καθοδηγημένους πυραύλους στη θάλασσα της Ιαπωνίας κοντά στη βάση του ρωσικού ναυτικού στόλου στον Ειρηνικό και είναι η πρώτη φορά σε 35 χρόνια από το απόγειο του Ψυχρού Πολέμου που κάτι τέτοιο συμβαίνει. Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να στείλει άλλο αμερικανικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα ανοικτά της Ουκρανίας.

Η άφιξη ρωσικών αεροσκαφών στο Καράκας δείχνει πιθανώς ότι η Ρωσία μπορεί επίσης να ανταποκριθεί σε είδος. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η αποστολή των Μπλακτζάκ στη Βενεζουέλα σημαίνει αλλαγή στη στρατηγική θέση της Ρωσίας ως τέτοια. Πριν δύο ημέρες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Maduro είπε ότι η συνάντησή του με τον Πούτιν ήταν "η πιο χρήσιμη συνάντηση όλης της καριέρας μου. Ενισχύσαμε τη διαδικασία συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας στον τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας. Αλλά τότε, ο Maduro απευθυνόταν στο εθνικό του ακροατήριο.

Οι Ρώσοι ηγέτες απέφυγαν προσεκτικά τις στρατηγικές υπερτάσεις όπως αυτές που είχαν εξαντλήσει τους πόρους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η προσέγγιση του Πούτιν αποτελεί στο να συνεχιστεί η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της Ρωσίας και η πρόληψη της διάβρωσης της στρατηγικής ισορροπίας με παραγωγικό τρόπο χωρίς να έρχεται σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ προχωρά αποτελεσματικά ενόψει της εξωτερικής πολιτικής του. Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Η Βενεζουέλα βυθίζεται σε βαθιά οικονομική κρίση, κυρίως λόγω των κυρώσεων που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό που μπορούν και πρέπει να κάνουν η Ρωσία (και η Κίνα) είναι να στηρίξουν τη Βενεζουέλα με το εμπόριο και τις επενδύσεις (κάτι που μπορεί ήδη να κάνουν). Η δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης στην Καραϊβική δεν μπορεί να αποτελέσει προτεραιότητα για τη Ρωσία. Ωστόσο, η Μόσχα έκανε μια έξυπνη κίνηση με την εν συντομία ανάπτυξη δύο στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 με πυρηνικές δυνατότητες στην πίσω αυλή των ΗΠΑ (συνοδευμένων από ένα μεταγωγικό αεροσκάφος An-124 και ενός αεροσκάφους He- 62, καθώς και από 100 πιλότους και άλλο ρωσικό προσωπικό). Και έχει επιστήσει την προσοχή του Λευκού Οίκου στο γεγονός ότι οι Cold Warriors της Διοίκησης βρίσκονται ακόμα στο παλιό παιχνίδι τους, το οποίο είναι να γαργαλίσουν την αρκούδα για να εξαντληθεί η υπομονή των Ρώσων. Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο Λευκός Οίκος παρενέβη για να διευκρινίσει: "Μιλήσαμε με αντιπροσώπους της Ρωσίας και πληροφορηθήκαμε ότι τα στρατιωτικά τους αεροπλάνα, τα οποία προσγειώθηκαν στη Βενεζουέλα, θα φύγουν την Παρασκευή και θα επιστρέψουν στη Ρωσία".

Οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις περνούν μια εξαιρετική περίοδο. Η Μόσχα βρίσκεται στη κατάσταση της περίφημης ερώτησης του Κίσινγκερ: «Με ποίον να μιλήσω αν θέλω να μιλήσω με την Ευρώπη; ». Το γεγονός είναι ότι υπάρχουν πολλά κέντρα εξουσίας στο Washington Beltway. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ίσως να το υπονοούσε όταν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Μόσχα εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη ότι μια συνάντηση κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του Τράμπ είναι "εξίσου απαραίτητη και για τις δύο πλευρές".

ΜΚ Bhadrakumar
Πηγή: https://indianpunchline.com/russian-deployment-to-venezuela-served-the-purpose/
Μετάφραση Avic - Διεθνές Δίκτυο
https://reseauinternational.net/le-deploiement-russe-au-venezuela-a-clairement-atteint-son-objectif/
Πηγή