Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Γιατί επενέβη τώρα η Ρωσία και ποια είναι η περιοχή Υ που δίνει τη νίκη σε Πούτιν και Ασαντ στη Συρία

Στρατής Μαζίδης

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση της νέας μορφής του συριακού πολέμου παρουσιάζεται στο juancole δείχνοντας τη στρατηγική της ρωσικής επέμβασης στην πολύπαθη χώρα.

Για αρκετούς η εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία τον περασμένο Οκτώβριο ήταν από πολλές απόψεις μια κίνηση απελπισίας και ένα μεγάλο ρίσκο. Ωστόσο μάλλον δεν υπήρχε άλλος δρόμος αφού κυκλοφορεί η είδηση ότι στα μέσα του καλοκαιριού του 2015, ο Ιρανός διοικητής ειδικών δυνάμεων Kasem Soleimani πέταξε στη Μόσχα με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η νόμιμα εκλεγμένη συριακή κυβέρνηση μετά από 4 1/2 πολέμου βρισκόταν μπροστά στο φάσμα της κατάρρευσης αν τα πράγματα στο μέτωπο εξακολουθούσαν να εξελίσσονται με τον ίδιο τρόπο ενώ η Τεχεράνη δεν είχε τα μέσα και τις λύσεις ώστε να αντιστραφεί η κατάσταση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μη αντέχοντας μετά τη Λιβύη να απωλέσει και τη Συρία, πήρε την απόφαση να παρέμβει και να σταματήσει την πτώση της Συρίας.

Το κλειδί της επιβίωσης του Μπασάρ αλ-Άσαντ ήταν το γράμμα Υ!

Συγκεκριμένα για να μην καταρρεύσει η χώρα, η Δαμασκός θα έπρεπε να ελέγξει μια περιοχή σε σχήμα Υ και το σύνολο των διαδρομών μεταφοράς.

Το μαγικό «Υ» είναι μια περιοχή η οποία ξεκινά νότια από τη Δαμασκό. Στην μητροπολιτική περιοχή της, δεδομένης και της εσωτερικής μετατόπισης του πληθυσμού, ζουν περίπου 5 εκατομμύρια Σύριοι οι οποίοι φοβούνται τις δύο μεγάλες εξτρεμιστικές ομάδες, το Μέτωπο Αλ Νούσρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και τη Νταές (Ισλαμικό Κράτος).

Ο κορμός του «Υ» εκτείνεται μέχρι τη Χομς και στη συνέχεια αρχίζει να κινείται προς τα αριστερά, προς το βασικό λιμάνι της πόλης, τη Λατάκια. Ο δεξιός κλάδος του «Υ» ανεβαίνει μέσω Χάμα στο Χαλέπι, μια πόλη 4 εκατομμυρίων πριν από τον πόλεμο, που χωρίζεται στη μέση, με τα δυτικά τμήματα να είναι ελεύθερα και υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.

Ο έλεγχος αυτού του τεράστιου «Y», όπου ζει το 70% των Σύριων δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς έχει αρκετά ευάλωτα σημεία σε επιθέσεις των τακφιριστών.

Αυτή η διακινδύνευση του «Υ» έβαλε τον Πούτιν στο παιχνίδι. Στα νότια της Δαμασκού στη Ντεράα, όπου πλέον ο συριακός στρατός άρχισε την πολιορκία της, υπάρχουν σουνίτικες αντάρτικες φατριές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη Δαμασκό από το νότο, ενώ στο βορρά υπάρχει ο Στρατός του Ισλάμ.

Επίσης αν οι αντάρτες καταλάμβαναν τη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και το Κουσαΐρ τότε θα απέκοπταν το βασικό δρόμο ανεφοδιασμού της Δαμασκού από το λιμάνι της Λατάκια, κάτι το οποίο δοκίμασαν να επιτύχουν και από το βορρά όταν μετά την κατάληψη του Ιντλέμπ δοκίμασαν να κινηθούν προς αυτή.

Επιπλέον οι ισλαμιστές είχαν καταλάβει τον βασικό οδικό άξονα ανεφοδιασμού του ελεύθερου Χαλεπίου με τη Χάμα, θέτοντάς τη μεγάλη βιομηχανική πόλη σε πολιορκία με άμεσο κίνδυνο την ολοκληρωτική πτώση της.

Αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο σε συνδυασμό με την πτώση του Σεΐχ Μισκίν νότια της Δαμασκού (που προχθές απελευθερώθηκε) έστειλε τον Soleimani επειγόντως στη Μόσχα.

Ο Πούτιν αποφάσισε να συνδράμει από αέρος το συριακό στρατό στη διαφύλαξη και ασφάλιση του «Y» ο οποίος δέχοταν τις απειλές κυρίως της Αλ Νούσρα, του FSA και άλλων ομάδων. Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί ελάχιστη απειλή για το «Υ». Ως εκ τούτου οι βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν σε αυτές τις ομάδες.

Μέσα σε τέσσερις μήνες τα αποτελέσματα της επέμβασης του Πούτιν είναι πλέον ορατά:

1. Η οδός που συνδέει τη Χάμα με το δυτικό Χαλέπι απελευθερώθηκε ενώ ο συριακός στρατός με τις συμμαχικές του δυνάμεις κατόρθωσε σημαντικές επιτυχίες όπως το σπάσιμο της πολιορκίας της βάσης του Κουβέιρες και η απελευθέρωση τμημάτων της επαρχίας του Χαλεπίου.

2. Καθάρισε σχεδόν όλη τη Λατάκια εξασφαλίζοντας το λιμάνι και πλέον ανοίγει ο δρόμος να κινηθεί προς την επαρχία του Ιντλέμπ.

3. Ενδυναμώθηκαν οι θέσεις του συριακού στρατού στις επαρχίες Χάμα και Χομς ασφαλίζοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού της Δαμασκού.

4. Οδήγησε στη μερική οπισθοχώρηση των ισλαμιστών από θέσεις βόρεια της πρωτεύουσας σκοτώνοντας τον αρχηγό του Στρατού του Ισλάμ, Ζαχράν Αλούς.

5. Έπληξε τους αντάρτες στη Ντεράα οδηγώντας στην απελευθέρωση του στρατηγική σημασίας Σεΐχ Μισκίν

Ως εκ τούτου η περιοχή «Υ» όπου ζει η πλειοψηφία των σύριων είναι ελεύθερη και ασφαλής. Η ακόμη μεγαλύτερη εδραίωση και πιθανή οριστική εκκαθάριση από τις διάφορες ομάδες που υποστηρίζονται από τη Δύση θα επιφέρει ενδεχομένως μια πολύ μεγάλη νίκη ενώ θα μπορέσει το μέτωπο να κινηθεί ανατολικά τόσο προς το Ντέιρ Εζόρ όσο και τη Ράκκα.

Πάντως όπως σημειώνουν αναλυτές η μέθοδος επικράτησης σε συγκεκριμένες περιοχές επί του εδάφους μπορούν να οδηγήσουν σε ολοκληρωτική νίκη επικαλούμενοι προς τούτο την τακτική των ΗΠΑ τόσο στο Κόσοβο όσο και στο βόρειο Ιράκ το 2003 προς όφελος των κούρδων Πεσμέργκα.
Αυτοί λοιπόν που κερδίζουν τον πόλεμο, μπορεί να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις αλλά δεν έχουν κανένα λόγο να υποχωρήσουν στα βασικά σημεία που τους ενδιαφέρουν.

http://www.freepen.gr/2016/01/blog-post_4413.html