Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Η αυτονομία του Πόντου ή αλλιώς PONTEXIT

Νίκος Θ. Καντζούρας

Μηχανολόγος μηχανικός

Το ζήτημα της αυτοδιάθεσης και αυτονομίας του Πόντου φαντάζει σαν ουτοπία ή εξωπραγματικό για τον μέσο Έλληνα που δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τη σημερινή κατάσταση σε αυτή τη περιοχή της αποκαλούμενης Τουρκίας και θεωρεί ότι ο ελληνικός πληθυσμός στην ευρεία  περιοχή του Πόντου κατοικείται σήμερα από γηγενείς τούρκους.

Για το ζήτημα του εφικτού της αυτονομίας του Πόντου παραθέτω ένα απόσπασμα από την εισαγωγή του έργου ΠΑΝΕΥΡΩΠΗ του Ρίχαρντ Κουντενχόβε - Καλέργη το 1923 σχετικά με το πραγματοποιήσιμο της ουτοπίας.


<<Όσο πιο μεγάλη έλλειψη φαντασίας έχει ο πολιτικός, τόσο μεγαλύτερο του φαίνεται το βασίλειο της ουτοπίας και τόσο μικρότερο το βασίλειο της δυνατότητας. Η παγκόσμια ιστορία έχει περισσότερη φαντασία από τις μαριονέτες της και αποτελείται από μία αλυσίδα εκπλήξεων, από πραγματοποιημένες ουτοπίες. Αν μια ιδέα παραμένει ουτοπία ή πραγματικότητα εξαρτάται συνήθως από τον αριθμό και την δραστηριότητα των οπαδών της>>.

Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα είναι η διακήρυξη,  από τον πρόεδρο Ερντογάν,  των δικαιωμάτων των εθνοτήτων που ζουν στη Τουρκία.  Στη συνέχεια να αναγνωρισθεί η γενοκτονία των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων (που ήταν αποκλειστικά αποτέλεσμα καθοδήγησης και ενεργειών των κεμαλιστών τεκτόνων της μεγάλης Στοάς της Ανατολής)  συνοδευόμενη από την επαναφορά των ιδιοκτησιών και δικαιωμάτων τους. Αυτές οι ενέργειες θα έχουν τεράστιο οικονομικό όφελος καθόσον οι δύο από τις τρεις βιαίως εκδιωχθέντες εθνότητες (Έλληνες και Αρμένιοι) διαθέτουν πλούτο και διεθνείς πολιτικές επιρροές.

Σήμερα στη Τουρκία υπάρχουν πολλές εθνότητες. Οι δύο πλειοψηφούσες εθνότητες (με τουλάχιστον 20.000.000 μέλη η κάθε μια) είναι οι Ελληνογενείς και οι Κούρδοι. Και οι δύο έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την επιβεβλημένη ισλαμική θρησκεία και τη χρήση της τουρκικής γλώσσας από τους περισσότερους.

Το κύριο σώμα των Ελληνογενών διαμένει στη περιοχή του Πόντου. Ως Πόντο εννοούμε το περιγραμμένο παρ’ ολίγον κράτος που επρόκειτο να γίνει το 1917 με έκταση περίπου 180.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (η Ελλάδα έχει έκταση 133.000 τ.χλμ) και δεν υλοποιήθηκε λόγω της εγκαθίδρυσης του μπολσεβικισμού στη τότε Ρωσία. Η συνέχεια βέβαια με τη γενοκτονία και την εκδίωξη των χριστιανικών πληθυσμών έφερε τον Πόντο στο τέλμα όσον αφορά τις πολιτιστικές αξίες και τα χαρακτηριστικά του.

Η άνοδος στην εξουσία του γεννημένου στον Πόντο Ερντογάν έδωσε κάποιες ανάσες για στοιχειώδη ατομικό αυτοπροσδιορισμό και γενική οικονομική άνοδο μέσα από τα τεράστια έργα υποδομής που έγιναν.  Έτσι μειώθηκε το εσωτερικό μεταναστευτικό ρεύμα -κυρίως προς την Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη- αλλά και προς την Ευρώπη (κυρίως Γερμανία).

Σήμερα βλέπουμε ιστότοπους να έχουν χιλιάδες τραγούδια τα οποία αποκαλούν Ρωμέικα και είναι στη ποντιακή διάλεκτο (πχ. ο ιστότοπος  Asi Trabzon).  Βλέπουμε μουσικούς των περιοχών του Πόντου να τραγουδούν στη παραδοσιακή ποντιακή διάλεκτο και να μην υπάρχει φόβος φυλάκισης (όπως έγινε με τον ποντιακής καταγωγής  μουσικοσυνθέτη Fuat Saka στο παρελθόν).

Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος των Ποντίων Ελλήνων στις πατρογονικές εστίες έφερε σε επικοινωνία τους ομιλούντες την ίδια γλώσσα και την αποδοχή της κοινής καταγωγής ανεξαρτήτου θρησκεύματος.

