Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

O μικρός πόλεμος που θα γίνει παγκόσμιος – Εμίρης Κατάρ προς B.Πούτιν: «Βοήθησε με» – Τέλος στις σχέσεις Σ.Αραβίας και Τουρκίας με το Ιράν να δηλώνει

Του Βασίλη Καπούλα

Κορυφώνεται η κρίση στον Κόλπο με κινήσεις όλων των εμπλεκομένων παιχτών που δείχνουν κλιμάκωση.

ΗΑΕ-Σ.Αραβία-Αίγυπτος παρέδωσαν τελεσίγραφο στο Κατάρ με 13 απαιτήσεις. Από μόνη της η κίνηση αυτή καθώς και τα αιτήματα δείχνουν πως ο πόλεμος είναι ο τελικός στόχος και σκοπός.

Η Ντόχα απέρριψε το τελεσίγραφο με τον εμίρη του Κατάρ να στέλνει προσωπική επιστολή στον Β.Πούτιν ενώ και ο Ρ.Τ.Ερντογάν απέρριψε τον όρο της Σαουδικής Αραβίας που αφορούσε το κλείσιμο της τουρκικής βάσης στη χώρα.

Μάλιστα το τελευταίο δείχνει ότι είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οι συνέπειες γρήγορα θα κάνουν την εμφάνιση τους σε Συρία αλλά και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Η Ντόχα απάντησε άμεσα στο τελεσίγραφο της Σαουδικής Αραβίας με τον Εμίρη του Κατάρ να στέλνει επιστολή στον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν ζητώντας «στενότερους δεσμούς σε όλα τα επίπεδα», στην ουσία δηλαδή βοήθεια.

Ο Εμίρης του Κατάρ, Sheikh Tamim bin Hamad Al Tani, παρέδωσε μέσω του Ρώσου Πρέσβη γραπτή επιστολή-μήνυμα στον Β.Πούτιν.

«Ο Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani έγραψε επιστολή στον πρόεδρο της Ρωσίας με αναφορές για τις διμερείς σχέσεις και τις τελευταίες εξελίξεις σε συνδυασμό με την διπλωματική κρίση στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει ρωσική πηγή.

Σαν κίνηση καλής θέλησης, το Κατάρ απλοποίησε τις διαδικασίες εισόδου των Ρώσων στη χώρα καθώς ήρε όλους τους περιορισμούς βίζας.

Πρόκειται καθαρά για πολιτική απόφαση και φαίνεται ότι ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία σπρώχνει το Κατάρ στον «Αξονα της Αντίστασης» και προς Ιράν-Ρωσία-Τουρκία.

Το πιο σημαντικό όμως νέο της ημέρας που θα σηματοδοτήσει αλλαγές στην περιοχή είναι η ρήξη Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας.

Το Ριάν απαίτησε να κλείσει εδώ και τώρα η στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο Κατάρ. «Αυτό σημαίνει τέλος της φιλίας» μας φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν απάντησε άμεσα λέγοντας πως ο Ουαχαμπισμός είναι εκτός Ισλάμ!

Ηδη ο ηγέτης της Ahrar Sham έβγαλε ομιλία δίπλα στην σημαία του FSA. Αυτό σημαίνει πως Τουρκία και Κατάρ ενισχύουν την επιρροή τους στις ισλαμιστικές ομάδες που μάχονται στην Συρία.

Οι ισλαμιστές έχουν χωριστεί στα δύο καθώς απέναντι βρίσκονται οι ισλαμιστές υπό Σ.Αραβία κτλ.

Μετά τις ΗΠΑ και η Γαλλία ξεκίνησε ναυτικές ασκήσεις με το Κατάρ με την Ντόχα να κάνει εκτεταμένη χρήση των τουρκικών πλοίων.

