Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Η πλωτή πόλη-κράτος στον Ειρηνικό Ωκεανό έτοιμη μέχρι το 2020 (βίντεο)

Σάρκα και οστά αρχίζουν να παίρνουν τα σχέδια για τη δημιουργία της πρώτης «πλωτής πόλης» στον Ειρηνικό Ωκεανό και μέχρι το 2020 ενδέχεται να είναι κατοικήσιμα τα πρώτα κτίρια, ουσιαστικά δηλαδή ο πυρήνας της πόλης.
To Seasteading Institute, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με βάση το Σαν Φρανσίσκο, που ιδρύθηκε το 2008, πέρασε μια δεκαετία επεξεργαζόμενο σχέδια για την κατασκευή «μόνιμων, καινοτόμων πλωτών κοινοτήτων στη θάλασσα». Νωρίτερα φέτος, υπέγραψε μια συμφωνία με την κυβέρνηση της Γαλλικής Πολυνησίας προκειμένου να αρχίσει το 2019 την οικοδόμηση της πρώτης τέτοιας αυτάρκους και αυτόνομης πλωτής πόλης-κράτους και όπως είπε ο πρόεδρός του, Τζό Κουίρκ, το 2020 ίσως να είναι έτοιμα τα πρώτα σπίτια, ξενοδοχεία, γραφεία και ρεστοράν.



Αν όλα εξελιχθούν βάσει των σχεδίων, στα κτίρια αυτά θα χρησιμοποιηθεί ντόπια ξυλεία, ίνες από μπαμπού και καρύδες και ανακυκλωμένο μέταλλο και πλαστικό.

«Εάν μπορούσες να έχεις μια πλωτή πόλη, στην ουσία θα ήταν μια startup χώρα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια τεράστια ποικιλία κυβερνήσεων, για μια τεράστια ποικιλία ανθρώπων». Οι κυβερνήσεις δεν γίνονται καλύτερες. Έχουν κολλήσει σε προηγούμενους αιώνες».



Η κατασκευή της ουτοπικής εξωχώριας κοινότητας, που θα είναι απαλλαγμένη από την καθεστηκυία πολιτική τάξη σύμφωνα με τον πρόεδρο του Seasteading Institute υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περί τα 60 εκατομμύρια δολάρια.
Η οργάνωσή του έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τον ιδρυτή του PayPal και έναν από τους πρώτους επενδυτές του Facebook, Πέτερ Τιλ. Αλλά για το επόμενο στάδιο του εγχειρήματος το Seasteading Institute σχεδιάζει τη χρηματοδότηση μέσω ενός initial coin offering- ενός νέου concept της Σίλικον Βάλεϊ και της Γουόλ Στριτ, όπου μπορούν να συγκεντρωθούν χρήματα μέσω της δημιουργίας και της πώλησης διαδικτυακών νομισμάτων-.

Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη πλωτή κοινότητα, ο Κουίρκ ευελπιστεί ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες πολύ σύντομα.



«Θέλω να δω πλωτές πόλεις μέχρι το 2050, χιλιάδες ει δυνατόν, που θα κάθε μία εξ’ αυτών θα προσφέρει διαφορετικούς τρόπους διακυβέρνησης. Όσο περισσότεροι άνθρωποι θα μετακινούνται μεταξύ των πόλεων αυτών, τόσο περισσότερες επιλογές θα έχουμε και τόσο πιθανότερο θα είναι να επιτύχουμε ειρήνη, ευημερία και καινοτομία», λέει.



Αν και η ιδέα φαντάζει βγαλμένη από την επιστημονική φαντασία, ο όρος «seasteading» υφίσταται τουλάχιστον από το 1981, όταν ο ναυτικός Κεν Νόιμεγιερ έγραψε ένα βιβλίο υπό τον τίτλο «Sailing the Farm» που πραγματευόταν την ιδέα της αυτόνομης διαβίωσης σ’ ένα πλοίο. Ο Κουίρκ εμπνεύστηκε έτσι ότι μια πλωτή πόλη σε διεθνή ύδατα θα μπορούσε να δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να επανασχεδιάσουν την κοινωνία και την διακυβέρνησή της.

Η κυβέρνηση της Γαλλικής Πολυνησίας δημιουργεί τώρα μια ειδική οικονομική ζώνη, ώστε η πλωτή πόλη-κράτος να λειτουργεί με τη δική της εμπορική νομοθεσία.

Πηγή