Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Οι Σέρβοι «προειδοποιούν» για νέο επερχόμενο βαλκανικό πόλεμο

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Η μεγαλύτερη σερβική εφημερίδα «Blic» αναφέρει   σήμερα πληροφορίες των σερβικών μυστικών υπηρεσιών , οι οποίες  σε  συνδυασμό με την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα και την κατάσταση ασφαλείας , προειδοποιούν  ότι  «μυρίζει εκ νέου  μπαρούτι» στα Βαλκάνια.
Το γεγονός αυτό επισημαίνει και ο αλβανικός τύπος στο σύνολο του θορυβημένος από την όλη κατάσταση, αλλά και λόγω των αναδυόμενων συμμαχιών που υλοποιούνται συνεχώς και θυμίζουν εποχή ελληνικών βαλκανικών πολέμων.
Ο τίτλος της σερβικής εφημερίδας αναφέρει με μεγάλους τίτλους «Βαλκάνια,  πυριτιδαποθήκη και πάλι», απεικονίζοντας σε φωτογραφία τους νυν ηγέτες  των Βαλκανίων,  από τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι (πρώην UCK), την Πρόεδρο της Κροατίας, Κολίντα Γκραμπάρ Κιτάροβιτς, κ.λπ.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι «στην περιοχή και πάλι αναφέρουν τα χρόνια του πολέμου» με πρωταγωνιστές τότε τους , Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, Βόισλαβ Σέσελι, τον πρόεδρο του SPS, Ίβιτσα Ντάτσιτς, πρώην διοικητή των βοσνιακών δυνάμεων  Νάσερ Όριτς και τον Κροάτη στρατηγό  Μπράνιμιρ Γκλάβας.
«Οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας, της Κροατίας και της Βοσνίας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα  ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο. Η στάση της Κροατίας ομοιάζει με αυτήν ακριβώς  που αιματοκύλησε την Σερβία το 1940. Ενώ οι Κροάτες κατηγορούν συνεχώς τους Σέρβους για  προπαγάνδα που θυμίζει το ’90 και τον  Μιλόσεβιτς», τονίζει η  σερβική εφημερίδα.
Η στάση των Αλβανών στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο είναι σε επίπεδο πογκρόμ, με διωγμούς, δολοφονίες χωρικών, απειλές σε σερβικά ορθόδοξα μοναστήρια και πολλά άλλα.
Αυτή η είδηση σε συνδυασμό με  έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών (CIA) σε παλαιότερο άρθρο μας κρούει καμπάνες προς την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Την εκ νέου αναβίωση της  βαλκανικής συμμαχίας  του 1912-13 «βλέπουν» οι Αμερικανοί αναλυτές της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, μέσα από εμπεριστατωμένη, αιτιολογημένη, λεπτομερή έκθεση του τμήματος «Βαλκανίων», για την υπό διαμόρφωση κατάσταση.
Η αναβίωση των «συμμάχων»  των βαλκανικών πολέμων θα λάβει «σάρκα και οστά» από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ,την Σερβία και την Βουλγαρία. Πρόκειται για τα ίδια κράτη με μια μικρή παραλλαγή την ΠΓΔΜ λόγω διάλυσης  της Γιουγκοσλαβίας, που πολέμησαν σε δύο βαλκανικούς πολέμους ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία ,είχε αναφέρει  το σκοπιανό κανάλι  sitel για την έκθεση από το Λάγκλευ  .
Έγκυρα γεωπολιτικά ινστιτούτα , Thinks Tanks, αναλύσεις μυστικών υπηρεσιών όπως της CIA , της σερβικής BIA, αλλά και της ρωσικής GRU , αναφέρουν για ενδεχόμενη ανάφλεξη σε Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, και φυσικά ΠΓΔΜ, λόγω ακριβώς των σχεδίων Τουρκίας και Αλβανίας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του πρώην Βρετανού  πρεσβευτή Ivor Roberts στη Σερβία πριν μερικές μόνο ημέρες , σε μια συνέντευξη του για το τηλεοπτικό σταθμό Β92, οι οποίες επιβεβαιώνουν πλήρως τα επερχόμενα.
Ο Βρετανός διπλωμάτης επιβεβαιώνει  μια νέα ρεαλιστική πολιτική πραγματικότητα στα Βαλκάνια, και στις διπλωματικές σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάζει μια πολύ διαφορετική άποψη για τα σύνορα των βαλκανικών χωρών , υποστηρίζοντας ότι αυτά θα  αλλάξουν και  ότι έπεται και συνέχεια.
«Πιστεύω ότι η βόρεια περιοχή του ποταμού Ιμπάρ, πρέπει να επιστραφεί στη Σερβία, και ορισμένα τμήματα του εδάφους της κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο», είπε .
Αλλά ο ίδιος  έχει μια διαφορετική προοπτική από την άποψη της εθνικής ενότητας του  αλβανικού  κράτους: «Δεν βλέπω κανένα λόγο, μετά από λίγο, γιατί να μην ενωθεί το Κοσσυφοπέδιο με την  Αλβανία σε ένα ενιαίο κράτος», δήλωσε ο πρώην Βρετανός πρέσβης.
Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτείται και θα  προωθηθεί  από την Άγκυρα και προσωπικά από τον Ερντογάν , ειδικά τώρα που ξεπέρασε το πρόβλημα «Γκιουλέν» στο  «εσωτερικό του».
Σκοπός του Τούρκου Προέδρου  είναι  να αλλάξει  τα σύνορα στα Βαλκάνια σε μια προσπάθεια να πάρει  ρεβάνς και να ξαναγυρίσουν οι Τούρκοι στα εδάφη τα οποία στα σχολικά βιβλία τους  τα θεωρούν ακόμα «κομμάτια»  της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» «κουμπώνει» σαφέστατα και  με την προσπάθεια επιστροφής των Τούρκων στην περιοχή μετά από 100 και πλέον έτη , ξεσηκώνοντας ολόκληρα τα Βαλκάνια.
Επαναλαμβάνουμε  ότι τα ενδεχόμενα  αυτά τα ομολογούν πολλές και διαφορετικές πηγές για τους δικούς τους λόγους η καθεμία  , αλλά όμως  όλοι συμφωνούν ότι πολύ σύντομα επίκειται νέος πόλεμος στην περιοχή μας .

Πηγή