Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Ένα βήμα πριν μπει γεωτρύπανο νότια της Κρήτης – Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος – Θέμα χρόνου η ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο

Ο κύβος ερρίφθη. Ένα μόνο βήμα απομένει για την προκήρυξη του διαγωνισμού έναρξης των ερευνών για τον εντοπισμό και της εξόρυξη υδρογονανθράκων στα οικόπεδα της Κρήτης και του Ιονίου.
Αυτό είναι η δημοσίευση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων των δύο διεθνών διαγωνισμών (Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης και του Ιονίου), για τα οποία έχουν κινητοποιηθεί πολύ ισχυροί Έλληνες αλλά διεθνείς παίκτες.

Το επόμενο ίσως βήμα είναι η ανακήρυξη ΑΟΖ. Ήδη, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην ανακήρυξη ΑΟΖ το επόμενο διάστημα όπως συμφωνήθηκε κατά την συνάντηση Τσίπρα-Σίσι-Αναστασιάδη στη Λευκωσία προ ημερών. Φαίνεται δηλαδή πώς έρχονται μεγάλες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα για την Ελλάδα.

Για το Βόρειο Ιόνιο πέλαγος ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η Energean Oil and Gas ενώ για την περιοχή Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης η κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ.

Το σχετικό ενδιαφέρον των επενδυτών είχε γνωστοποιηθεί στα τέλη Μαΐου και η ΕΔΕΥ είχε έτοιμα το σχέδιο διακήρυξης όπως και τα κείμενα για τους διαγωνισμούς από τα τέλη Ιουλίου. Από την ώρα που θα δημοσιευτούν οι όροι των δύο διαγωνισμών στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οι επενδυτές θα έχουν περιθώριο 90 ημερών για να υποβάλλουν αίτηση ενδιαφέροντος.

Στο Data Room όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορούν προστρέξουν για να αντλήσουν πρόσβαση σε διάφορα στοιχεία όπως σεισμικά δεδομένα, στοιχεία γεωτρήσεων, αλλά και το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, τα οποία τους είναι χρήσιμα για να σχηματίσουν σαφή εικόνα για τις προοπτικές ύπαρξης ή μη κοιτασμάτων πετρελαίου ή και φυσικού αερίου και της εκμετάλλευσής τους.

Άλλωστε, βάσει των συγκεκριμένων δεδομένων θα διαμορφώσουν και τις τελικές οικονομικές προσφορές τους, οι οποίες θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Το χρονοδιάγραμμα βάζει ως στόχο τον προσεχή Μάρτιο προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ο τελικός κατάλογος να προωθηθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς έγκριση των επιλεγέντων αιτούντων. Θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές για τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση των τριών υπεράκτιων περιοχών.

Την ίδια στιγμή, για το νέο πρόγραμμα γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θα ενημερώσει σήμερα την κυπριακή κυβέρνηση ο πρόεδρος της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι. Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε πως ο κ. Ντεσκάλτζι θα ενημερώσει την κυβέρνηση σε ποια τεμάχια και πότε θα ξεκινήσουν έρευνες. Αύριο, ο κ. Ντεσκάλτζι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Νίκο. Αναστασιάδη.

Μετά τις εξελίξεις στο τεμάχιο 11 -όπου δεν εντοπίστηκε κοίτασμα εμπορεύσιμο και με θετικό πρόσημο, αλλά επιβεβαιώθηκε μόνο η γεωλογική δομή- η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να ξεκινήσει το συντομότερο ένας νέος κύκλος ερευνών, πολύ πριν τις γεωτρήσεις που έχει ανακοινώσει η Exxon στο τεμάχιο 10. Νοουμένου ότι θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που υπάρχουν ότι η ENI έχει καταλήξει σε ημερομηνίες για νέες γεωτρήσεις, η ανακοίνωσή τους κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Επιδίωξη της Λευκωσίας είναι ο νέος κύκλος γεωτρήσεων να ξεκινήσει τον πρώτο μήνα του 2018, επιδίωξη που ενδεχομένως να προσκρούσει σε πρακτικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό της γεώτρησης. Στο Υπουργείο Ενέργειας γίνεται λόγος για γεωτρήσεις στα τεμάχια 3, 6 και 8, με την ENI να έχει ζητήσει άδειες, περιβαλλοντικές και ασφάλειας γεώτρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική εταιρεία θέλει να προχωρήσει με έρευνες στο τεμάχιο 6 και με μια δεύτερη σε κάποιο άλλο τεμάχιο.

https://national-pride.org