Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Ισχυροποιείται η Κίνα μετά τις κυρώσεις στο Ιράν

Μεγάλη κινεζική απόβαση επίκειται στην Τεχεράνη καθώς το Πεκίνο δάνεισε ήδη ιρανικές τράπεζες ενώ κλείνει και μεγάλη συμφωνία «ανακατάληψης» του χαμένου πετρελαικού εδάφους στην χώρα:
Αν αποχωρήσει η γαλλική εταιρεία Total όπως έχει ήδη προειδοποιήσει, ήδη αποχώρησε η γαλλική Engie, τότε το μερίδιο πάει σε κινεζικά χέρια! Μιλάμε πλέον για τρισ, τεράστια έργα που θα συνοδεύονται σίγουρα από Στρατιωτική/Αμυντική συμφωνία Πεκίνου-Τεχεράνης.

Η Total συμμετείχει στην εκμετάλλευση του γιγαντιαίου κοιτάσματος South Pars από την οποία και απείλησε ότι θα αποχωρήσει λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Τα κομμάτια του «παζλ» πλέον έχουν αρχίσει να ενώνονται.

Η ρωσική εταιρεία «Gazprom» (30% ), μαζί με τη γαλλική Total (40%) και την Petronas της Μαλαισίας (30%) συμμετείχαν στην 2η και 3η φάση της ανάπτυξης του τομέα «South Pars» στον ιρανικό τομέα του Περσικού Κόλπου.

Το σχέδιο αφορά στην ουσία την κατασκευή αγωγού που θα διασχίζει το Ιράν -Ιράκ και Συρία που θα είναι και η πιο σύντομη διαδρομή και θα καταλήγει στην Ταρτούς .

Πρόκειται για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα ξεκινά από το κοίτασμα South Pars – North Dome του Περσικού Κόλπου, που αποτελεί «το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο», με στόχο να διασχίσει τη Συρία προς την Ευρώπη.

Ο αγωγός αυτός προβλέπεται να χρησιμοποιήσει τον σιιτικό χερσαίο δρόμο και να φτάσει Μεσόγειο.

Οι γεωπολιτικές ανατροπές/ανακατατάξεις επιβεβαιώνονται και από αισιόδοξες προβλέψεις για 100 δολάρια ανα βαρέλι αργού πετρελαίου -ηδη άγγιξε τα 80- από τον CEO της γαλλικής πετρελαϊκής Total! Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο για τους επόμενους μήνες…

«Είμαστε σε ένα νέο κόσμο με άλλα δεδομένα, όπου επικρατούν στην αγορά οι γεωπολιτικές εξελίξεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Patrick Pouyanne. Επιπλέον τόνισε:

«Το Ιράν αύξησε την παραγωγή του κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μετά την άρση των κυρώσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 στο Ιράν. Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν έβλεπα 100 δολάρια ανά βαρέλι στους επόμενους μήνες» τη στιγμή που χθες το αργό έφτασε στα 80 δολάρια, δηλαδή σε υψηλά 4,5 ετών.

Ωστόσο, αυτή η αυξημένη παραγωγή είναι πλέον αμφίβολη λόγω της εκ νέου επιβολής των αμερικανικών κυρώσεων.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την καταστροφική κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου η παραγωγή μειώνεται, διατηρούν το επίπεδο της ανασφάλειας στην αγορά.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο επικεφαλής ανάλυσης της Jeffries Gammelσυμφώνησε ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει στα 100 δολάρια, μιλώντας στο Bloomberg.

Σήμερα Παρασκευή διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές πετρελαίου, ωστόσο υποχώρησαν από το “φράγμα” των 80 δολαρίων που “έσπασαν” την προηγούμενη ημέρα.

Τα futures του μπρεντ διαμορφωνόταν στα 79.55 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Παρασκευής, ενώ εκεί του WTI έφτασαν στα 71.65 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι Κινέζοι έτοιμοι να αρπάξουν το μερίδιο της Total στο Ιράν – Το Πεκίνο ετοιμάζει απόβαση

Για το Πεκίνο η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία έχει υπογράψει η Κίνα και από την οποία αποσύρθηκαν αιφνιδιαστικά οι ΗΠΑ νωρίτερα αυτό τον μήνα, συνοδεύτηκε από μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Τον Ιούνιο του 2017 κινεζικές εταιρείες συμμετείχαν σε έργα υποδομών στο Ιράν αξίας τουλάχιστον 33 δισεκ. δολαρίων. Εξάλλου το Πεκίνο έδωσε τον Σεπτέμβριο δάνεια αξίας 10 δισεκ. δολαρίων σε πέντε ιρανικές τράπεζες επίσης για την εκπόνηση έργων υποδομής.

