Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ανάρπαστα στη Δύση τα κρατικά ομόλογα της Ρωσίας παρά τις κυρώσεις

Σε μια περίοδο που η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν την πολιτική της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσία, με στόχο να της ασκήσουν οικονομικές πιέσεις και να την εξαναγκάσουν να αλλάξει στάση στο Ουκρανικό και το ζήτημα της Κριμαίας, η Ρωσία τοποθετεί με επιτυχία κρατικά ομόλογα στις δυτικές αγορές.

Πρόκειται στην ουσία για μια αντίφαση της σύγχρονης διεθνούς πραγματικότητας, η οποία ωστόσο δεν διέλαθε της προσοχής των αναλυτών, που παρακολουθούσαν τις προηγούμενες μέρες τις σχετικές ανακοινώσεις που μετέδιδαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσα.

Δεν διέλαθε της προσοχής και της ρωσικής ιστοσελίδας της Deutche Welle, η οποία, διερωτώμενη στο άρθρο της με τίτλο «Πίστεψαν οι επενδυτές τον Πούτιν»; έγραφε ότι το 85% των αγοραστών των νέων ρωσικών κρατικών ομολόγων ήταν ξένοι.

Στο ζήτημα αυτό είχε αναφερθεί και ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, μετά την επιτυχή τοποθέτηση στις 20 Ιουνίου των ευρωομολόγων που εξέδωσε το ρωσικό κράτος. Το 30% και πλέον των επενδυτών ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγο λιγότεροι από 30% ήσαν από την Μεγάλη Βρετανία, ενώ οι αγοραστές από την Ευρωζώνη ήσαν πιο εγκρατείς αφού έφθασαν μόνο το 9%.

Η τελευταία έκδοση των ρωσικών ομολόγων έγινε σε δολάρια και η αξία τους έφθασε τα 3 δισεκατομμύρια, αλλά θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς η ζήτηση των επενδυτών έφθασε τα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Με μια φράση, όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα Die Welt , την οποία επικαλείται η γερμανική ιστοσελίδα.

«Το Κρεμλίνο, με βάση όλα αυτά, καταφέρνει παίζοντας να παρακάμπτει τις κυρώσεις». Ή, όπως ωμά σχολίαζε στην συνέντευξη του που έδωσε στην εφημερίδα ο οικονομικός αναλυτής της BNP Paribas Investment Partners, Ζαν –Σαρλ Σαμπόρ «παρά την χαμηλή τιμή πετρελαίου η Ρωσία απόκτησε πρόσβαση στην χαμηλού κόστους χρηματοδότηση».

Τέτοια πρόσβαση- αναφέρει η γερμανική ιστοσελίδα- δεν είχε πάντα η Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Το 2014 είχε αποκλεισθεί από τις ξένες αγορές μετά την διένεξη της με την Ουκρανία εξαιτίας της Κριμαίας και την επιβολή των κυρώσεων. Το 2016 το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να προβεί σε δύο εκδόσεις κρατικών ομολόγων

Συνολικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η τοποθέτηση μάλιστα τότε έγινε με αρκετές δυσκολίες, καθώς οι μεγάλες τράπεζες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη αγορά τους ενώ η Euroclear (o κεντρικός οργανισμός συμψηφισμών στην Ευρώπη) δεν ήθελε να αναλάβει τον συμψηφισμό των νέων ομολόγων.

Αυτή την φορά όμως όλα κύλησαν ομαλά. Τα νέα ευρωομόλογα από την αρχή είχαν το απαιτούμενο από την Euroclear στάτους, γεγονός που ενίσχυσε το ενδιαφέρον των αγορών για τα νέα ομόλογα.

Η γερμανική ιστοσελίδα επισημαίνει, ότι τους επενδυτές δεν τους φόβισαν δύο πράγματα.

Πρώτον, ούτε το γεγονός, σε μερικές εταιρείες επενδύσεων τους είχε απαγορευθεί να συναλλάσσονται με την ρωσική επενδυτική τράπεζα VTB Kapital, που ανέλαβε και την τοποθέτηση των ομολόγων, ούτε γενικά το αρνητικό πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο έγινε η αγοραπωλησία των ρωσικών ομολόγων, με την αμερικανική Γερουσία να επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενώ την ίδια στιγμή να ερευνώνται οι σχέσεις του επιτελείου του αμερικανικού προέδρου Τράμπ με την Ρωσία.

Οι επισημάνσεις αυτές της γερμανικής ιστοσελίδας, η οποία παρατηρεί παράλληλα ότι οι αγορές άρχισαν να ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στις αναδυόμενες αγορές, απεικονίζουν προφανώς σε κάποιο βαθμό τις τάσεις εκείνες στην παγκόσμια οικονομία που δεν βλέπουν με ιδιαίτερη συμπάθεια τις κάθε είδους κυρώσεις.