Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Τρόμος για την οργουελική κοινωνία που έρχεται! Η Google σχεδιάζει συστήματα παρακολούθησης μέσα στα σπίτια!

Του Μάνου Χατζηγιάννη

“Αν θέλεις ένα όραμα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να συντρίβει ένα ανθρώπινο πρόσωπο -για πάντα” έλεγε ο “προφήτης” συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ, δημιουργός του ανατριχιαστικά επίκαιρου έργου “1984”.


Και είναι πραγματικά να σε πιάνει ίλιγγος και τρόμος με το πόσο επίκαιρο είναι το έργο που μας σύστησε τον “Μεγάλο Αδελφό”. Ποια προσωπικά δεδομένα και ποιες ελευθερίες…. Όλα στην χοάνη της οργουελικής κοινωνίας που έρχεται με άλματα κατά πάνω μας!!! Ο “Μεγάλος Αδελφός” εισχωρεί στα σπίτια μας…με την άδειά μας!

Νέες ευρεσιτεχνίες δείχνουν ότι η Google αναπτύσσει σιωπηρά ένα αυτοματοποιημένο σύστημα “έξυπνου σπιτιού” το οποίο θα παρακολουθεί συστηματικά την καθημερινότητά σας.

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας περιγράφουν πώς θα τοποθετηθούν κάμερες και αισθητήρες σε σχεδόν κάθε δωμάτιο του σπιτιού, και θα πραγματοποιείται σάρωση και ανάλυση κάθε κίνησης που κάνει ένας άνθρωπος.

Σύμφωνα με την περιγραφή του διπλώματος ευρεσιτεχνίας, οι έξυπνες κάμερες θα μπορούσαν επί παραδείγματι να αναγνωρίσουν το πρόσωπο ενός κινηματογραφικού σταρ σε ένα μπλουζάκι. Μετά τη διασταύρωση αυτών των δεδομένων με το ιστορικό του προγράμματος περιήγησης του συγκεκριμένου ανθρώπου, το “έξυπνο σπίτι” μπορεί να του στείλει ένα μήνυμα, «Φαίνεται ότι σου αρέσει ο συγκεκριμένος αστέρας. Η νέα του ταινία παίζει σε ένα σινεμά κοντά σας. «

Ανατριχιαστικό;

Με την ανάμειξή του σε μια εις βάθος ανάλυση άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι και των ηχητικών ακουσμάτων για τον προσδιορισμό του φύλου, το σύστημα της Google θα έχει αρκετά δεδομένα για να δημιουργήσει ένα εταιρικό/προσωπικό προφίλ στον κάθε άνθρωπο και στην οικογένειά του.

Το σύστημα θα υπολογίζει έπειτα τις «τάσεις της μόδας” με τη σάρωση του εξοπλισμού του ανθρώπου και θα μπορούσε ακόμη και να καθορίσει το εισόδημά του ή την κοινωνική του τάξη με βάση τις «ακριβές μηχανικές και / ή ηλεκτρονικές συσκευές” που ανιχνεύει.

Ακόμη το “έξυπνο σπίτι” θα παρακολουθεί και τις ηχητικές καταγραφές, και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό άλλων χρηστών, αλλά και για το φύλο και την ηλικία του κάθε χρήστη.

Με ένα θησαυρό δεδομένων, που θα εξορύσσεται από κάθε δωμάτιο του σπιτιού, το “έξυπνο σπίτι” θα κατευθύνει στη συνέχεια τον κάθε άνθρωπο για το τι πρέπει να προσέχει, τι να φάει, πού να πάει και τι να αγοράσει.

Εάν όλα αυτά σας φαίνονται ακραία και επιθετικά, είναι σημαντικό να αντιληφθεί κανείς ότι οι εταιρείες τεχνολογίας ήδη αντλούν δεδομένα μας, απλά αυτό συμβαίνει online:

«Το Google και το Facebook καταγράφουν και αναλύουν τη συμπεριφορά των χρηστών, τη χρησιμοποιούν για να ταξινομήσουν τους ανθρώπους σε κατηγορίες και στη συνέχεια να τους στοχεύσουν με διαφημίσεις και άλλο περιεχόμενο. Το Facebook ξέρει τη φυλή και τη θρησκεία σας, ενώ το Google χρησιμοποιεί τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το ιστορικό αναζήτησης για να σας ταξινομήσει διαφημιστικά. Η Netflix ενσωματώνει όλους τους τύπους δεδομένων στους χρήστες με βάση αυτό που παρακολουθούν και στη συνέχεια εξυπηρετεί τις υπέρ-συγκεκριμένες κατηγορίες ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.Αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας επεκτείνει απλώς τις περιοχές στις οποίες η συμπεριφορά σας ήδη εξορύσσεται και καταγράφεται από το τηλέφωνο και το φορητό υπολογιστή σας την κρεβατοκάμαρά σας «, σημειώνεται για το “έξυπνο σπίτι”.

Το δεύτερο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υποδεικνύει ότι η Google θέλει να μεταφέρει δεδομένα σε παιδικά υπνοδωμάτια. Προτείνει ένα έξυπνο σύστημα…. οικιακής φροντίδας, που θα βοηθούσε τους γονείς να διαχειρίζονται τα ου οίκου τους, χρησιμοποιώντας κάμερες και αισθητήρες για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των παιδιών.

«Οι γονείς θα μπορούσαν να προγραμματίσουν μια συσκευή για να εντοπίσουν εάν ακούγεται «άσχημη γλώσσα «από τα παιδιά, αλλά και για να ανιχνεύει αυτή η συσκευή τη χρήση του διαδικτύου για ακατάλληλο ή ανάρμοστο περιεχόμενο ή να χρησιμοποιεί το σύστημα «αισθητήρες πληρότητας” για να διαπιστώσει εάν έχουν πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές του σπιτιού, ενώ θα μπορούσε και να ρυθμιστεί ώστε να «αλλάξει ένα έξυπνο χρώμα του συστήματος φωτισμού στο κόκκινο και να αναβοσβήσει τα φώτα” ως προειδοποίηση στα παιδιά ή ακόμα και να σβήνει τα φώτα και τις συσκευές αν είναι γειωμένα” λένε οι ειδικοί του συστήματος.

Για ποιες ελευθερίες συζητάμε ακριβώς θυμίστε μου….

Συν τοις άλλους σύμφωνα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το σύστημα αυτό μπορεί να προσφέρει ανταμοιβές για διάφορες συμπεριφορές στο σπίτι. Ένα νοικοκυριό μπορεί να θέσει τον εσωτερικό στόχο του «Λιγότερη χρήση σε ηλεκτρονικές συσκευές” ή «Χρησιμοποιήστε 5% λιγότερη ενέργεια κάθε μήνα για τους επόμενους τρεις μήνες.” Οι συσκευές Google θα μπορούσαν στη συνέχεια να συνδεθούν με οτιδήποτε «έξυπνο” στο σπίτι και να σας στείλουν μήνυμα όταν φτάνετε στο όριο χρήσης που έχετε θέσει!

Αν και τα συγκεκριμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν είναι προϊόντα που διατίθενται στην αγορά ΑΚΟΜΗ, ωστόσο αντιπροσωπεύουν μια σημαντική τάση για αυτό που θέλει να κατακτήσει η Google: το σπίτι σας!!!

Αντί άλλου επιλόγου μια φράση από το αριστούργημα “1984”: “Κανείς δεν γλίτωνε ποτέ από την παρακολούθηση, και δεν υπήρχε κανείς που να μην ομολογούσε στο τέλος. Αφού είχες διαπράξει έγκλημα σκέψης, ήταν σίγουρο πως μια μέρα θα βρισκόσουν νεκρός”.