Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Συνέδριο Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας: Η Κίνα θα γίνει «πανίσχυρη δύναμη»

σχόλιο Γ.Θ : Μπορεί τώρα η Κίνα να αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια της αμερικανικής αυτοκρατορίας του κακού και ως εκ τούτου τα συμφέροντά μας να συμπλέουν, εν τούτοις η κουλτούρα, ο κομμουνισμός και η διαφαινόμενη μονοκρατορία στον πλανήτη προμηνύουν την δημιουργία μιας νέας αμερικής στην θέση της αμερικής. Βλέπουμε τον χαρακτήρα κάποιου όταν αποκτά εξουσία. Ο χαρακτήρας ενός δράκου δεν προμηνύει εύκολες μέρες... 

Πετροπούλου Μαρία 

«Το κινεζικό έθνος είναι ένα υπέροχο έθνος. Έχει περάσει μέσα από δύσκολες καταστάσεις και αντιξοότητες και παραμένει αδάμαστο. Οι Κινέζοι είναι υπέροχοι άνθρωποι. Είναι γενναίοι και δε θα σταματήσουν ποτέ να αναζητούν την πρόοδο», τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο του 19ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, που λαμβάνει χώρα κάθε πέντε χρόνια στο Πεκίνο.
Τα παγκόσμια βλέμματα στρέφονται από τις 18 Οκτωβρίου στην Κίνα, καθώς στο Συνέδριο αποφασίζεται η επόμενη ηγεσία, καθώς και ο προσανατολισμός της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2012, έχει εδραιώσει την εξουσία του και αναμένεται να παραμείνει ηγέτης του Κόμματος.

Το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που λαμβάνει χώρα υπό ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Τότε, θα ανακοινωθούν τα νέα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, που ηγείται της χώρας και είναι το υψηλότερο Σώμα Αποφάσεων.

Ο Σι Τζινπίνγκ, αναφέρθηκε στα πρόσφατα επιτεύγματα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι «ο σοσιαλισμός με τα κινεζικά χαρακτηριστικά σε αυτή τη νέα εποχή, δείχνουν ότι η χώρα έχει αναδειχθεί σε σπουδαία δύναμη παγκοσμίως» και πρόσθεσε ότι η Κίνα δε θα πρέπει να αντιγράφει άλλα πολιτικά συστήματα.

Παράλληλα, είπε ότι χάρη σε δεκαετίες «ακούραστου αγώνα», η Κίνα «στάθηκε στο ύψος της, ισχυρή δύναμη στην Ανατολή».

Τώρα, είναι η ώρα για το έθνος να διαμορφωθεί σε «πανίσχυρη δύναμη», που θα μπορούσε να κατευθύνει ολόκληρο τον κόσμο σε θέματα πολιτικής, οικονομίας, άμυνας και περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η εναρκτήρια ομιλία του κινέζου προέδρου διήρκεσε τρεις ώρες και 23 λεπτά.

Οι πέντε βασικοί άξονες της ομιλίας

Η κινεζική δύναμη

Ο Σι Τζινπίνγκ τάχθηκε κατά της απομόνωσης, τονίζοντας ότι «ζούμε στον ίδιο κόσμο και αντιμετωπίζουμε μια κοινή μοίρα». Χωρίς να κάνει άμεση αναφορά στον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και στην αποχώρησή του από τη Συμφωνία του Παρισιού, υπογράμμισε το πώς η Κίνα βρέθηκε στο «τιμόνι» της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Περιέγραψε εν συντομία το πλάνο δύο σταδίων για τον «σοσιαλιστικό μοντερνισμό» της Κίνας, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2050. Τότε, η χώρα «θα σταθεί υπερήφανα ανάμεσα στα άλλα έθνη και θα εξελιχθεί σε παγκόσμια ηγετική δύναμη».

