Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Βρέθηκε η πόλη από την οποία κατάγονταν οι Απόστολοι Πέτρος και Ανδρέας

Εντοπίστηκε στην λίμνη Τιβεριάδα η αρχαία πόλη Ιουλιάς, από την οποία κατά μία εκδοχή κατάγονταν οι Απόστολοι Πέτρος, Ανδρέας και Φίλιππος. Το σημείο εντοπίστηκε στις βόρειες ακτές της Θάλασσας της Γαλιλαίας, στην Κοιλάδα της Βηθσαϊδά, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μία ομάδα ισραηλινών αρχαιολόγων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz.

Ανάμεσα στα κτίρια που έφεραν στο φως οι ανασκαφές περιλαμβάνεται ένα «ρωμαϊκό δημόσιο λουτρό, ένδειξη ότι ο οικισμός δεν ήταν ένα απλό χωριό ψαράδων, αλλά πόλη» εξηγεί ο καθηγητής Μορντεκάι Αβιάμ, του κολεγίου Κινερέτ.

Η μοναδική πηγή που αναφέρει την πόλη είναι ο ρωμαίος (εβραϊκής καταγωγής) ιστορικός Φλάβιος Ιώσηπος. Κατά τον Ιώσηπο η Βηθσαϊδά ήταν πράγματι αρχικά χωριό – από το οποίο κατάγονταν ο Ανδρέας, ο Πέτρος αλλά και ο Φίλιππος – το οποίο αργότερα εξελίχθηκε σε πόλη από τον βασιλιά της Ιουδαίας Φίλιππο Ηρώδη. Ο Ηρώδης μετονόμασε τη Βηθσαϊδά σε Ιουλία, προς τιμήν της συζύγου του αυτοκράτορα Αυγούστου, Λιβίας Δρουσίλλα, γνωστότερης ως Ιουλία Αυγούστα.

Αρχικά οι αρχαιολόγοι θεώρησαν ότι αυτό που ανακάλυψαν ήταν ένας βυζαντινός οικισμός στο δέλτα του Ιορδάνη Ποταμού, αλλά στη συνέχεια εντόπισαν αρχαιότερα στρώματα και σκάβοντας βρήκαν τη ρωμαϊκή πόλη.

Υπάρχουν τρεις υποψήφιες τοποθεσίες για το πού βρισκόταν η Ιουλιάς, αλλά μετά την ανακάλυψη του ρωμαϊκού λουτρού και άλλων ευρημάτων της ίδιας περιόδου οι αρχαιολόγοι θεωρούν πλέον ότι η θέση στην οποία σκάβουν τώρα – η περιοχή ελ Αρατζ στο δέλτα του Ιορδάνη ποταμού στη βόρεια όχθη της θάλασσας της Γαλιλαίας – είναι κατά πάσα πιθανότητα η σωστή.


Δύο χάλκινα νομίσματα του δεύτερου αιώνα μ.Χ. και αργυρά νομίσματα με το πρόσωπο του Νέρωνα ήταν οι πρώτες ενδείξεις που οδήγησαν τους αρχαιολόγους στην εκτίμηση ότι τα ευρήματα που εντόπισαν σχετίζονται με την πόλη που αναφέρει ο Ιώσηπος. Περισσότερο όμως ήταν το πλαίσιο ενός μεταγενέστερου ψηφιδωτού το οποίο ίσως ανήκε σε μία σημαντική εκκλησία. Πιθανόν δε σε εκείνην που πολύ αργότερα, το 725, επισκέφτηκε ο επίσκοπος της Βαυαρίας Βιλιβάλδος και για την οποία έγραψε ότι ήταν κτισμένη στο σημείο βρισκόταν το σπίτι του Πέτρου και του Ανδρέα.

πηγήhttp://www.protagon.gr