Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Προσομοίωση πυρηνικού πολέμου Ρωσίας και ΝΑΤΟ κατέληξε σε «αδιέξοδο»

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα «μυστικών πυρηνικών ασκήσεων» ,  οι οποίες προσομοίασαν έναν πιθανό πυρηνικό πόλεμο  μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Η Βρετανική κυβέρνηση επέλεξε να μην απαντήσει ποια ήταν τα αποτελέσματα ενός ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος της επικράτειάς της, γράφει ρωσική  εφημερίδα, αναφερόμενη στην βρετανική   Daily Mail.
Σύμφωνα με το σενάριο ,  ενώ διενεργούνταν νατοϊκές ασκήσεις στην ανατολική Λετονία,  ξέσπασαν ταραχές από φιλο-ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες  κατέλαβαν  20 συνοριακές πόλεις και οι δυνάμεις ασφαλείας  των χωρών αυτών υλοποίησαν επέμβαση .
Προς υποστήριξή τους η Μόσχα εισέβαλε  στο έδαφος ενός κράτους  της Βαλτικής και μέλους  του ΝΑΤΟ.
Μεταξύ των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας υπήρξαν πολλές και διαφορετικές απόψεις  για το πώς θα έπρεπε  η συμμαχία να απαντήσει σε αυτήν την ρωσική ενέργεια .
Ως αποτέλεσμα, Ουάσινγκτον και  Λονδίνο αποφάσισε να διοργανώσουν  μια  μαζική χερσαία επιθετική ενέργεια για την εκδίωξη των  ρωσικών δυνάμεων .
Κατά την διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης , τέσσερις Βρετανοί στρατιώτες συνελήφθησαν, αλλά διασώθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις ( SAS). Στην συνέχεια, ρωσική πυραυλική επίθεση με πυρηνική γόμωση χαμηλής ισχύος εξουδετέρωσε το βρετανικό ελικπτοροφόρο «Ocean» , σκοτώνοντας 1.200 Βρετανούς Πεζοναύτες και ναυτικούς .
Η  επιτροπή, η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπους της κυβέρνησης και της στρατιωτικής διοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου, καταψήφισε την εκτέλεση πυρηνικού πλήγματος ως αντίποινα κατά τα πρώτα στάδια της κρίσης.
Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έχασε και αυτό αρκετά  πολεμικά πλοία από ρωσικά πυραυλικά συστήματα ( πύραυλοι Bastion), με αποτέλεσμα εκατόμβη θυμάτων.
‘Έτσι η Ουάσιγκτον   ενθάρρυνε  την Βρετανία να προβεί σε πλήρους κλίμακας  πυρηνικό πόλεμο, σημειώνει η εφημερίδα.
Στην βρετανική πρωτεύουσα , έγινε γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε και αυτός την  εντολή για πυρηνική επίθεση με σκοπό την εξαφάνιση από τον χάρτη της πόλης του Λονδίνου .
Η επιτροπή μετέβη αμέσως στο ειδικά διαμορφωμένο καταφύγιο του Whitehall, ευρισκομένη αντιμέτωπη με την ανάγκη να λάβει την θεμελιώδη απόφαση,   το αν θα ανταποκριθεί σε μια πυρηνική επίθεση της Ρωσίας; Και πάλι, η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε κατά.
Εκείνη τη στιγμή, κατέστη σαφές ότι η πολιτική της πυρηνικής αποτροπής έχει αποτύχει, και η Βρετανική κυβέρνηση ήρθε  αντιμέτωπη  με ένα ηθικό πρόβλημα, η χρήση βίας μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο όταν εμποδίσει ένα   ακόμα μεγαλύτερο κακό.
