Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Η Δύναμη της Σιβηρίας… ή κάτι το αδύνατον;

Καλημέρα. Αναθέρμανση των σχεδίων Ρωσίας και Κίνας για τη μεταξύ τους απόλυτη σύνδεση στο φυσικό αέριο; Η απάντηση είναι προκαθορισμένα δύσκολη.

Η Gazprom, ο ρωσικός κρατικός κολοσσός ενέργειας, εξασφάλισε τις τελευταίες μέρες δάνειο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την China Bank του Λονδίνου - πράγματι τεράστιο το ποσό. Ορισμένοι ερμηνεύουν το γεγονός ως προμήνυμα αναθέρμανσης των σχεδίων Ρωσίας και Κίνας για την κατασκευή της «Δύναμης της Σιβηρίας», αγωγών φυσικού αερίου μαμούθ, που, όπως είχε συμφωνηθεί παλαιότερα, θα μετέφεραν αέριο από τη Σιβηρία στην Κίνα. Είναι, λοιπόν, αυτό το γεγονός ένα έμπρακτο προμήνυμα; Ίσως ναι, ίσως όχι. Οι Κινέζοι, εξάλλου, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά «απαιτητικοί» διαπραγματευτές σε όλη αυτήν την ιστορία και κανείς δεν μπορεί να διευκρινίσει τις πραγματικές διαθέσεις τους.

Δε λησμονούμε και τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι προφανές ότι δε βλέπουν με καλό μάτι το σφιχταγκάλιασμα μεταξύ Ρώσων και Κινέζων. Δεν είναι δυνατόν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αφήσουν ολότελα στα χέρια της Ρωσίας την αχανή αγορά φυσικού αερίου της Κίνας.

Well, the game is big… and you know something? Η παλαιότερη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας για τη «Δύναμη της Σιβηρίας» (2014) – 30 year contract, 38 billion cubic meters of Russian gas annually supplied to China - δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ήρθαν τα πάνω κάτω στις τιμές του πετρελαίου (οι οποίες επηρέασαν και το φυσικό αέριο), με αποτέλεσμα να κριθεί εξαιρετικά τολμηρή μία τέτοια «εξωγήινη» επένδυση σε τόσο ασταθείς συνθήκες.

Το παιχνίδι είναι μεγάλο - τίποτα δεν είναι τυχαίο. Είναι παιχνίδι οικονομικό αλλά και σαφέστατα πολιτικό με στοιχεία εμπορικού πολέμου. Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι λογαριάζουν χωρίς τον παγκόσμιο ξενοδόχο (ΗΠΑ). Όμως καμιά φορά ο ξενοδόχος παίρνει τον υπνάκο του και χάνει τον έλεγχο των δωματίων του. Πάντως, ας έχουμε κατά νου ότι οι Κινέζοι είναι γνωστοί cold hand players. Ο Κινέζος διαπραγματευτής δεν έχει συμπάθειες: καμιά φορά κοιτάζει βόρεια για να περάσει μήνυμα προς τα δυτικά και άλλοτε κοιτάζει βόρεια γιατί θέλει όντως να κοιτάξει προς τα βόρεια. Μπερδεμένο, ε;


http://oilandgaschallenger.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html