Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ρωσία έβγαλε εσπευσμένα τον «Προμηθέα» και σχημάτισε α/α θόλο με S-400 στα σύνορα με Β.Κορέα – Tochka-U στόχευσαν την Ουκρανία – Πατάει ξανά το «κουμπί» ο Κιμ – Ετοιμος ο διηπειρωτικός!

Του Βασίλη Καπούλα

Στην «αρένα» με τα φίδια πετά η Ρωσία και η Κίνα τις ΗΠΑ καθώς η Β.Κορέα τελείωσε τις προετοιμασίες για την 7η πυρηνική δοκιμή και απείλησε το Γκουάμ λέγοντας πως το φυλάκιο της εισβολής στον Ειρηνικό θα «περιοριστεί».

Ταυτόχρονα η Ρωσία με λόγια αλλά και με πράξεις προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο μεταφέροντας αντιαεροπορικά συστήματα S-400, και πρωτότυπο S-500 στα σύνορα με Κορέα αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους Τοchka-U στα σύνορα με Ουκρανία.

Το τελευταίο δείχνει πολλά και μια επίθεση στη Β.Κορέα μπορεί να πυροδοτήσει άλλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο.

Oι S-500 δείχνουν ότι κάτι φοβάται η Ρωσία, κάτι πολύ άσχημο…

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με την μεγάλη δοκιμή βόμβας υδρογόνου που έκανε η Βόρεια Κορέα.


Οι δύο “σύμμαχοι” της BRICS συμφώνησαν να «αντιμετωπίσουν κατάλληλα» τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επιμείνουν στον στόχο της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου (απόσυρση THAAD και στοπ σε ασκήσεις Ν.Κορέας-Ιαπωνίας-ΗΠΑ) και να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία και συντονισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση», ανέφερε το πρακτορείο Xinhua.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών της ομάδας BRICS στην πόλη Σιαμέν στη νοτιοανατολική Κίνα.


Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αργότερα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να μην υποκύψει στα συναισθήματα» μετά την ανακοίνωση μιας έκτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, η οποία δημιουργεί μια «πραγματική απειλή» στην περιοχή.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο Πούτιν ζήτησε «να μην υποκύψουμε στα συναισθήματα, να ενεργήσουμε με τρόπο ήρεμο και μετρημένο» και υπογράμμισε πως τα προβλήματα της κορεατικής χερσονήσου «δεν πρέπει να διευθετηθούν παρά μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

Η δοκιμή αυτή της Πιονγκγιάνγκ «τορπιλίζει το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης, παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και δημιουργεί μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», υπογράμμισε ωστόσο ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε επίσης συνομιλίες για την κατάσταση με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και υπογράμμισαν «την ανάγκη να μην αφεθεί η κατάσταση αυτή να μετατραπεί σε χάος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι δύο πρόεδροι κάλεσαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να αναζητήσουν μια λύση «μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η πυρηνικοποίηση της χερσονήσου είναι «απαράδεκτη», πρόσθεσε ο Πεσκόφ

Επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και προειδοποίηση για τις κινήσεις που θα γίνουν κατά της Βόρειας Κορέας, είναι το πλαίσιο των σημερινών δηλώσεων του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Οποιαδήποτε αδέξια κίνηση απέναντι στη Βόρεια Κορέα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, προειδοποίησε ο κ. Ριαμπκόφ, επαναλαμβάνοντας τη ρωσική θέση ότι μόνο πολιτικά και διπλωματικά μέσα μπορούν να οδηγήσουν στη διευθέτηση της κρίσης.

«Εκείνοι που είναι ισχυρότεροι και εξυπνότεροι θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Οποιαδήποτε αδέξια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης των BRICS ( αναδυομένων οικονομιών) στην Κίνα.

Η Μόσχα θα αντιδράσει στην επέκταση και ενίσχυση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Thaad στη Νότια Κορέα, πρόσθεσε ο ρώσος αξιωματούχος και συμπλήρωσε:

«Αναπόφευκτα θα τεθεί θέμα δικής μας αντίδρασης, σχετικά με τις στρατιωτικές ισορροπίες».

Αναφερόμενος στα διπλωματικά μέτρα της Ουάσινγκτον απέναντι στα ρωσικά προξενεία στις ΗΠΑ, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ έκανε λόγο για «κρατικό χουλιγκανισμό».

Η Ρωσία βλέπει την υπερσυσώρευση οπλικών συστημάτων μεγάλης καταστρεπτικής ισχύος και εμβέλειας να συγκεντρώνονται στα ανατολικά και δυτικά σύνορα της από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Για τον λόγο αυτόν πληροφορίες αναφέρουν την μετακίνηση στα σύνορα με την Β.Κορέα ρωσικών πυραύλων S-400 TRIUMPH και πρωτότυπο S-500 με σκοπό τον έλεγχο των κινήσεων των ΗΠΑ οι οποίες μεταφέρουν στην Κορεατική χερσόνησο τέσσερις συστοιχίες πυραύλων THAAD …για να εξουδετερώσουν τους βαλλιστικούς πυραύλους του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Η κίνηση κρίνεται απολύτως «λογική» για τον τρόπο σκέψης της Μόσχας και ειδικά μετά την απόφαση των ΗΠΑ να δημιουργήσουν στην ουσία ολόκληρη βάση με πυραύλους THAAD στην Νότια Κορέα.

