Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Η «προφητεία» του Φετουλάχ Γκιουλέν για τη διάλυση της Τουρκίας

Η προειδοποίηση προς τον τουρκικό λαό σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει τυχόν πολεμική εμπλοκή της Τουρκίας, στο Ιράκ ή τη Συρία.

Ο μεγάλος φόβος των Τούρκων βρίσκεται στα δημοσιοποιημένα σενάρια, αλλά και τις δημιουργούμενες καταστάσεις, που εμφανίζουν την Τουρκία να βαδίζει προς διάλυση.


Και όταν γράφω για δημοσιοποιημένα σενάρια, αρκεί να υπενθυμίσω το περιστατικό που συνέβη πριν από μερικά χρόνια στην Αθήνα, σε Ημερίδα του ΝΑΤΟ, όπου ο συνταγματάρχης στρατιωτικός ακόλουθος της τουρκικής Πρεσβείας, έφυγε οργισμένος από την αίθουσα. Και τούτο, επειδή ο Αμερικανός αξιωματικός που βρισκόταν στο βήμα έδειξε χάρτη με πιθανό σενάριο την αυτονόμηση του Κουρδιστάν της Τουρκίας.

Η εξήγηση ότι πρόκειται για σενάριο, δεν ικανοποίησε φυσικά τον Τούρκο αξιωματικό, όπως δεν θα έπρεπε να ικανοποιεί και τους Έλληνες αξιωματικούς και πολιτικούς, όταν το ΝΑΤΟ εμφανίζει ανάλογους χάρτες, ως υποθετικά σενάρια, με αποσπάσεις εδαφών από την Ελλάδα.


Σημειώνω απλώς, τον χάρτη της «Αιγαιακής Μακεδονίας» που έφεραν ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες, αλλά και της «Ενιαίας Θράκης», σε ασκήσεις που έγιναν στην Βουλγαρία, με ελληνική συμμετοχή. Το αίτημα του Έλληνα αξιωματικού να αποσυρθεί ο χάρτης έγινε μεν αποδεκτό, δεν γνωρίζω όμως κατά πόσο προβλημάτισε τους αρμοδίους η σχεδίαση τέτοιου χάρτη. Αν κρίνω από τις υποκλίσεις στο τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, προς άγρα ψήφων, μάλλον καθόλου.


Ο φόβος, που προανέφερα, εκφράστηκε πολλές φορές από Τούρκους αξιωματούχους, και όχι μόνον αυτήν την περίοδο που έχουν ενταθεί οι φόνου αμάχων Κούρδων από τον τουρκικό στρατό και η υποχρεωτική εγκατάλειψη των κατοικιών τους, αλλά και προηγουμένως. Αναφέρω τις εκτιμήσεις από την σύσκεψη, της 6ης Νοεμβρίου 2014, που έλαβε χώρα στο Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα, στην οποία μετείχαν ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Necdet Özel.


[Διήρκεσε τέσσερις ώρες, και εξετάστηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή καθώς και το αποκαλούμενο «όραμα» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για την περίοδο 2014-2033! Το αναφέρω, προς γνώση του μακρόπνοου σχεδιασμού των Τούρκων -για το… 2033-, γεγονός που εξηγεί γιατί η Ελλάδα πάντοτε τρέχει πίσω από τις τουρκικές ενέργειες, με την Τουρκία να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κατευθύνει τις εξελίξεις εκεί που επιθυμεί].


Με το πέρας αυτής της σύσκεψης, όπου έγιναν αναφορές για την ευρύτερη περιοχή στα ανατολικά και νότια της Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισαν ότι βρίσκεται σε "εμπόλεμη κατάσταση με άμεσες συνέπειες για τη θέση της Τουρκίας", ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, στρατηγός Necdet Özel, αναφερόμενος στην διαδικασία επίλυσης του κουρδικού ζητήματος, τόνισε πως αν δεν παρθούν έκτακτα μετρά η Τουρκία απειλείται άμεσα με διάσπαση, δηλαδή απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα.


Φόβο για διάσπαση, εξέφρασε και ο Φετουλάχ Γκιουλέν, του οποίου μπορεί τα στελέχη του στην Τουρκία να διώκονται ανηλεώς, αλλά η επιρροή σε πολλούς τουρκικούς κύκλους εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Απηύθυνε προειδοποίηση προς τον τουρκικό λαό και την κυβέρνηση, σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει τυχόν πολεμική εμπλοκή της Τουρκίας, στο Ιράκ ή τη Συρία.


«Αυτοί που μετέτρεψαν την Τουρκία σε "έξυπνο" κράτος δεν πρέπει να ξεπεράσουν τις φιλοδοξίες τους και να εμπλέξουν την Τουρκία σε πόλεμο, γιατί θα οδηγήσουν τον λαό σε μια συμφορά παρόμοια με αυτή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε (την ίδια προειδοποίηση έκανε προσφάτως και το ρωσικό ΥΠΕΞ, προκαλώντας την μήνι των υποστηρικτών της ερντογανικής πολιτικής).


Ο Γκιουλέν, παραλλήλισε ν σημερινή τουρκική κυβέρνηση με την Επιτροπή για την Ένωση και τη Πρόοδο (σ.σ. τους Νεότουρκους), την οργάνωση που οδήγησε την Τουρκία στην εμπλοκή της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποτέλεσμα τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Όπως οι Νεότουρκοι τελείωσαν τη μεγάλη Οθωμανική Αυτοκρατορία, ελπίζω αυτοί -ο Ερντογάν και το κόμμα του-, να μη κάνουν το ίδιο με το διάδοχο της αυτοκρατορίας κράτος, θυσιάζοντας τις επόμενες γενιές. Διαφορετικά το τουρκικό έθνος δεν θα ανακάμψει», είπε ο Γκιουλέν.


Να σημειώσω δε, πως δεν είναι μόνον οι ένοπλες συγκρούσεις στις κουρδικές περιοχές που απειλούν την ενότητα του τουρκικού κράτους. Αλλά εδώ και λίγο καιρό, παρατηρούμε ένοπλες επιθέσεις και στον Πόντο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, την Παρασκευή, 6 Μαΐου, υπήρξε ένοπλη επίθεση στην Διεύθυνση Αστυνομίας της Κερασούντας, με έναν αξιωματικό νεκρό και αρκετούς τραυματίες. Στις 2 Μαΐου, υπήρξε παρόμοια επίθεση στην περιοχή Αργυρουπόλεως, επίσης με νεκρούς και τραυματίες, και με τα ίδια αποτελέσματα, την ίδια μέρα, πάλι στην Κερασούντα υπήρξε άλλη ένοπλη επίθεση.


Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός, ότι οι Τούρκοι είναι μόλις 20-25 εκατομμύρια σε έναν πληθυσμό 70 εκατομμυρίων, η υποκίνηση και άλλων εθνοτήτων σε εξέγερση, ίσως να μη αποτελεί ανεφάρμοστο σενάριο.


Μακεδών