Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Χρωματιστή επανάσταση οι αντιδράσεις εναντίον Τραμπ. Ποιος ο ρόλος του Σόρος;

Παραδοσιακά,μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη Προέδρου, οι Αμερικάνοι συσπειρώνονται γύρω από τον εκάστοτε πρόεδρο. Η φετινή,όμως, εκλογική αναμέτρηση φαίνεται πως μας επιφυλάσσει εκπλήξεις καθώς αντιδράσεις και διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. 

Η εκλογική αναμέτρηση της 8 Νοεμβρίου οδήγησε τον Αμερικανό μεγιστάνα στη νίκη παρά το γεγονός ότι η αντίπαλος του Χίλαρι Κλίντον πήρε περισσότερους ψήφους. Πιο συγκεκριμένα, η υποψήφια των Δημοκρατικών έλαβε 59.344.81 ψήφους ενώ ο μεγάλος νικητής των εκλογών, Ντόναλντ Τραμπ, 59.178.831 ψήφους. Όμως ο Τραμπ πήρε τους εκλέκτορες κερδίζοντας στις πολιτείες κλειδιά.

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε εξηγήσει την ιδιαιτερότητα αυτή του εκλογικού νόμου στις ΗΠΑ. Η εκλογή Τραμπ λοιπόν,πέρα από την πρώτη έκπληξη στο media-κο και καλλιτεχνικό κατεστημένο που στήριξε τη Χίλαρι Κλίντον, οδήγησε τους Αμερικανούς στους δρόμους.

Στη Νέα Υόρκη, χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του κεντρικού Μανχάταν, κατευθυνόμενοι προς τον Πύργο Τραμπ, στην 5η λεωφόρο, ενώ εκατοντάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στο πάρκο του Μανχάταν, με κεντρικό σύνθημα: Δεν είναι ο πρόεδρος μου.” Οι αστυνομικές δυνάμεις, αφού προσπάθησαν να πείσουν τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν ησύχως, προέβησαν σε συλλήψεις.



Στην Καλιφόρνια (απ΄όπου και η παραπάνω φωτογραφία) διαδηλωτές πυρπόλησαν ομοίωμα του Τραμπ, λάστιχα αυτοκινήτων, κάδους απορριμμάτων και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων στο κέντρο του Όκλαντ, απέναντι από τον Σαν Φρανσίσκο. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ένας διαδηλωτής χτυπήθηκε από αυτοκίνητο σε εθνική οδό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από την αστυνομία του Λος Άντζελες, τουλάχιστον 7
κτίρια και καταστήματα υπέστησαν εκτεταμένους βανδαλισμούς, κάδοι απορριμάτων πυρπολήθηκαν, ενώ εντοπίστηκαν και άτομα με βόμβες μολότοφ.

Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Berkeley οργάνωσαν διαμαρτυρία στην πανεπιστημιούπολη.



Στο κεντρικό Σικάγο, περίπου 1.800 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Trump International Hotel, φωνάζοντας συνθήματα “Όχι στον Τραμπ!” “Όχι ρατσιστές στις ΗΠΑ.” Ενώ στη Νέα Υόρκη ΄διαδηλωτές εναντίον του Τραμπ στην 5η Λεωφόρο έκαψαν αμερικάνικη σημαία (μια εικόνα που δεν συναντάμε συχνά στις ΗΠΑ).



Όλες αυτές οι διαδηλώσεις φαίνεται πως ενεργοποιούνται και στηρίζονται από το MoveOn.org μια από τις οργανώσεις που χρηματοδοτεί ο Σόρος μέσω του ιδρύματος Open Society και μάλιστα με δωρεά ύψους 1,46 εκατ.$.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της οργάνωσης στο διαδίκτυο πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη, προοδευτική, ψηφιακά συνδεδεμένη οργανωτική ομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία συνδυάζει ταχείας αντίδρασης πολιτικές εκστρατείες με βαθιά στρατηγική ανάλυση που έχουν ως σκοπό την κοινωνική αλλαγή.