Τον Μάρτιο οι δύο χώρες συμφώνησαν να υπάρξει μεταξύ τους σιδηροδρομική σύνδεση, η οποία θα βγάλει από την απομόνωση το λιμάνι Μπουσέρ.

Η επαναφορά των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης από τις ΗΠΑ αφορά όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αμερικανικό έδαφος ή κάνουν συναλλαγές σε δολάρια.

«Όμως οι κυρώσεις αυτές, προκαλώντας την απόσυρση των αμερικανικών, ευρωπαϊκών ή ιαπωνικών εταιρειών, ενδέχεται επίσης να αυξήσουν τις ευκαιρίες για τις κινεζικές εταιρείες», δήλωσε η Χου Σινγκντού, οικονομολόγος ενός πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Κυρίως τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων μοιάζουν να είναι ακαταμάχητα για τη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγό αργού πετρελαίου: το Ιράν είναι η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγός πετρελαίου προς την Κίνα, στην οποία στέλνει περισσότερο από το ένα τέταρτο της παραγωγής του.

Οι σινο-ιρανικές εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 20% το 2017, φτάνοντας τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κινεζική εταιρεία CNPC συμμετέχει μαζί με τη γαλλική Total σε ένα συμβόλαιο αξίας 4,8 δισεκ. δολαρίων για την ανάπτυξη του τεράστιου κοιτάσματος αερίου στο νότιο Παρς.

Η Total παραδέχθηκε ότι θα αναγκαστεί να αποσυρθεί από το έργο, αν δεν λάβει κάποια εξαίρεση από τις ΗΠΑ. Όμως σήμερα ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίους Μπιζάν Ναμντάρ Ζανγκαντέ προειδοποίησε: αν η Total αποσυρθεί, το μερίδιό της, που φτάνει το 50,1%, θα δοθεί στη CNPC.

«Με δεδομένη την σινοαμερικανική εμπορική και πολιτική αντιπαράθεση, η Κίνα δεν θα είναι πρόθυμη να υποκύψει» στην Ουάσινγκτον, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος του IHS Βίκτορ Σουμ στο CNBC.

Επιπλέον η απόσυρση των Ευρωπαίων αγοραστών θα μειώσει την τιμή του ιρανικού αργού, καθιστώντας το πιο ελκυστικό για τους ασιάτες εισαγωγείς, πρόσθεσε.

Εξάλλου η Ουάσινγκτον έχει στόχο να επιτεθεί στις συναλλαγές με δολάρια, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση γιουάν.

«Το 2012- 2013 το Ιράν άνοιξε λογαριασμούς σε διάφορα νομίσματα χωρών που αγοράζουν (το πετρέλαιό του), τα οποία χρησιμοποιούσε για την εισαγωγή προϊόντων», αποκάλυψε ο Μάικλ Κόεν αναλυτής της Barclays.

Η γαλλική εταιρεία φυσικού αερίου Engie αποχωρεί από το Ιράν

Η γαλλική εταιρεία φυσικού αερίου και παραγωγής ενέργειας Engie ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα τερματίσει τη δραστηριότητά της στο Ιράν.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επιβάλει ξανά κυρώσεις στην Τεχεράνη οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες να ανακοινώσουν ότι σταματούν τη συνεργασία τους με την ισλαμική δημοκρατία ή εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο, όπως έκανε ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Engie Ιζαμπέλ Κοσέρ δήλωσε σε συνεδρίαση των μετόχων ότι η εταιρεία δεν διαθέτει υποδομές στο Ιράν αλλά ομάδες μηχανικών της εργάζονται εκεί για άλλους πελάτες.

«Έχουμε στη διάθεσή μας 180 ημέρες για να τερματίσουμε αυτές τις συμβάσεις, έτσι φτάνουμε στον Νοέμβριο. Θα το κάνουμε», είπε η Κοσέρ.