Οι πιο σημαντικές από τις απαιτήσεις του τελεσίγραφου της Σ.Αραβίας:

1.«Μαύρο» στο αραβόφωνο δίκτυο «Αλ Τζαζίρα»

2. Λουκέτο στην τουρκική στρατιωτική βάση

3. Περιορισμός των σχέσεων του Κατάρ με το Ιράν, α διώξει όλους τους συνδέσμους , τα στοιχεία των Ιρανών Φρουρών και να κρατήσει μόνο τις σημαντικές εμπορικές επαφές στα πλαίσια του Σ.Α του ΟΗΕ.

4. Παράδοση όλων των υπόπτων για υποθέσεις τρομοκρατίας

5. Διακοπή των σχέσεων με την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το Ισλαμικό Κράτος, την αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

6. Παράδοση όλων των τρομοκρατών που καταζητούνται από τις 4 χώρες, να «παγώσουν» όλα τα οικονομικά τους καθώς και να μην φιλοξενήσουν τρομοκράτες στο έδαφος τους στο μέλλον

7. Το Κατάρ να σταματήσει να αναμιγνύεται στο εσωτερικό άλλων κρατών και στις διεθνείς σχέσεις.

8. Ολες οι απαιτήσεις πρέπει να εκπληρωθούν εντός 10 ημερών!

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να κλείσει την στρατιωτική τη βάση στο Κατάρ» είπε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε:

«Αν υπάρχει μια τέτοια απαίτηση τότε σημαίνει ανάμιξη στις διμερείς σχέσεις»!

«Η ενίσχυση της τουρκικής βάσης θα είναι ένα θετικό βήμα προς την ασφάλεια του Κόλπου. Επανεξέταση της συμφωνίας για τη βάση στο Κατάρ δεν βρίσκεται στην ατζέντα μας» τόνισε ενώ Τούρκοι στρατιώτες συνεχίζουν να φτάνουν στη Ντόχα.

Ας δούμε όμως πως ο άξονας Ιράν-Τουρκίας-Ρωσίας διαμορφώνεται γενικότερα στην περιοχή.

Τούρκοι και Ρώσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο της συμφωνίας αποκλιμάκωσης που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δηλώσεις του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι οι ζώνες αποκλιμάκωσης, που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν, θα συζητηθούν περαιτέρω στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στις αρχές Ιούλιου στην Αστάνα του Καζακστάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Haberturk.

«Θα έχουμε πιθανότατα πιο εμφανή παρουσία στην περιοχή του Ιντλίμπ με τους Ρώσους. Κυρίως Ρώσοι και Ιρανοί (σ.σ. θα αναπτυχθούν) γύρω από τη Δαμασκό και επεξεργαζόμαστε έναν μηχανισμό στον οποίο θα μετέχουν Αμερικανοί και η Ιορδανία στα νότια, στην περιοχή Ντεράα» φέρεται επίσης να είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας, δήλωσε ότι η Μόσχα συζητά προτάσεις για την αποστολή στρατευμάτων από το Καζακστάν και το Κιργιστάν στη Συρία.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία ξεκίνησε, δεν υπάρχει απόφαση ακόμη» είπε.

Με βάση τη συμφωνία της 4ης Μαΐου, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συμφώνησαν να δημιουργήσουν τέσσερις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Η μεγαλύτερη από αυτές περιλαμβάνει την επαρχία του Ιντλίμπ που συνορεύει με την Τουρκία. Οι άλλες τρεις είναι στην επαρχία Χομς, στα βόρεια, στην περιοχή της Ανατολικής Γούτας (ανατολικά της Δαμασκού) και κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Ιορδανία στα νότια.

Ταυτόχρονα ο άξονας Τουρκίας-Ιράν ισχυροποιείται.

Ο πρέσβης του Ιράν στην Αγκυρα, Mohammad Ebrahim Taherian Fard, είπε ότι η Τεχεράνη θεωρεί το PKK-PYD και YPG τρομοκρατικές ομάδες τονίζοντας πως η συνεργασία μεταξύ Τεχεράνης και Αγκυρας είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Είναι αναγκαιότητα και όχι επιλογή. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία» τόνισε.

Αξιοσημείωτη στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τεχεράνης….







Πηγή