«Το κινεζικό κράτος έχει σταθεί ψηλά, έχει εμπλουτιστεί και έχει γίνει ισχυρό. Τώρα αγκαλιάζει τις λαμπρές προοπτικές της αναζωογόνησης. Αυτή θα είναι η εποχή που η Κίνα θα προσφέρει περισσότερα στον κόσμο».

Βέβαια, διευκρίνισε ότι το «Κινεζικό Όνειρο» δεν θα είναι μια «βόλτα στο πάρκο», αλλά θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια. Ωστόσο, «η αποστολή μας είναι να δράσουμε».

Τόνισε ότι η Κίνα δε θα κλείσει τις πόρτες της στον κόσμο και υποσχέθηκε περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις και χαλάρωση εμποδίων για τους ξένους επενδυτές.

Διαφθορά και Κόμμα

Ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε στην εκτεταμένη μάχη κατά της διαφθοράς μέσα στο Κόμμα, κατά την οποία σχεδόν ένα εκατομμύριο αξιωματούχοι τιμωρήθηκαν. Είπε, ακόμη, ότι η Κίνα δεν θα αντιγράψει ποτέ πολιτικά συστήματα άλλων χωρών, ενώ τα σχόλιά του έκαναν σαφές ότι οι ηγετικές φυσιογνωμίες της χώρας δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να στραφούν προς τα δημοκρατικά πολιτεύματα των δυτικών κοινωνιών.

Ξεκαθάρισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα θα διεισδύσει σε κάθε πλευρά της ζωής στην Κίνα, από τη νομοθεσία έως τα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Κυριαρχία

Ο πρόεδρος της χώρας έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για αποσχιστικά κινήματα, κάνοντας αναφορά σε αντίστοιχα κινήματα που σημειώθηκαν στο Σιντσιάνγκ, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ, ενώ επανέλαβε την αρχή του κράτους ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και σε καμία χρονική περίοδο, να χωρίσει έστω και μια ίντσα γης από τη χώρα και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να το επιτύχουμε αυτό».

Οικονομία

Ο Σι Τζινπίγκ προσπάθησε αρκετά για να κατευνάσει το φόβο της αύξησης των τιμών στα σπίτια, που έχει πλήξει δυνατά τους Κινέζους. Ταυτόχρονα, υποσχέθηκε να μετατρέψει την Κίνα σε «χώρα καινοτομίας», με την προσοχή στραμμένη στην αεροδυναμική, τον κυβερνοχώρο και τις μεταφορές. Υποσχέθηκε, ακόμη, να αυξήσει την πρόσβαση στις αγορές για ξένες επιχειρήσεις και να χαλαρώσει τα υπάρχοντα εμπόδια.

Μια όμορφη Κίνα

Ο πρόεδρος αφιέρωσε χρόνο στο να εξηγήσει ότι η ευτυχία δεν κρύβεται μόνο τα υλικά αγαθά. Δεσμεύτηκε να δημιουργήσει μια «όμορφη Κίνα», με έμφαση στο καθαρό περιβάλλον και την καταπολέμηση της μόλυνσης του αέρα, του νερού και της γης και σε ένα κράτος που ανταποκρίνεται στους πολίτες.

Κάποιοι βλέπουν τον Πρόεδρο της Κίνας να είναι ο ηγέτης που έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δύναμη από την εποχή του Μάο. Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, έχει «σφίξει» τον έλεγχο μέσα στο Κόμμα, αλλά και στο κράτος.

Ο Σι Τζινπίνγκ είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η Κίνα πρέπει να παραμείνει γερή σαν βράχος και πως «το κυνήγι τις ευχαρίστησης και η οκνηρία δεν θα γίνονται ανεκτά».

Το 19ο Συνέδριο έχει επηρεάσει τις δομές της χώρας, καθώς πολλές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια, έχουν διακόψει την λειτουργία τους, ενώ υπηρεσίες διαμονής όπως η Airbnb ακυρώνουν τις κρατήσεις στο κέντρο του Πεκίνου.

πηγή ΒΗΜΑ