Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Η κλεψύδρα άδειασε: Δημοψήφισμα-εξπρές 16 Σεπτεμβρίου στα Σκόπια – Παίρνω το «ΝΑΙ» διαβεβαίωσε ο Ζάεφ -Εκλογές στην Ελλάδα


Δημοψήφισμα στα Σκόπια με διαδικασίες εξπρές δρομολόγησε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ καθώς όπως εκτιμά θα πάρει το «ΝΑΙ» από Αλβανούς, Σλάβους, Τούρκους, Βλάχους κτλ . Αν δει κάποιος την προεκλογική εκστρατεία των Σκοπίων κυριολεκτικά θα φρίξει με την συμφωνία. Οπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, ο Ζ.Ζάεφ έχει προγραμματίσει το δημοψήφισμα για την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου γεγονός που σηματοδοτεί πρόωρες εκλογές στην χώρα μας.

Πιθανή έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τους Σκοπιανούς στο δημοψήφισμα αναμένεται να καταστήσει την επακόλουθη συνταγματική αναθεώρηση τυπική διαδικασία, αφού είναι αμφίβολο αν θα βρεθούν βουλευτές να αγνοήσουν τη βούληση του λαού.

Επιπλέον ο Ζ.Ζάεφ φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει διεθνείς παράγοντες πως «παίρνει το ΝΑΙ στην συμφωνία». Και γιατί όχι; Η συμφωνία θεωρείται εξαιρετικά καλή γι αυτούς.

Σύμφωνα με την Telegrafi οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ (11 και 12 Ιουλίου) όπου τα Σκόπια θα πάρουν πρόσκληση ένταξης. Σύμφωνα με τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμίες, από την ανακοίνωση μέχρι το δημοψήφισμα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον δύο μήνες αλλά όχι πάνω από τρεις.

Ο ίδιος ο Ζ.Ζάεφ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στο Πρίλεπ, είπε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα. Σε συνεργασία με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες θα αποφασίσουμε αν το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα, οπωσδήποτε όμως το αποτέλεσμά του θα είναι υποχρεωτικό».

«Δεν έχουμε συζητήσει ακόμα αυτό το ζήτημα. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν κάποιες διεργασίες μέχρι τις 11-12 Ιουλίου, όταν και περιμένουμε πρόσκληση για να συμμετάσχουμε στο ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά θα ανοίξουμε τη συζήτηση και θα καθορίσουμε τους όρους και το ερώτημα του δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.

Κατά πάσα πιθανότητα ωστόσο το ερώτημα, θα είναι συνδυαστικό. Και θα συμπεριλαμβάνει τόσο το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και αυτό της ένταξης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Κι αυτό ούτως ώστε να γίνει πιο δελεαστικό σε αυτούς που διαφωνούν.

«Ηδη, η κυβέρνηση των Σκοπίων ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «άτυπη» εκστρατεία προώθησης της πρόσφατης συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομά της» αναφέρει η ιστοσελίδα Balkan Insight σε δημοσίευμά της.

«Η εκστρατεία προετοιμάζεται από την κρατική υπηρεσία για δημοσίων σχέσεων και προς το παρόν θα «τρέχει» σε κοινωνικά δίκτυα. Θα τονίσει τις στιγμές που είναι σημαντικές προς κατανόηση, την ουσία της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία τώρα πρέπει να περάσει σε δημοψήφισμα», δήλωσε στην εφημερίδα BIRN, η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

«Μακεδονική γλώσσα – προστατευμένη και ενισχυμένη, μια για πάντα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μακεδονική ταυτότητα, Erga Omnes [για όλες τις χρήσεις]», ήταν το μήνυμα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα του Facebook του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ το Σαββατοκύριακο.

Συνοδεύτηκε από μια φωτογραφία του, μέσα στο ψηλό μνημείο «Makedonium» στο Κρούσοβο, αφιερωμένο στην εξέγερση του Ίλιντεν ενάντια στις δυνάμεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1903, μια σημαντική στιγμή στον αγώνα για την ανεξαρτησία της πΓΔΜ.

Μια άλλη θέση στον κυβερνητικό ιστότοπο, συνοδευόμενη από μια φωτογραφία του Ζάουφ και του Αλέξη Τσίπρα, από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, που έγινε τον περασμένο μήνα, έχει ως εξής:

«Με τη συμφωνία, έχουμε το δικαίωμα να πούμε ότι είμαστε Μακεδόνες, χωρίς κανένα περιορισμό».

Ο Υπουργός Επικοινωνιών και Διαφάνειας, Ρόμπερτ Πόποβσκι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην γίνει μια παραδοσιακή εκστρατεία, που θα έφερνε χρήματα στα κυριότερα εμπορικά μέσα, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανεξάρτητη στάση τους, σύμφωνα με το Balkan Insight.

