Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Η διαστημική βάση της Ρωσίας στην Αρκτική

Στόχος είναι η βάση αυτή να αποτελέσει το εφαλτήριο για την εξόρμηση και διεκδίκηση των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 28 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Η στρατιωτική βάση που αποκαλύφθηκε πρόσφατα με επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αποτελούσε το κορυφαίο μυστικό πολικό συγκρότημα, ζωγραφισμένο στο κόκκινο, λευκό και μπλε της σημαίας της χώρας.

Εκεί μπορούν να ζήσουν επί 18 μήνες 150 στρατιώτες, ενώ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πολεμικά, πυρηνοκίνητα αεροπλάνα.

Βρίσκεται στην απομακρυσμένη Αλεξάντρα Λαντ (Alexandra Land) στο αρχιπέλαγος Φραντς Ζοζέφ (Franz Josef) του Αρκτικού Ωκεανού. Ενώ τμήματα της βάσης παραμένουν απόλυτα μυστικά, το υπουργείο Άμυνας της χώρας, έδωσε μια γεύση από το κτίριο.

Το πενταόροφο συγκρότημα, το οποίο ονομάζεται Ναγκούρσκι (Nagursky), είναι χτισμένο στα βόρεια σύνορα της Αρκτικής με τη Ρωσία.

Στο εσωτερικό του υπάρχουν αίθουσες κινηματογράφου, πινγκ-πονγκ και μπιλιάρδου, ενώ σχεδιάζεται επίσης ένα στούντιο στρατιωτικής τέχνης.

Στιςν αρχές του 2017, αναφέρθηκε ότι η Μόσχα αρχίζει να κατασκευάζει πυρηνικά παγοθραυστικά, καθώς θέλει να πρωτοστατήσει στην κυριαρχία της πολικής περιοχής έναντι των παραδοσιακών της αντιπάλων, τον Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νορβηγίας, καθώς και της Κίνας.

Η Αρκτική εκτιμάται ότι θα διαθέτει περισσότερα αποθέματα υδρογονανθράκων από τη Σαουδική Αραβία, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιστοιχούν σε 412 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, περίπου το 22% του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την Ουκρανία, το Κρεμλίνο ετοιμάζεται για τη μεγάλη αντιπίθεση.

Κατασκευάζει τρία πυρηνικά παγοθραυστικά, για να ενισχύσουν το στόλο της με περίπου 40 πλοία, από τα οποία έξι είναι πυρηνοκίνητα, ενώ σημαντικός και άγνωστος θα είναι ο ρόλος της βάσης.






















Πηγή