Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Αιφνιδιαστική εξέλιξη με προάγγελο ΑΟΖ: Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου δια μέσω Κρήτης- Συνδέεται το Κάιρο με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας!

Φαίνεται ότι έχουμε τον προάγγελο οριοθέτησης της ΑΟΖ καθώς η αιγυπτιακή κρατική εταιρία ηλεκτρισμού (EEHC) υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (MoU) με ταυτόχρονη και εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης με ηλεκτρική ενέργεια ανάμεσα σε Αίγυπτο, Ελλάδα και Κύπρο.

Η μελέτη θα υλοποιηθεί σε 18 μήνες και θα παραταθεί σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών. Το έργο της ηλεκτρικής ενέργειας έχει ως στόχο να συνδέσει την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα δια μέσου της Κρήτης.

Ο Edith Nadoos, επικεφαλής Euro Afrika , δήλωσε ότι το σχέδιο επιτρέπει την ενεργειακή σύνδεση της Κύπρου και της Κρήτης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχοντας οικονομικά και πολιτικά οφέλη για τις εν λόγω χώρες.

Επεσήμανε τη σημασία των υποβρυχίων καλωδίων ρεύματος και τα οφέλη από το στρατηγικό σχέδιο της Αιγύπτου για την οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια.

Το όλο σχέδιο είναι ένα από μεγαλύτερα έργα στην Α.Μεσόγειο και θα βοηθήσει στην σύνδεση της Αιγύπτου με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.



Ο Αιγύπτιος υπουργός ηλεκτρικής ενέργειας Μοχάμεντ Σάκερ εξήγησε ότι το μνημόνιο περιλαμβάνει μια μελέτη σκοπιμότητας που θα καθορίσει τα μελλοντικά βήματα που θα γίνουν ανάμεσα σε τρεις χώρες που συνδέονται με κάτι παραπάνω από μια φιλία.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η μελέτη σκοπιμότητας θα καθορίσει τις οποιεσδήποτε υποχρεώσεις σχετικά με την αιγυπτιακή πλευρά , αλλά θα καθοριστεί και η συμμετοχή της Ελλάδος και της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από θέματα, όπως η αξιολόγηση των διαφορετικών επιλογών και οι εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τις προδιαγραφές του έργου.

Θα περιλαμβάνει επίσης μια οικονομική αξιολόγηση, ενώ θα εξετασθεί το κόστος κατασκευής, λειτουργίας, συντήρηση, ασφάλιση και εγγυήσεις.

Από εκεί και πέρα, θα εξεταστούν οι ισχύοντες περιβαλλοντικοί κανονισμοί , το αρχικό σχέδιο χρηματοδότησης, καθώς και τα προγράμματα αρχικής εφαρμογής.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του έργου ενισχύει και τα οφέλη της εταιρικής σχέσης μεταξύ των τριών χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες ενημερώσεις στον ενεργειακό τομέα, ιδίως οι προσδοκίες σχετικά με την αύξηση της ζήτησης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα αυτόν και στις τρεις χώρες.



Ανέφερε δε ότι θα χρειαστεί να υλοποιηθεί ένα μεγάλο έργο για τη σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου στην Κύπρο, και από εκεί στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη στο μέλλον. Η Αίγυπτος θα αποτελέσει σημαντικό φορέα ενέργειας για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει όμως το όραμα του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, καθώς ενεργοποιεί την πολιτική της κυβέρνησης του, η οποία έχει ως στόχο να ενισχύσει το ρόλο της Αιγύπτου ως περιφερειακό κέντρο εξουσίας στη Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα εκτός από τα μνημόνια , (τα οποία οφείλει να βρει κάποιον να τα σκίσει), πρέπει εδώ και τώρα να υλοποιήσει τρανταχτές συμμαχίες σε όλους τους τομείς και στον αμυντικό , με χώρες με τις οποίες παραδοσιακά είχε σχέσεις .

Μία από αυτές είναι η Αίγυπτος η οποία διαθέτει 80 εκατομμύρια ψυχές ενώ έχει μια ηγεσία η οποία δεν θέλει να ούτε να ακούσει την λέξη» Τούρκος».


πηγή