Η οργάνωση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1998. Έχοντας απηυδήσει, όπως δήλωσαν, με το Κογκρέσο (κυρίως την Ρεπουμπλικάνικη πλευρά) που δεν ασχολούνταν με τίποτε άλλο παρά με τα ερωτικά του Μπιλ Κλίντον με την Μόνικα Λεβίνσκι, οι επιχειρηματίες της Silicon Valley, Joan Blades και Wes Boyd βγήκαν στο διαδίκτυο για να στείλουν ένα μήνυμα στην Ουάσιγκτον: Μομφή στον Πρόεδρο Κλίντον και να προχωρήσουμε στα πιεστικά ζητήματα του Έθνους.

Η απλή online αίτηση, η οποία ονομάστηκε MoveOn.org, είχε αρχικά αποσταλεί σε περίπου 100 μέλη της οικογένειας και σε φίλους και, μέσα σε μια εβδομάδα, είχε συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές.

Τελικά, η αίτηση συγκέντρωσε μισό εκατομμύριο υπογραφές.

Αυτήν την στιγμή, το MoveOn.org είναι ένα site, με 5.000.000 μέλη, που δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να προτείνουν ιδέες για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Στην πορεία βέβαια το MoveOn.org αναδείχθηκε σε ένα ισχυρό μέσο συγκέντρωσης χρημάτων για τους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος.
Για τις προεδρικές εκλογές του 2016 σύμφωνα με ψηφοφορία που οργάνωσαν τα μέλη του το 78,6% από αυτούς υποστήριξε τον Σάντερς και το 14,6% την Χίλαρι Κλίντον.

Η σχέση του Σόρος με τους Δημοκρατικούς

Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής είναι παραδοσιακά υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος και σφόδρα αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ. Τον Φεβρουάριο του 2016 είχε προσφέρει έξι εκατομμύρια δολάρια στο PAC (Priorities USA Action), το «ταμείο» που έχει δημιουργηθεί για να στηρίξει την υποψηφιότητα της Κλίντον.

Ενώ όπως αποκάλυψαν πρόσφατα τα Wikileaks o μεγαλοεπιχειρηματίας έχει τακτική αλληλογραφία με την Κλίντον μέσω του προσωπικού της email την εοχή που ήταν στο State Department. Ίσως όλα τα παραπάνω να εξηγούν την απέχθεια του για τον Τραμπ.

Eδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως επισήμως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ακόμη Πρόεδρος των ΗΠΑ παρά τη νίκη του. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, την Δευτέρα μετά τη δεύτερη Τετάρτη του Δεκεμβρίου, δηλαδή στις 19 του μηνός, οι εκλέκτορες της κάθε πολιτείας συνεδριάζουν ώστε να ρίξουν επισήμως τις ψήφους τους. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα στέλνονται στη Γερουσία και ανακοινώνονται στις 6 Ιανουαρίου. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα αναλάβει καθήκοντα πριν τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και ο Μπαράκ Ομπάμα θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, παραδίδοντας τα κλειδιά στον διάδοχό του.

O Σόρος και οι ΜΚΟ που χρηματοδοτεί θεωρούνται ως οι ηθικοί αυτουργοί χρωματιστών επαναστάσεων ανά τον πλανήτη (κυρίως στα Βαλκάνια και στις χώρες που ανήκαν στην πρώην ΕΣΣΔ) Οι χρωματιστές επαναστάσεις ( Colour revolution). Οι συμμετέχοντες στις έγχρωμες επαναστάσεις χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον μεθόδους , όπως διαδηλώσεις, απεργίες και παρεμβάσεις με σκοπό τη διαμαρτυρία/διαταραχή προκειμένου να δημιουργήσουν ισχυρές πιέσεις για αλλαγή.

Υπενθυμίζουμε πως ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν το 2014 είχε δηλώσει «Στον σύγχρονο κόσμο ο εξτρεμισμός χρησιμοποιείται ως ένα γεωπολιτικό εργαλείο, αλλά και ως ένα μέσο για να αναδιαμορφώνονται οι σφαίρες επιρροής. Βλέπουμε ποιες είναι οι τραγικές συνέπειες των λεγόμενων χρωματιστών επαναστάσεων», είπε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφερόμενος στις λαϊκές εξεγέρσεις που είχαν λάβει χώρα πριν από περίπου μία δεκαετία σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Για εμάς αυτό αποτελεί ένα μάθημα και μια προειδοποίηση. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να μην γίνει ποτέ κάτι παρόμοιο στη Ρωσία».

Geopolitics Editorial Team