Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Η Ρωσία ιδρύει δικούς της οίκους αξιολόγησης και δημιουργεί μια νέα Παγκόσμια Τάξη – Πως αυτό επηρεάζει την Ελλάδα μετά και τη νέα δυναμική των BRICS

Bόμβα μεγατόνων έρχεται από τη Ρωσία. Με απόφαση Β.Πούτιν η Μόσχα ιδρύει δικούς της οίκους αξιολόγησης βάζοντας τέλος στην αυθαιρεσία και στον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ. Μια αυθαιρεσία που μας έφτασε στο σημείο να αποφασίζουν για εμάς χρεοκοπημένες χώρες.

Αυτοί που ελέγχουν τους τωρινούς οίκους αξιολόγησης είναι αυτοί που στραγγαλίζουν οικονομικά μια χώρα. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Αρκεί να δούμε τι έγινε στη χώρα μας και στη Κύπρο. Μια ματιά και στην εξομολόγηση του πρώην οικονομικού δολοφόνου πείθει και τους πιο δύσπιστους.

Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης , η Μόσχα περνάει στην ίδρυση των δικών της οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, που θα προβαίνουν σε αξιολογήσεις βάσει κριτηρίων εθνικής κλίμακας.

Η κυβερνητική απόφαση, που ελήφθη στις 12 Ιουλίου 2017 και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.

Η ουσία της απόφασης αφορά την μετάβαση, από την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας στην οποία προβαίνουν οι γνωστοί οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings, Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service σε αξιολογήσεις που βασίζονται σε κριτήρια εθνικής κλίμακας.

Η απόφαση επιφέρει τροποποιήσεις σε κανονιστικές πράξεις και θέτει περιορισμούς όσον αφορά την χρήση της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από κυβερνητικά όργανα και την Κεντρική Τράπεζα που πραγματοποιείται για ρωσικές εταιρείες.

Επιτρέπεται η χρήση μόνο αξιολογήσεων που κάνουν εγκεκριμένοι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι προβαίνουν σε αξιολογήσεις με βάση την εθνική κλίμακα κριτηρίων αξιολόγησης.

Στην ουσία η Ρωσία προσπαθεί να αποφύγει τον βραχνά των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει αυθαίρετα οι ΗΠΑ και η ΕΕ σε ρωσικές εταιρείες και όχι μόνο.

Επίσης γίνεται σταδιακά το πρώτο βήμα μιας κοινής σύμπλευσης Ρωσίας-Κίνας. Ανεξαρτητοποίηση από διεθνείς και κυρίως αμερικανικούς οργανισμούς που ελέγχουν τον κόσμο.

Είναι πλέον σίγουρο ότι και η Κίνα θα ανακοινώσει κάτι παρόμοιο ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι και οι BRICS θα ανακοινώσουν κάτι σημαντικό τους επόμενους μήνες. Η πληροφορία αυτή κυκλοφορεί πολύ έντονα εδώ και λίγο καιρό.

Ετσι η χώρα μας «από το πουθενά» κυριολεκτικά θα βρεθεί να αξιολογείται από…ρωσικούς οίκους αξιολόγησης μετά και την ένταξη στην τράπεζα των BRICS.

Είναι επίσης ένα διαπραγματευτικό χαρτί και μια διέξοδος μετά και τις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ που περιγράψαμε στο άρθρο «Βόμβες» από το ΔΝΤ: Μέτρα και το 2018, «ψαλίδι» στο αφορολόγητο από το 2019 και αντίμετρα… το 2023!

Σημειώνεται ότι η NDB ιδρύθηκε από τις Χώρες BRICS και ως εκ τούτου έχει εξασφαλιστεί τόσο ότι η διοίκηση, όσο και ότι η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου θα ασκείται και θα προέρχεται από τις χώρες αυτές. Η NDB, υποστηρίζει επενδυτικά προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χωρών – μελών της, χρηματοδοτεί έργα υποδομών που είναι βιώσιμα στο πλαίσιο της στρατηγικής της 2017-2021.

