Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Το τέλος του δολαρίου ξεκίνησε

 Τα εγκαίνια του πετρογουάν 

analyst.gr

Το χθεσινό ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε γουάν, με αντίκρισμα σε χρυσό, αποτελεί μία τεράστια πρόκληση για το δολάριο – οπότε για την οικονομία των Η.Π.Α. και την ηγεμονία τους στον πλανήτη.

Επενδύσεις & Αγορές
Όλοι θεωρούν πως οι Η.Π.Α. ξεκίνησαν τον οικονομικό πόλεμο εναντίον της Κίνας, με την επιβολή δασμών στα προϊόντα που εισάγουν – πόσο μάλλον αφού εξαίρεσαν την ΕΕ, τη Ν. Κορέα, τη Λατινική Αμερική κοκ. Εν τούτοις συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, εάν παρακολουθεί κανείς σωστά τα διεθνή τεκταινόμενα – όπως τις συντονισμένες επιθέσεις εναντίον του δολαρίου εκ μέρους της Κίνας, του Ιράν και της Ρωσίας, τη μάχη της Σαουδικής Αραβίας με στόχο το πετροδολάριο, τις προσπάθειες απεξάρτησης όλων των χωρών της BRICS από το αμερικανικό σύστημα του χρέους κοκ.

Έχοντας ήδη αναφερθεί στο πετρογουάν, ειδικά στην πρόθεση της Κίνας να στηρίξει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου σε γουάν με αντίκρισμα σε χρυσό, το χθεσινό ξεκίνημα τους με πάνω από 10 δις πλασματικά διαπραγματεύσιμα μέσα στην πρώτη ώρα (πηγή: zero hedge) και 23.000 συμβόλαια, ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένο – σηματοδοτώντας μία σημαντική ζήτηση.

Στα πλαίσια αυτά το υπεράκτιο γουάν (η Κίνα διαθέτει μία ισοτιμία εντός της χώρας της και μία άλλη εκτός – offshore και onshore yuan), κινήθηκε συγχρονισμένα με τα συμβόλαια σε πετρογουάν – όπως το πετρέλαιο WTI τείνει να παρακολουθεί το αμερικανικό δολάριο (γράφημα). Έτσι ξεκίνησε η σοβαρότατη αμφισβήτηση της παγκόσμιας κυριαρχίας του αμερικανικού νομίσματος εκ μέρους της Κίνας – κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θανάσιμο χτύπημα για το ήδη εξασθενημένο δολάριο, λόγω των διδύμων ελλειμμάτων της υπερδύναμης.

Ουσιαστικά βέβαια η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε το 2015 και εντάθηκε το 2017, όπου η Κίνα ξεπέρασε τις Η.Π.Α. ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως (γράφημα) – με αποτέλεσμα να είναι πια σε θέση να ασκήσει πιέσεις στις χώρες, από τις οποίες εισάγει πετρέλαιο, όπως στη Σαουδική Αραβία, έτσι ώστε να το πληρώνει στο δικό της νόμισμα και όχι σε δολάρια.

Με δεδομένο δε το ότι, η αξία του δολαρίου, στο οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η οικονομική ευημερία των Η.Π.Α., εξαρτάται από τη χρήση του στις συναλλαγές πετρελαίου (πετροδολάριο), είναι σχεδόν βέβαιο πως η ισοτιμία του θα ακολουθήσει καθοδική πορεία, εάν χάσει το συγκεκριμένο του προνόμιο – πόσο μάλλον όταν το γουάν, παίρνοντας τη θέση του στις συναλλαγές πετρελαίου σταδιακά, θα διεκδικήσει την ευκαιρία να γίνει το κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Σε κάθε περίπτωση για πρώτη φορά μετά το 1971, όπου οι Η.Π.Α. κατάργησαν μονομερώς τον κανόνα του χρυσού υιοθετώντας ένα νόμισμα χωρίς αντίκρισμα, το οποίο θα είχε χάσει εντελώς την αξία του εάν δεν υπέγραφαν τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία όσον αφορά τα πετροδολάρια, ο φυσικός χρυσός εισάγεται ξανά στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα – έμμεσα, μέσω της υιοθέτησης του πετρογουάν, με αντίκρισμα στο πολύτιμο μέταλλο.

Η εισαγωγή του χρυσού τώρα στην παγκόσμια οικονομία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία σημαντική αύξηση της τιμής του, η οποία χειραγωγείται μέσω των Η.Π.Α. (ανάλυση) – επειδή είναι πολύ πιθανόν οι εξαγωγείς πετρελαίου να επιλέξουν ένα χρηματοπιστωτικό μέσον, όπως είναι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου, το οποίο να υποστηρίζεται από το χρυσό (ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την πρόθεση της Ρωσίας να υιοθετήσει το χρυσό ρούβλι, έχοντας αυξήσει σημαντικά τις αγορές χρυσού τα τελευταία χρόνια).