Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Ξεκίνησε και επίσημα ο μεγαλύτερος εμπορικός πόλεμος στην παγκόσμια Ιστορία: ΗΠΑ εναντίον Κίνας – Mε κομμένη την ανάσα κράτη και χρηματιστήρια


Με τη φράση «Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην Ιστορία, αναγκαστήκαμε να ανταποδώσουμε. Οι ΗΠΑ παραβίασαν όλους τους κανόνες και αρχές του WTO» το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε την μεγαλύτερη μάχη στην παγκόσμια Ιστορία. Ενας εμπορικός πόλεμος πάντα προηγείται του κανονικού…

Πρόκειται για την έναρξη και κλιμάκωση μιας σύγκρουσης που θα χτυπήσει ανηλεώς εταιρείες, καταναλωτές, χρηματιστήρια, δηλαδή το βασικό πυλώνα ισχύος ενός κράτους, την οικονομία. Η μάχη θα είναι παρατεταμένη μεταξύ των ΗΠΑ και σχεδόν όλων των υπολοίπων χωρών.

Ο πρώτος «γύρος» αυτών των δασμών τίθεται σε ισχύ σήμερα Παρασκευή, με τις επιχειρήσεις να αναγκάζονται να πληρώνουν 25% επιπλέον φόρο σε συγκεκριμένα είδη κινεζικών προϊόντων, συνολικού ύψους 34 δισ. δολαρίων- περιλαμβανομένων ελαστικών για αεροσκάφη και πλυντηρίων πιάτων.

Οι αμερικανοί δασμοί τέθηκαν σε εφαρμογή στις 00:01 ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ την Παρασκευή (το μεσημέρι ώρα Πεκίνου, στις 07:01 ώρα Ελλάδας).

Την Πέμπτη, ο Τραμπ προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ ενδεχομένως να «στοχοποιήσουν» κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων, ποσότητα που σε γενικές γραμμές αντιστοιχεί στο σύνολο αυτών που εισήγαγαν οι ΗΠΑ από την Κίνα πέρυσι.

Η Κίνα δήλωσε έτοιμη να απαντήσει άμεσα επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας.

«Η Κίνα υποσχέθηκε να μη ρίξει την πρώτη σφαίρα, αλλά για να διασφαλίσει τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας και του λαού είναι υποχρεωμένη να απαντήσει», δήλωσε εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου εμπορίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One χθες ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να ανεβάσει το ύψος των δασμών σχεδόν στο σύνολο των περσινών κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, που ανήλθαν στα 506 δισ δολάρια εάν το Πεκίνο ανταπαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς.

Οι δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 34 δισεκ δολαρίων, τους οποίους απειλεί να επιβάλει η Κίνα, θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα, τις 6 Ιουλίου.

Η διαφορά των 12 ωρών δίνει προβάδισμα στο Πεκίνο σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ώρα εφαρμογής του μέτρου.

«Τα μέτρα μας θα είναι ισοδύναμα, και αυτό σημαίνει ότι εάν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν στις 6 Ιουλίου, ξεκινάμε και εμείς στις 6 Ιουλίου», δήλωσε η πηγή στο Reuters.

«Η ώρα εφαρμογής για όλες τις πολιτικές αρχίζει τα μεσάνυχτα».

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να «ανοίξουν πυρ» εναντίον όλου του κόσμου με τους δασμούς σε πολυάριθμα κινεζικά προϊόντα, ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ, μία ημέρα πριν από την εφαρμογή της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για επιβολή δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα συνολικής ετήσιας αξίας 34 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, το Πεκίνο προειδοποίησε ότι δεν θα ενδώσει μπροστά στην απειλή του εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον ούτε στον εκβιασμό, ενώ ο Γκάο Φενγκ επισήμανε ότι «δεν επιθυμούμε τον εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να δώσουμε μάχη εν ονόματι των συμφερόντων της χώρας και του λαού», επαναλαμβάνοντας ότι θα επιβάλει σε αντίποινα τελωνειακούς δασμούς ίσου ύψους σε προϊόντα που εισάγει η Κίνα από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, οι ΗΠΑ «αυτοπυροβολούνται στο πόδι» με αυτά τα μέτρα, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ειδών που έχει στοχοθετήσει η Ουάσινγκτον παράγεται από ξένες εταιρείες στην Κίνα.

«Από τον κατάλογο των εισαγόμενων προϊόντων αξίας 34 δισ. δολαρίων, προϊόντα αξίας 20 δισ., δηλαδή το 59% του συνόλου, κατασκευάζονται από εταιρείες ξένων κεφαλαίων» και «οι αμερικανικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό» εξ αυτών, εξήγησε ο Γκάο.

«Τα αμερικανικά μέτρα ουσιαστικά επιτίθενται σε παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής. Για να το θέσουμε απλά, οι ΗΠΑ ανοίγουν πυρ εναντίον όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού τους», επέμεινε.

Νωρίτερα την Παρασκευή, πριν λήξει η προθεσμία που είχε τεθεί για να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί, τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ είχαν εξαπολύσει «πυρά» κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον Λευκό Οίκο πως συμπεριφέρεται σαν «συμμορία γκάνγκστερ».

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι δασμοί αυτοί δεν είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να ασκηθούν πιέσεις στο Πεκίνο, το οποίο η Ουάσιγκτον κατηγορεί για άδικες εμπορικές πρακτικές και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από αμερικανικές εταιρείες. Κι αυτό γιατί η κινεζική οικονομία δεν εξαρτάται πλέον τόσο πολύ από τις εξαγωγές καθώς η εσωτερική κατανάλωση υπερβαινει πλέον το ήμισυ του ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αγγίζουν μόλις το 19% του συνόλου των κινεζικών εξαγωγών.

Την ίδια ώρα οι κινεζικοί δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα όπως η σόγια και το χοιρινό, στοχεύουν περιοχές προπύργια των Ρεπουμπλικανών ενόψει των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών. «Οι επιπτώσεις στο αμερικανικό πολιτικό περιβάλλον είναι πολύ μεγαλύτερες, απ’ ότι εκείνες στην Κίνα», εκτιμά ο Άντι Ρόθμαν, σύμβουλος στρατηγικών επενδύσεων της Matthews Asia.

Aπό την άλλη οι ΗΠΑ χτυπούν με τους δασμούς κινεζικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως προϊόντα ρομποτικής, αυτοκινούμενα οχήματα, μικροτσίπ και εξαρτήματα τηλεοράσεων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και smartphones.

Σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας είπε πως οι σχεδιαζόμενοι αμερικανικοί δασμοί αξίας 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα θα μειώσουν την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας κατά 0,2%, αν και οι συνολικές επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες, ανέφερε το το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua την Παρασκευή.