Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Συνέντευξη με τον 25χρονο Έλληνα εφευρέτη - κατασκευαστή αμυντικών συστημάτων, Παναγιώτη Ρίζο

Μετά το βραβευμένο πλέον αντίμετρο "THELXIOPE" και την Έξυπνη Τορπίλη για τα υποβρύχια του ΠΝ, ο αυτόματος και τηλεχειριζόμενος πύραυλος επιφανείας-επιφανείας "Ageus"
σχόλιο Γ.Θ : Με την αξιοποίηση τέτοιων μυαλών γεννιούνται οι υπερδυνάμης... 
Παναγιώτη Ρίζο, πραγματικά μας κάνεις περήφανους.
Μην απογοητευτείς για την ενδεχόμενη αδιαφορία των κυβερνώντων. Κάνε λίγο υπομονή. Έχει ο καιρός γυρίσματα.
Συνέντευξη με τον 25χρονο Έλληνα εφευρέτη - κατασκευαστή αμυντικών συστημάτων, Παναγιώτη Ρίζο
Γ.Θ:

Κύριε Ρίζο, τι είναι ο πύραυλος Ageus και που αποσκοπεί η ιδιοκατασκευή σας; 

Παναγιώτης Ρίζος:

Ο πύραυλος Ageus είναι ένας αρχικά πειραματικός μικρού βεληνεκούς επιφανείας-επιφανείας αυτόματος και τηλεχειριζόμενος πύραυλος με βεληνεκές 110 μέτρων ύψος.

Σε πραγματικές συνθήκες έχει την δυνατότητα να εκτοξεύεται από πλοία επιφανείας του ΠΝ με στόχο αντίπαλα πολεμικά πλοία, καταφέρνοντας μέσω ειδικών αυτόματων και τηλεχειριζόμενων ενεργειών να παραπλανά την αντιπυραυλική άμυνα αυτών και εν συνεχεία να τα πλήττει.

Η συγκεκριμένη κατασκευή, όπως και οι δύο προηγούμενες Έξυπνη Τορπίλη ST14 και Αντίμετρο THELXIOPE, αποτελεί προσωπική ερευνητική προσπάθεια με σκοπό την ανάδειξη καινοτόμων και υλικοοικονομικών πρωτοτύπων αμυντικής εφαρμογής.

Γ.Θ:

Έχει δοκιμαστεί;

Παναγιώτης Ρίζος:

Την 12η Ιανουαρίου 2016 πραγματοποίησα στην Φθιώτιδα την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του Ageus με πλήρη επιτυχία. 

Η διαδικασία εκτοξεύσεως έγινε σε πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες όπως καιρός, μη κατοικημένη περιοχή, έλλειψη χλωρίδας/πανίδας και ικανό ύψος εκτόξευσης.

Γ.Θ: 

Πώς προέκυψε το όνομα Ageus;

Παναγιώτης Ρίζος:  

Το όνομα Ageus προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία. Όπως και στην περίπτωση του αντιμέτρου THELXIOPE, όπου Θελξιόπη ήταν Σειρήνα και θυγατέρα του ποτάμιου θεού Αχελώου η οποία προσέλκυε του ναυτικούς με το τραγούδι της, έτσι το όνομα Ageus προέρχεται από τον ξακουστό ολυμπιονίκη δρομέα του Άργους τον 4ο αιώνα π.Χ.

Όπως καταλαβαίνετε τα ονόματα που δίδω δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά έχουν άμεση σχέση με την επιχειρησιακή λειτουργεία του εκάστοτε αμυντικού συστήματος.

Γ.Θ: 

Έχετε κάποιο εργαστήριο στο οποίο αναπτύσσετε τις ιδέες σας και υλοποιείτε τις κατασκευές σας; Ο εργαστηριακός εξοπλισμός και τα υλικά των κατασκευών είναι οικονομικά;

Παναγιώτης Ρίζος:  

Διαθέτω προσωπικό εργαστηριακό χώρο τον οποίο ομαλά και ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε κατασκευής ή ιδέας, προσέθετα εξοπλισμό. Ένα ποσοστό αυτού του εξοπλισμού το έχω ο ίδιος κατασκευάσει. Ιδιαίτερο παράδειγμα αποτελεί η σήραγγα αεροδυναμικής 1,5m.

Γ.Θ: 

Ποιο είναι το επόμενο στάδιο του πυραύλου Ageus;

Παναγιώτης Ρίζος:  

Μέχρι νεωτέρας παραμένει στον εργαστηριακό μου χώρο, για συνεχή βελτίωση.

Γ.Θ: 

Ως νέος 25 χρονών διαθέτοντας και μια αξιοσημείωτη και πρωτοπόρα για την ηλικία σας πορεία στον τομέα των αμυντικών συστημάτων στην Ελλάδα με τις ιδιοκατασκευές σας, τι όνειρα έχετε για το μέλλον;

Παναγιώτης Ρίζος:  

Δύσκολή η ερώτησή σας εν μέσω οικονομικής κρίσεως. Να εργασθώ σε εταιρεία αμυντικών συστημάτων, σχεδιάζοντας, αναπτύσσοντας και κατασκευάζοντας αμυντικά συστήματα ή μέρη αυτών.