Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Κίνα: «αμυντική παιδεία» του πληθυσμού προωθώντας την στρατιωτική κουλτούρα

σχόλιο Γ.Θ : Κρατηθείτε και διαβάστε το... Έτσι γεννιούνται οι υπερδυνάμεις



Οι μάζες πρέπει να αποκτήσουν εθνική αμυντική παιδεία, αποφάσισε η κινεζική κυβέρνηση γι’ αυτό και σχεδιάζει την διέγερση του «λαϊκού ενθουσιασμού» και της «στοργής προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας».

Η εκστρατεία προώθησης της στρατιωτικής κουλτούρας στην οποία έχει επιδοθεί το κινεζικό υπουργείο Άμυνας, περιλαμβάνει «ειδικές δραστηριότητες» που θα γίνονται δημοσίως τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για τους σπουδαστές, αναφέρει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σίνχουά.

Εκτός των καλογυρισμένων, άκρως εντυπωσιακών προπαγανδιστικών βίντεο για τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις που γίνονται viral στο Διαδίκτυο, ειδικοί στο αντικείμενο θα δίνουν δημόσιες διαλέξεις για την εθνική άμυνα και ο κόσμος θα ενθαρρύνεται να συμμετάσχει σε δραστηριότητες όπως π.χ την διήγηση ηρωικών ιστοριών.

Στα σχολεία και τα πανεπιστήμια οι σπουδαστές θα μετέχουν –προφανώς υποχρεωτικά– σε διαγωνισμούς ομιλιών με θέμα την εθνική άμυνα ενώ στο πλαίσιο των μεγάλων φεστιβάλ ανά την επικράτεια θα λαμβάνουν χώρα και στρατιωτικές δραστηριότητες. Ο λόγος της ανάγκης αφύπνισης και ενίσχυσης της αμυντικής παιδείας των μαζών είναι η ειρήνη και η ανάπτυξη που γνωρίζει η Κίνα.

«Η χώρα βιώνει μια περίοδο ειρηνικής ανάπτυξης για περισσότερα από 60 χρόνια και η λαϊκή συνείδηση της εθνικής άμυνας έχει εξασθενίσει, ιδίως μεταξύ των νέων» λέει χαρακτηριστικά ο Λι Ντάγκουόν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

«Η προώθηση της αμυντικής παιδείας στα σχολεία είναι σημαντική» επισημαίνει. «Δραστηριότητες, όπως οι διαγωνισμοί και οι επισκέψεις σε στρατόπεδα, θα ωφελήσουν τους νέους μέσω της ενίσχυσης της συνείδησής τους για την άμυνα και της βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης και υγείας». Κι αν αυτά φαντάζουν… κινεζικές γραφικότητες, το «κούρδισμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων με εγκεκριμένες από το Κόμμα ιδέες μάλλον δεν είναι και τόσο αστείο.

Ούτε πρέπει να λαμβάνεται αψήφιστα μια υπερδύναμη με σχεδόν 2.285.000 άτομα υπό τα όπλα (3.712.500 με τις εφεδρείες) η οποία θεωρεί ότι της αρμόζει μια καλύτερη γεωπολιτική θέση και δουλεύει μεθοδικά –σε διάφορους τομείς– για να το πετύχει. Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις είναι ένας από αυτούς.

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχε επιδοθεί στην μεταμόρφωση των ενόπλων δυνάμεών της σε μια σύγχρονη πολεμική μηχανή που θα ενσωματώνει τεχνολογικές καινοτομίες και δεν θα βασίζεται απλώς στην αριθμητική της υπεροχή. Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρισθεί φιλόδοξο –μαχητικά stealth 5ης γενεάς, σχέδια για τέσσερα αεροπλανοφόρα με σύγχρονα πολεμικά πλοία για συνοδεία, συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, κ.ο.κ.

Παρά τον συστηματικό εκσυγχρονισμό τους, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να διέπονται από παραδοσιακές αρχές που εκφράζονται με τις ιαχές των στρατιωτών στις παρελάσεις: «Υπηρετούμε τον Λαό», «Ακολουθούμε το Κόμμα», «Σφυρηλατούμε παραδειγματική συμπεριφορά», «Πολεμούμε για να νικήσουμε».

Από αυτές τις αρχές, κρατείστε την σημαντικότερη. Την ακράδαντη πίστη στο Κόμμα. «Πάντοτε να ακούτε και να ακολουθείτε τις διαταγές του Κόμματος και να βαδίζετε όπου δείχνει το Κόμμα» ήταν η παραίνεση του Κινέζου προέδρου Σι Tζιπίν στην 90η επέτειο από την ίδρυση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της, η Κίνα χρειάζεται ισχυρό στρατό, έχει δηλώσει ο πρόεδρος Σι.

Το Πεκίνο δείχνει πως επενδύει σοβαρά στην «ανανέωση του κινεζικού έθνους». Άλλωστε οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι μόνο ένας πυλώνας που στηρίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η αδιαμφισβήτητη στρατιωτική ισχύς πολλές φορές καθιστά μια πολεμική αναμέτρηση αχρείαστη. Τα προσεκτικά βήματα του «Κόκκινου Δράκου» δείχνουν πως είναι στον σωστό δρόμο. Τα υπόλοιπα είναι απλώς θέμα χρόνου. Και στρατηγικής.



http://karfotiko.blogspot.gr