Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Τουρκική υφαλοκρηπίδα και Έλληνες συνεργάτες…

 
Καθηγητής Δρ. Γ.Ζουγανέλης
Σε Ελλάδα και Κύπρο, οι πάπιες απέκτησαν πολλές φίλες τις τελευταίες ημέρες.
Μετά από άρθρα μας ((βλέπετε αναφορές στο τέλος του άρθρου) στα οποία μιλήσαμε για τη δυνατότητα να έχουν ΑΟΖ στο Αιγαίο και άλλα κράτη, αφού η Μαύρη Θάλασσα μπορεί να θεωρηθεί ως Λίμνη, η Τουρκία που “κάπως” ενημερώθηκε έστειλε μια επιστολή στον ΟΗΕ παρουσιάζοντας τις απόψεις της για το θέμα της υφαλοκρηπίδας της αλλά και έδειξε μεγάλη ανησυχία προς το ΝΑΤΟ αναφέροντας τη Λίμνη “Μαύρη Θάλασσα” ως Ρωσική Λίμνη! 


Η Τουρκία είναι ένα κράτος που δεν σέβεται τους διεθνείς νόμους και το έχει αποδείξει και στο θέμα της Κύπρου και στο θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ που δεν την αναγνωρίζει όπως αυτή σαφώς ορίζεται απο το Διεθνές Δίκαιο (Νόμος της Θάλασσας). Ο Νόμος της Θάλασσας δίνει και έναν άλλο ορισμό για την υφαλοκρηπίδα που παύει να έχει τον ορισμό της γεωλογικής.
Ακολουθεί η επιστολή, που έστειλε στον ΟΗΕ η Τουρκία. Σημειώστε ότι η ΕΕ αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο και τον Νόμο της Θάλασσας για τον καθορισμό της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας των μελών της. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει οριοθετήσει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ενώ η Κύπρος έχει ορίσει την ΑΟΖ της μόνο στα Νότια με την Αϊγυπτο και με το Ισραήλ παράγοντας προβλήματα, αφού ούτε με την Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της! Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα συνάγετε μόνοι σας διαβάζοντας την Τουρκική επιστολή.


Βάζοντας σε χάρτη όσα λέει η Τουρκική επιστολή αλλά και έχοντας υπόψη τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο με ευκρίνεια διαφαίνεται ότι η η ΑΟΖ δυτικά του μεσημβρινού 32°16’18″E, την οποία επιθυμεί η Τουρκία είναι αυτή που καθορίζεται απο την άσπρη γραμμή στην εικόνα (1). Σε πολύ ταραχή η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν δικαιούται να έχει ακόμη και στη δική της προσέγγιση (δεν αναγνωρίζει το Νόμο της θάλασσας αλλά μιλάει για υφαλοκρηπίδα που πλέον καθορίζεται απο αυτόν) δικαιώματα μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου!
Στην εικόνα (2) φαίνονται πιθανές θέσεις κοιτασμάτων, που εμείς έχουμε αναδείξει απο το 2013 στη περιοχή της Κύπρου και Νότια της Κρήτης. Η Τουρκία θεωρεί ότι το κοίτασμα που ανήκει στη Κύπρο σύμφωνα με το σχεδιασμό της εν δυνάμει ΑΟΖ της, το οποίο είναι επέκταση του κοιτάσματος Ζορ (οι άλλοι μας επαλήθευσαν το 2015), πρέπει να είναι δικό της (περιοχή 2 ως 5). Παράλληλα θέλει και τη περιοχή 4 έως 5 που ανήκει στην εν δυνάμει Ελληνική ΑΟΖ. Κανονικά μόνο η περιοχή 3 έως 6 ανήκει στη Τουρκία (περιοχή που ανήκει στην εν δυνάμει Τουρκική ΑΟΖ).
Η μη οριοθέτηση της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ έχει να κάνει με συμφέροντα εταιρειών και παραγωγών πετρελαίου, όπως και με πειρατεία. Καμμία σχέση δεν υπάρχει με την ελεύθερη ναυσιπλοία. Είναι γνωστό ή άγνωστο αν και πως φορολογούνται οι εταιρείες που εξορύσσουν στις δύο ΑΟΖ.  Επι της ουσίας Ελλάδα και Κύπρος προκηρύσσουν παράνομα οικόπεδα σε διεθνή ύδατα. Συνεπώς, η Τουρκία έχει κάθε λόγο να αντιδρά αφού σε κάθε μέθοδο και προσέγγιση της διευθέτησης με τους γείτονές της δεν υπάρχει οριοθέτηση. Το ερώτημα είναι γιατί δεν το αναφέρει στην επιστολή της στον ΟΗΕ. Kάτι κρύβει; Κάποια συμφέροντα ίσως;


Στη φωτογραφία (3) φαίνονται πως χωρίστηκαν (άνευ λογικής και σοβαρής μελέτης) τα οικόπεδα δυτικά της Ελλάδας και νότια της Κρήτης. Παραητρείστε πώς το σημείο (1) στη φωτογραφία (3) συμπίπτει με το σημείο (1) στη φωτογραφία (1). Κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή στην Ελλάδα….
Η στάση  της Κύπρου μέχρι στιγμής θεωρείται απίθανη πολιτικά. Βρωμάει πολύ αυτή η σιωπή σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι δηλώσεις Παυλόπουλου για το θέμα της επιστολής, μέ έμφαση στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου είναι καλές για μνημόσυνα όχι για σύγχρονους πολιτικούς. Η Τουρκία φοβάται πολύ τη Ρωσία…
Σχετικά άρθρα

  1. Η Ελληνική ΑΟΖ στο Τρίγωνο του Διαβόλου
  2. Aναγνώριση FYROM και Οριοθέτηση Ελληνικής ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας
  3. Η επιθετικότητα της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ και η Ελληνική ΑΟΖ
  4. Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα… Η Ελλάδα αλλάζει πρόσωπο!
  5. Photos reveal growth of Chinese military bases in South China Sea
[Για τεχνητά νησιά η Ελλάδα δεν άκουσε απο τους γραφικούς και αφερέγγυους πολιτικούς της αλλά απο εμάς, που παρουσιάσαμε επίσης σε χάρτη τις πιθανές θέσεις των Ελληνικών κοιτασμάτων υδρογοναθράκων σε Ελλάδα και Kύπρο και συνεχώς επαληθευόμαστε].

http://zcode-gr.blogspot.gr/2016/05/blog-post_41.html