Επίσης, χρησιμοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για το σκοπό αυτό, όπως εγγυήσεις, έκδοση ομολόγων, συγχρηματοδότηση έργων με άλλους πολυμερείς χρηματοοικονομικούς μηχανισμούς κτλ.

Τα έργα θα αφορούν κυρίως sovereign operations (δηλαδή έργα που χρηματοδοτούνται από κρατικούς φορείς με την εγγύηση του Δημοσίου). Σημειώνεται ότι η επέκταση χρηματοδότησης και στα ιδιωτικά επιχειρηματικά σχέδια (projects) δεν αποκλείεται.

Αναλυτικότερα, η NDB θα εστιάσει το ενδιαφέρον της σε έργα καθαρής ενέργειας, υδάτινων πόρων, άρδευσης, αστικής ανάπτυξης, υγιεινής κ.α.

Έως τώρα έχουν χρηματοδοτηθεί συνολικά 15 επιχειρηματικά σχέδια (projects), προβλέπεται δε, ότι ο αριθμός τους θα φτάσει τα 75 μέχρι το 2021 σε ετήσια βάση.

Πως Ελλάδα και Κύπρος «αλυσοδέθηκαν» στα μνημόνια με αντίτιμο τον ορυκτό τους πλούτο αποκαλύπτει ο Τζον Πέρκινς ο άνθρωπος που κάποτε δούλευε σαν «οικονομικός δολοφόνος» λαών και κρατών.

Ο Τζον Πέρκινς δεν δίστασε να μιλήσει ακόμα και για «θανάτους και ανατροπές προέδρων και πολιτικών ηγετών» που δεν είχαν δεχτεί να υποδουλώσουν οικονομικά τις χώρες τους, φέρνοντας στο μυαλό την ανατροπή της κυβέρνησης Κ.Καραμανλή το 2009 και το υπό δικαστική διερεύνηση σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, που εκείνη την περίοδο είχε πραγματοποιήσει «άνοιγμα» στην Μόσχα, κάτι που δεν άρεσε καθόλου σε αμερικανικούς κύκλους.

Ο 70χρονος συγγραφέας, ο οποίος δηλώνει εκ των υπαιτίων για την οικονομική καταστροφή αναπτυσσόμενων χωρών, αναφέρει πως η Κύπρος παρουσιάζει κοινά συμπτώματα, αλλά για να μπορούν να εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι όροι των κρατικών συμβολαίων, που υπογράφτηκαν με τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη και διαχείριση φυσικού της πλούτου.

«Όταν ο Αμερικανός Τζον Πέρκινς άρχισε να μιλά ανοικτά ότι αποτελούσε μέρος μιας αθέατης πλευράς της αμερικανικής εταιρειοκρατίας που απομυζούσε αναπτυσσόμενες χώρες με φυσικό πλούτο, σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική, οι αντιδράσεις ήταν λυσσαλέες…

Βρέθηκε στο στόχαστρο έντονων διαψεύσεων, με τις αποκαλύψεις του να χαρακτηρίζονται από κάποιους ως θεωρίες συνωμοσίας. Διαδόθηκε η φήμη πως ήταν ένας ψεύτης που απλώς ήθελε να βγάλει κάποια χρήματα. Η τότε αμερικανική κυβέρνηση δημιούργησε ιστοσελίδα ειδικά για τον Πέρκινς, για να απορρίψει, φυσικά, τους ισχυρισμούς του.

Ωστόσο, το 2004 ο Τζον κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω. Κυκλοφόρησε το αποκαλυπτικό του βιβλίο «Οι εξομολογήσεις ενός οικονομικού δολοφόνου», το οποίο γνώρισε απρόσμενη επιτυχία. Το βιβλίο επεξηγούσε με λεπτομέρεια και με στοιχεία την όλη ιστορία του, καταφέρνοντας να δώσει υπόσταση στην έννοια του οικονομικού «δολοφόνου». Μεταφράστηκε σε 32 γλώσσες και παρέμεινε στη λίστα των μπεστ σέλερ των «New York Times» για 72 συνεχόμενες εβδομάδες. Ο λόγος για την επιτυχία αυτή ήταν αυτονόητος.

Πηγή