Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Το Ιράν παραχωρεί μόνιμα την βάση Χαμεντάν στη Ρωσία με αντάλλαγμα βάση στη Ταρτούς και αγοράζει μαχητικά Su-30SM – Σφοδρές αντιδράσεις από ΗΠΑ-Ισραήλ

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Κοσμοιστορικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν δήλωσε έτοιμο να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για μόνιμη παραχώρηση της αεροπορικής βάσης του Χαμαντάν στη Ρωσία με αντάλλαγμα την παραχώρηση ναυτικής βάσης στη Ταρτούς! Η πληροφορία αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις τελευταίες αναφορές ότι το Ιράν σκοπεύει να δημιουργήσει ναυτικές βάσεις σε Συρία και Υεμένη ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για αγορά μαχητικών Su-30 SM με ΗΠΑ-Ισραήλ να είναι στα…κάγκελα!
Όλοι καταλαβαίνουν  τι σημαίνει μόνιμη ρωσική βάση στο Ιράν και S-400….
Ταυτόχρονα σε μια ακόμη σημαντική αποκάλυψη το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» μπορεί να απομακρυνθεί από την περιοχή για να πραγματοποιήσει άλλη αποστολή! Ποια είναι αυτή;
Οι πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν πως μπορεί να κατευθυνθεί Λιβύη! Ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκονται υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι στη Μόσχα για συνομιλίες με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
«Το Ιράν είναι και πάλι έτοιμο να παράσχει την άδεια για χρήση από την ρωσική αεροπορία της αεροπορικής βάσης Χαμαντάν», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας.
Ο Ιρανός υπουργός Hossein Dehghan δήλωσε ότι η Τεχεράνη μπορεί και πάλι να παρέχει στα ρωσικά αεροσκάφη την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση Noje στο Hamadan, ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim .
«Εάν η κατάσταση και οι συνθήκες [στη Συρία], κρίνουν  απαραίτητη  την παροχή υποστήριξης, εμείς  θα κάνουμε αυτή τη δουλειά», είπε ο Dehghan.
Σύμφωνα με τον Ρώσο επικεφαλής του Συμβουλίου, της επιτροπής άμυνας και ασφάλειας Viktor Ozerov, η ανάγκη της Ρωσίας να επαναχρησιμοποιήσει την ιρανική αεροπορική βάση μπορεί να συμβεί διότι το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Kuznetsov» το οποίο είναι επί του παρόντος στη Μεσόγειο, μπορεί να φύγει από την περιοχή για άλλη(!) αποστολή και η Ρωσία δεν θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει για επιδρομές στη Συρία.
Ταυτόχρονα ο Αρχηγός των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων , Στρατηγός Mohammad Hossein Baqeri, τόνισε ότι η χώρα του έχει ανάγκη από ναυτικές βάσεις σε Συρία και Υεμένη ώστε να μπλοκαριστεί η πρόσβαση των εχθρών στα ιρανικά εδάφη. Το Ιράν μπορεί να έχει στόλο στον Ινδικό Ωκεανό παρόμοιο με αυτό της Θάλασσας του Ομάν τόνισε!
Παράλληλα, το ιρανικό υπουργείο Άμυνας ετοιμάζεται για την  αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-30 πολλαπλού ρόλου τα οποία θα προσδώσουν μεγάλη ισχύ στην ιρανική πολεμική αεροπορία, δήλωσε ο  Ιρανός υπουργός άμυνας Hossein Dehghan.
«Η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Su-30  είναι στην ημερήσια διάταξη του υπουργείου άμυνας», δήλωσε ο Dehghan, όπως αναφέρει το ιρανικό  πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Μόσχα και Τεχεράνη έχουν συζητήσει τις παραδόσεις των αεροσκαφών Su-30 για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τον Φεβρουάριο, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας αμυντικο-τεχνικής συνεργασίας είπε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti,  ότι η σύμβαση για την παράδοση των Su-30SM θα υπογραφεί μέσα στο 2016, αλλά μέχρι στιγμής τα δύο μέρη ευρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων.
Οι δύο χώρες έχουν εντείνει την  στρατιωτική τους συνεργασία το περασμένο έτος, όταν το Ιράν κατέληξε σε συμφωνία με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις για τον περιορισμό της πυρηνικής έρευνας του  σε αντάλλαγμα  την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του.
Η συμφωνία αυτή επιτρέπει να αρθεί μερικώς  το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, επιτρέποντας να πωληθούν οπλικά συστήματα  στο Ιράν υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα εγκρίνονται  από τα Ηνωμένα Έθνη για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ αντιτάσσονται  σφοδρά  στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών της Ρωσίας στο Ιράν, για τους δικούς τους λόγους.
Ο κύριος λόγος είναι ότι  η Τεχεράνη θα αποκτήσει ένα «αεροπορικό βραχίονα» μέσω του οποίου οι ισραηλινές βάσεις θα είναι υπό συνεχή άμεση απειλή ιρανικού αεροπορικού κτυπήματος .
Το διθέσιο Su-30SM είναι υπερευέλικτο, εξοπλισμένο με ένα ραντάρ με συγχρονισμένη συστοιχία κεραιών και είναι ικανό να χρησιμοποιεί όπλα ακριβείας κατηγορίας «αέρος-αέρος» και «αέρος- επιφανείας».
Εκτός από την εκπλήρωση των μαχητικών καθηκόντων το αεροσκάφος αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση πιλότων .
Τα ρωσικά μαχητικά είναι εξοπλισμένα με βλήματα R-27 με εμβέλεια από 80 έως και 120 χλμ., R-77 με εμβέλεια από 80 έως και 110+ χλμ. (για μεγάλες αποστάσεις) αλλά και R-73 μέχρι 30 χλμ.
Μαχητικά Su-33 έχουν προσγειωθεί στη βάση Hmeymim ενώ το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» σε μια ακόμη αποκάλυψη δεν μεταφέρει 3 MiG-29KRs και 1 MiG-29KUBR αλλά 5 (!!) MiG!


Η Ρωσική πολεμική αεροπορία  για  πρώτη φορά χρησιμοποίησε την  αεροπορική βάση Hamadan, προκειμένου να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κατά των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους (IS) και της οργάνωσης Jabhat Fateh al-Sham (γνωστή ως al-Nusra Front) στα μέσα Αυγούστου .
Ο επίσημος αντιπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου  Ιγκόρ Konashenkov είπε ότι η περαιτέρω χρήση της αεροπορικής βάσης,  θα πρέπει να διενεργείται βάσει των αμοιβαίων συμφωνιών σχετικά με τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, και ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία.
Από την αρχή της ρωσικής επιχείρησης στη Συρία, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον Σεπτέμβριο 2015, η ρωσική αεροπορία χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση Hmeymim, που βρίσκεται στο έδαφος της χώρας, για την εκτέλεση των αεροπορικών επιδρομών.


Πηγή