Ωστόσο, αν η Βρετανία  καταστρέφονταν , τότε  θα  έχει εξαλειφθεί το ήμισυ της Ρωσίας; «Το ένα κακό  μπορεί να  γεννήσει ένα χειρότερο κακό»,  σχολίασε ο Βρετανός Στρατηγός  Sir Richard Schirr, ο οποίος μέχρι πρόσφατα κατείχε την θέση του αναπληρωτή διοικητή των δυνάμεων  του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
«Έχουμε την παράλογη απόφαση  για σφαγή εκατομμυρίων  Ρώσων ή όχι; Θεωρώ ότι είναι εύκολο να δώσουμε μια απάντηση,  αλλά δεν το κάνουμε»,  είπε  πρώην Βρετανός πρέσβης στην Ρωσία,  Σερ  Τόνι Μπρέντον.
Το τι έγινε μεταξύ  Ρωσίας και  ΗΠΑ, δεν αναφέρεται  απολύτως τίποτα.
Δεν γνωρίζουμε αν θα καταστρέφονταν η μισή ρωσική επικράτεια. αλλά η Βρετανία θα εξαφανίζονταν από το χάρτη της υδρογείου. Ο λόγος αναφέρεται παρακάτω.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει  225 θερμοπυρηνικές κεφαλές, 160 εκ των οποίων βρίσκονται σε ετοιμότητα μάχης. Το μοναδικό μέσο για εκτόξευση βρετανικών βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές  είναι τέσσερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσεως Trident II, που ελλιμενίζονται σε λιμνάνι στην Σκωτία.
Κάθε υποβρύχιο μεταφέρει 16 βλήματα εξοπλισμένα με πυρηνικές  κεφαλές και ανεξάρτητη κατεύθυνση. Τουλάχιστον ένα από τα υποβρύχια ευρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα .
Η Ρωσία διαθέτει  πάνω από 2.500 πυρηνικές  κεφαλές  σε βαλλιστικούς πυραύλους που ευρίσκονται σε σιλό , υποβρύχια, και σε κινητά οχήματα, καθώς και εκατοντάδες πυραύλους  cruise που εκτοξεύονται από στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και Tu-160.
Σε παλαιότερο άρθρο από την ιστοσελίδας pentapostagma.gr, με τίτλο: Σενάρια «προσομοίωσης» παγκοσμίας σύρραξης που παίρνουν «σάρκα και οστά», είχαμε αναφέρει ότι το στρατιωτικό Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ υλοποίησε προσομοίωση του «Γ’ παγκοσμίου πολέμου», συμπεριλαμβανομένου του σεναρίου μιας πολεμικής σύγκρουσης του Ισραήλ σε 2 μέτωπα ταυτόχρονα.
Με αφορμή κύμα κυβερνοεπιθέσεων σε ΗΠΑ και Ισραήλ και σε συνδυασμό με την αεροπορική άσκηση «Blue Flag»,  οι ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες «έτρεξαν» πολεμικό παίγνιο, «φορτώνοντας το» με όλα τα τρέχοντα γεωπολιτικά δεδομένα της Μ.Ανατολής με σκοπό να «τεστάρουν» όλα τα πιθανά σενάρια και ενδεχόμενα.
Οι αποκαλούμενες αγγλιστί «Cyber attacks» ( κυβερνοεπιθέσεις),  σύμφωνα με το σενάριο, πραγματοποιήθηκαν εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ στοιχίζοντας την ζωή σε χιλιάδες άτομα, συμπαρασύροντας όμως και την Ρωσία σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Συρίας.
Σε κάποιο σημείο της προσομοίωσης οι επιπτώσεις ήταν τόσο τεράστιες για την περιοχή και στην συνέχεια για τον πλανήτη , που δεν υπήρχε νόημα να συνεχιστεί το «πολεμικό παίγνιο».
Έτσι ακριβώς έγινε και στην προσομοίωση του ΝΑΤΟ , η οποία ενέπλεξε την Βρετανία και την Ρωσία. Κάποια στιγμή  οι «ασκήσεις» κατέληξαν σε αδιέξοδα και σε ρητορικά και μεταφυσικά ερωτήματα. Κοινώς ούτε που να σκέπτονται , διότι ο πλανήτης Γη θα μετατραπεί σε Σελήνη.       

http://www.pentapostagma.gr/