Την ίδια στιγμή ο Senior Systems Engineer του αμερικανικού τμήματος Πολιτικής Άμυνας M. Tyler εξεδήλωσε τον θαυμασμό του για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-500 προμηθέας το οποίο είναι …τρομερό σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «ο S-500 είναι ένα τέλειο «όπλο. Οι δυνατότητες της αεροπορικής άμυνας και της πυραυλικής άμυνας της Ρωσίας ξεπερνούν κατά πολύ όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ολόκληρο τον κόσμο », κατέληξε ο ίδιος.

«Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα είναι το καλύτερο αυτήν την στιγμή . Οι ρωσικοί πύραυλοι είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτήν την στιγμή παγκοσμίως . Ο καθένας το γνωρίζει σωστά; Γνωρίζω ότι διαθέτουν ακόμη και τον πρωτοποριακό τύπο άρματος Τ-14 ΑΡΜΑΤΑ» , δήλωσε ο ειδικός της αντίστοιχης τεχνικής υπηρεσίας Scott Evans.

Ο έτερος ειδικών επι των πυραυλικών συστημάτων Howard Larsen πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να συγκρίνουμε αυτά τα συγκροτήματα. Ωστόσο, εάν η Ρωσία μπορεί να βελτιώσει το S-400, θα επιτύχει «πλήρη υπεροχή» στην παραγωγή συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύστημα S-400 είναι πολύ αποτελεσματικό. Η μοναδικότητα αυτού του συστήματος είναι η ικανότητά του να εξουδετερώνει στόχο σε απόσταση 400 χιλιομέτρων συμπεριλαμβανομένων και βαλλιστικών πυραύλων» , είπε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή ρωσικοί τακτικοί πύραυλοι Tochka-U μεταφέρονται στα σύνορα με την Ουκρανία με στόχο τις συγκεντρώσεις των ουκρανικών δυνάμεων που ετοιμάζονται για το Ντονένσκ.

Η ιστοσελίδα του υπουργείου άμυνας της Ουκρανίας δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «σήμα συναγερμού για την Ουκρανία». Από τα τέλη Αυγούστου 2017, σε βίντεο παρουσιάζεται στρατιωτικό κλιμάκιο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων να μεταφέρει σιδηροδρομικώς τμήμα τακτικών πυραύλων Tochka-U στα σύνορα με την Ουκρανία.



Οι αξιωματικοί του Κέντρου Πληροφόρησης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησαν λεπτομερή ανάλυση του παραπάνω βίντεο.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι διαπίστωσαν τα ακόλουθα γεγονότα: η αμαξοστοιχία αποτελείται από 40 πλατφόρμες και φορτάμαξες, με 47 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και περίπου 170 με 200 άτομα.

Το τραίνο φωτογραφήθηκε στα περίχωρα του Volgograd και ενώ κινούνταν προς τη δυτική κατεύθυνση, στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Αποσαφηνίζοντας αυτά που μεταφέρονταν πάνω στο τρένο , αποδεικνύεται περίτρανα η μεταφορά συγκροτήματος τακτικών πυραύλων «Tochka-U» με επιπλέον πυρομαχικά, εξοπλισμό επικοινωνιών και άλλα ( αυτοδύναμη μονάδα παραγωγής ενέργειας) στην Α.Ουκρανία», λέει το άρθρο του ουκρανικού στρατού .

Στο βίντεο εντοπίστηκε ο ακόλουθος στρατιωτικός εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας:

τέσσερις εκτοξευτές 9P129, 4 ειδικά οχήματα 9T218, 9T238 4 οχήματα μεταφοράς πυραύλων S-400, σύστημα 9V819-1 4, καθώς και κινητά μονάδες υποκλοπών R-142BM.

Οι Ουκρανοί αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών υπογράμμισαν ότι τα περιγραφόμενα γεγονότα αποτελούν «ένα ανησυχητικό μήνυμα για την Ουκρανία».

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την αποστολή των πυραύλων Tochka-U ( ενδεχομένως και για την άσκηση Zapad-2017) , όπως και η μεταφορά μιας πλήρους μονάδας με επιπλέον πυραύλους προς την κατεύθυνση των συνόρων με την Ουκρανία είναι ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα για την Ουκρανία», καταλήγει το ουκρανικό υπουργείο άμυνας .

Η ουσία όμως είναι ότι έχουμε πολεμικού τύπου κινητοποίηση σε δύο περιοχές κοντά στα ρωσικά σύνορα…στην Βαλτική και στην Κορεατική Χερσόνησο, η οποία οποία προκαλεί ανησυχίες για το που ακριβώς μπορεί να οδηγηθεί μια ενδεχόμενη επέκταση της ..και η οποία σίγουρα θα έφτανε ανεξέλεγκτη … μέχρι μια πλανητική σύγκρουση υπερδυνάμεων
Πηγή