«Δεν θα υπάρξει κανένα κλασικό υλικό προπαγάνδας όσον αφορά την προετοιμασία διαφημίσεων», δήλωσε ο Πόποβσκι, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει πιθανώς μια άμεση προσέγγιση, εξηγώντας τη συμφωνία μέσω άμεσων συναντήσεων με τον λαό και χρησιμοποιώντας μόνο την εθνική τηλεόραση και τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα, MRTV.

«Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στις 17 Ιουνίου, η πΓΔΜ πρόκειται να αλλάξει το όνομά της στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με αντάλλαγμα την προοπτική μιας ταχείας προσχώρησης στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ. Ο όρος «Μακεδόνας/ Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» θα χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει επισήμως την εθνικότητα του πληθυσμού της πλειοψηφίας στη χώρα, ενώ η γλώσσα θα συνεχίσει να ονομάζεται μακεδονική, σημειώνοντας ότι έχει σλαβική προέλευση», αναφέρει η ιστοσελίδα.

Μια άλλη φωτογραφία της πρόσφατης συνάντησης του Ζάεφ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, φέρνει το μήνυμα:

«Ναι, για την ένωσή μας με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ!»

Στη σελίδα του στο Facebook, ο Ζάεφ απευθύνθηκε επίσης σε πολίτες των Σκοπίων.

«Είμαι Μακεδόνας και σας καλώ όλους Μακεδόνες, Αλβανούς, Τούρκους, Σέρβους, Βλάχους, Ρομά, Βόσνιους και όλους τους υπόλοιπους, όλους εσάς – πείτε «Ναι» στο μέλλον μας», αναφέρει το Balkan Insight.

Υπενθυμίζεται ότι η εκ νέου κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή των Σκοπίων (μετά την άρνηση του προέδρου Ιβανόφ να την υπογράψει) είναι προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη 5 Ιουλίου.

Στόχος του Ζάεφ είναι να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ το 2019.

Πάντως, ο σκοπιανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, έσπευσε να εκφράσει δημοσίως την ενόχλησή του για την στάση της ΕΕ ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση της χώρας του, αλλά και πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, θα ευθυγραμμιστούν με τη λαϊκή βούληση.

«Για να είμαι ειλικρινής αναμέναμε κάτι περισσότερο από την ΕΕ, αλλά εντάξει» είπε συγκεκριμένα.

«Αν ο κ. Ιβανόφ δεν υπακούσει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αποπομπής, αλλά δεν θέλω καν να σκεφτώ προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Το δημοψήφισμα της 16ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια «φέρνει» εκλογές στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Είναι φανερό πλέον, πως οι δηλώσεις Καμμένου χτες για εκλογές ή δημοψήφισμα ή η ψηφοφορία να γίνει με 180 βουλευτές σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, σηματοδοτούν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Χτες εξάλλου για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το θέμα αυτό και το Μαξίμου. Φαίνεται πως το μπαράζ κυβιστήσεων χτες από Π.Καμμένο δείχνει πως έχει τεθεί σε εφαρμογή «σχέδιο βελούδινου διαζυγίου».

Και τα τρία σενάρια ωστόσο φαίνεται ότι εμφανίζονται από τον κυβερνητικό εταίρο, γνωρίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουν, ωστόσο μέχρι τότε ποντάρει ότι θα δικαιολογήσουν την θέση του και θα σταματήσει την αποψίλωση του κόμματός του.

Την ίδια ώρα η υπόνοια που αφήνει το Μέγαρο Μαξίμου προς το Μητσοτάκη που ζητά εκλογές, ότι μπορεί και να τον… αιφνιδιάσουν χρησιμοποιώντας σε χθεσινή ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, την παροιμία με τον λύκο, τα πρόβατα και τον βοσκό, εγκαινιάζει και την ανεπίσημη προεκλογική περίοδο.

Συγκεκριμένα ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του Μαξίμου:

«Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο.

Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…».

Πόσο εύκολο θα είναι για τον Πάνο Καμμένο να συγκρατήσει τις αντιδράσεις στο κόμμα του όταν θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου όπου οι 29 χώρες μέλη αναμένεται να καλωσορίσουν τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ;

Ηδη ενημερώθηκε πως θα πρέπει να λάβει μέρος στην αναμνηστική φωτογραφία μαζί με τον Υπουργό Άμυνας των ΣΚοπίων γεγονός που όπως διαδίδουν κύκλοι του, τον εξόργισε και γι αυτό δεν παρέστη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αρχικά τον είχαν διαβεβαιώσει πως κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται αλλά….

Πώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα είναι μέρος της αναμνηστικής φωτογραφίας της συνόδου που θα ακυρώσει το βέτο του Βουκουρεστίου εάν ισχύει η δήλωσή του ότι διαφωνεί με την συμφωνία των Πρεσπών;

Με αυτά τα δεδομένα καθόλου απίθανο δεν θα πρέπει να θεωρείται ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να προβεί σε μια θεαματική κίνηση ακόμη και να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά στις 11 Ιουνίου, δηλαδή μέσα στις επόμενες επτά ημέρες.