Λόγω των εκατομμυρίων ελληνογενών που ζουν στο Πόντο το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού χρηματοδότησε  την κινηματογραφική ταινία «Yuregine Sor - Ρώτα την καρδιά σου» με θέμα τη ζωή στον Πόντο και τον κρυπτοχριστιανισμό.   

Με άλλα λόγια το θέμα του Πόντου είναι ζωντανό και υποβιβάζεται στην Ελλάδα από τις κυβερνήσεις και τον Τύπο  επειδή η δημιουργία αυτού του μεγάλου Ποντιακού κράτους θα άλλαζε την ξενόδουλη και υποτακτική καθεστηκυία τάξη στην Ελλάδα, καθόσον όλα τα προηγούμενα χρόνια επικρατούσε (και επικρατεί) η προπαγάνδα της Ελληνο -Τουρκικής φιλίας όταν οι πραγματικοί Τούρκοι δεν μετρούν πάνω από 5.000.000 στη σημερινή Τουρκία (επί συνόλου 79.000.000 κατοίκων). 

Οι πραγματικοί Τούρκοι στη Τουρκία είναι οι κεμαλιστές (κυρίως Μογγόλοι Τούρκοι και εξισλαμισμένοι Εβραιότουρκοι) που διοικούσαν μέχρι σήμερα και οι οποίοι ευθύνονταν για την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Αυτούς αποκαθήλωσε από τα υψηλά κλιμάκια εξουσίας πρόσφατα ο Ερντογάν.

Ο Πόντος ως οικονομική οντότητα είναι αρκετά ισχυρή λόγω της πρωτογενούς του παραγωγής, της δυνατότητας αξιοποίησης του τουρισμού και των μεταναστών του στην Ευρώπη. Δεν λογαριάζουμε εδώ τους Πόντιους Έλληνες στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Το μόνο που δεν έχει είναι το πετρέλαιο, αλλά αυτό είναι εύκολη υπόθεση λόγω γειτνίασης με τη Ρωσία  με την οποία θα έχει στενές εμπορικές στο μέλλον.

Οι δράσεις που θα ακολουθήσουν για την έναρξη της  ημι-αυτονομίας του Πόντου, με τελικό στάδιο την αυτονομία, πρέπει να είναι οι παρακάτω:

1.       Προκήρυξη και διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ημι - αυτονομία.

2.       Δημιουργία τοπικής κυβέρνησης.

3.       Κατάργηση του στρατού που υπάρχει εκεί σε πλήρη μορφή και κατάργηση στρατιωτικής θητείας για όλους.

4.       Ίδρυση πολιτοφυλακής.

5.       Κατάργηση εθνικής φορολογίας - Αντικατάσταση με δημοτική φορολογία.

6.       Προσθήκη της ποντιακής διαλέκτου ως επίσημης μαζί με την υπάρχουσα τουρκική.

7.       Διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου στα σχολεία για αυτούς που επιθυμούν χωρίς την παράλληλη διδασκαλίας της τουρκικής.

8.       Ίδρυση Τράπεζας του Πόντου για τη  διαχείριση  των εσόδων από τον τουρισμό και τις εξαγωγές.

9.       Ανακατάταξη του δημοσίου,  χρηματοδοτούμενο πλέον από την Τράπεζα του Πόντου και τη δημοτική φορολογία, ως και χρηματοδότηση των έργων υποδομής μέσω της δημοτικής φορολογίας.

10.  Ελεύθερο εμπόριο χωρίς να υπόκειται σε κρατική νομοθεσία της Τουρκίας.

11.  Κατάργηση εισαγωγικών δασμών.

12.  Κατάργηση φόρου για μεγάλες επιχειρήσεις.

13.  Φόρος 10% για όλες τις υπόλοιπες.

14.  Επαναπατρισμός των χρημάτων των μεταναστών του Πόντου από την Ευρώπη με κίνητρα.

15.  Ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

16.  Ελεύθερη άσκηση θρησκευτικών δικαιωμάτων με επαναφορά μνημείων και εκκλησιών στη παλιά χρήση και αλλαγή  ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

17.  Οργανισμός για προώθηση εξαγωγών. Προώθηση του τουρισμού και ειδικά του εκκλησιαστικού.

18.  Ίδρυση τοπικών δικαστηρίων αποκλειστικά στη ποντιακή διάλεκτο (για όσους το επιθυμούν) και απονομή δικαιοσύνης με εθιμικό δίκαιο.

19.  Αστυνομία-Λιμενικό υπό την ηγεσία της τοπικής κυβέρνησης.

20.  Η εξωτερική πολιτική παραμένει τουρκική στο μέτρο που δεν επηρεάζει την αυτοδιάθεση του Πόντου.

Το κέρδος για την Τουρκία είναι τεράστιο καθώς δεν χρειάζεται να επενδύει χρήματα στη περιοχή και να έχει κόστος για τη λειτουργία του δημοσίου (στρατός, αστυνομία, λιμενικό και υπόλοιπες υπηρεσίες). Επίσης λόγω του μικρότερου μεγέθους της θα είναι πιο ευέλικτη και πιο δημοκρατική.

Πηγή