Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Καθεστώς «οικονομικής ελευθερίας» προωθεί στην ρωσική Απω Ανατολή ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

σχόλιο Γ.Θ : Κάτι τέτοια πράττει ο Πούτιν και οι αντίχριστοι της Δύσης επισπεύδουν τις διαδικασίες για τον Μεγάλο Πόλεμο φοβούμενοι το γιγάντωμα της Ρωσίας. 
 
Anna Kuchma, RBTH
Οι επενδύσεις σε περιβάλλον «οικονομικής ελευθερίας» αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη ρωσική Απω Ανατολή, όπως τόνισε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ θα πρέπει να καταστεί απολύτως ελκυστικό για τους επενδυτές, ειδικά για τομείς πολλά υποσχόμενους, όπως οι μεταφορές αλλά και η ναυπηγική βιομηχανία.

Η ανάπτυξη της ρωσικής Απω Ανατολής με επενδυτικές συνθήκες «οικονομικής ελευθερίας» αποτελεί προτεραιότητα της ρωσικής κυβέρνησης. Η ανακοίνωση έγινε σήμερα από τον πρόεδρο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της ολομέλειας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ. «Οι βασικές μας προτεραιότητες στην Άπω Ανατολή είναι μια ενεργή πολιτική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, η δημιουργία σύγχρονων υποδομών τόσο στον τομέα των μεταφορών όσο και της εκπαίδευσης, και φυσικά, η επέκταση της “οικονομικής ελευθερίας” για εγχώριους και ξένους επενδυτές, δημιουργώντας κατάλληλες και πιο ελκυστικές συνθήκες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας», είπε ο Πούτιν, τονίζοντας πως όσον αφορά στην αποτελεσματική απόδοση των επενδύσεων, η Άπω Ανατολή πρέπει να καταστεί ανταγωνιστική απέναντι στα κορυφαία επιχειρηματικά κέντρα του κόσμου. Ο ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι οι χώρες της ευρύτερης περιφέρειας του Ειρηνικού, παρά τα προβλήματα, εξακολουθούν να αποτελούν την κινητήρια δύναμη της διεθνούς οικονομίας και μια σημαντική αγορά για αγαθά και υπηρεσίες - ως εκ τούτου η ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες αυτές αποκτά στρατηγική σημασία για τη Ρωσία.

Προϋποθέσεις για επενδύσεις
Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι νόμοι που έχουν ήδη ψηφιστεί από το ρωσικό κοινοβούλιο θα επιτρέψουν τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη των επενδύσεων σε καθεστώς οικονομικής ελευθερίας στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ. Πρώτο μέλημα η μείωση της γραφειοκρατίας και η διευκόλυνση των διαδικασιών διέλευσης των συνόρων. «Οι ξένοι πολίτες που θα καταφθάνουν στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ θα λαμβάνουν βίζα 8 ημερών ακριβώς στα σύνορα, ενώ οι κάτοικοι θα υπαχθούν σε προνομιακό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Δυτικοί και ευρωπαίοι εταίροι καθώς και επιχειρηματίες από την Κίνα, την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για το ελεύθερο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ. Ειδικά για τις τρεις τελευταίες χώρες το Βλαδιβοστόκ αποτελεί το πλησιέστερο πέρασμα στις διεθνείς θαλάσσιες οδούς, συγκριτικά με τα άλλα λιμάνια της Απω Ανατολής».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος Πούτιν ανέπτυξε τις βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική η Απω Ανατολή: Εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς πόρους, αξιόπιστο δίκτυο μεταφορών και συμφέρον ενεργειακό κόστος. Επεσήμανε δε πως το κόστος της ενέργειας είναι ένα χρονίζον πρόβλημα και πρέπει να επιλυθεί : «Εφόσον παραστεί αναγκαίο θα προχωρήσουμε σε πρόσθετους πόρους από τον προϋπολογισμό για τη δημιουργία νέων υποδομών».
Τομείς προτεραιότητας Μεταξύ των τομέων που θα πρέπει να εστιάσει η αναπτυξιακή πολιτική προκειμένου να έρθουν επενδύσεις είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν η ναυπηγική βιομηχανία, η μεταλλουργία, η ξυλουργική, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η πράσινη ανάπτυξη, οι διεθνείς μεταφορές και φυσικά η ενέργεια, η υγεία και ο τουρισμός. Για παράδειγμα, η Rosneftgaz επενδύει 60 δισ. ρούβλια (890 εκατ. δολάρια) στον εκσυγχρονισμό του ναυπηγείου Ζβέντα, στην περιφέρεια Πριμόρσκι. Το συνολικό κόστος των έργων εκσυγχρονισμού είναι 146 δισ. (2,16 δισ. δολ.). Επιπλέον, η Rosneft και οι εταίροι της σχεδιάζουν επενδύσεις ύψους 1,3 τρισ. ρούβλια (19,27 δισ. δολ.) στην Άπω Ανατολή

Έπιστημονικό και εκπαιδευτικό κέντρο Τέλος, ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε πως μια άλλη προσοδοφόρα κατεύθυνση για επενδύσεις και ανάπτυξη στην Απω Ανατολή είναι στον τομέα της επιστήμης και της εκπαίδευσης. «Η
δημιουργία ενός δικτύου επιστημονικών κέντρων στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού με την συνεργασία στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα είναι υψίστης σημασίας. Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για την τεχνολογική ανάπτυξη σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού. Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη σειρά πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα η κοινή δημιουργία μεγάλων ερευνητικών εγκαταστάσεων τα λεγόμενα έργα Megascience, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις».