Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Η κυβέρνηση προετοιμάζει τους πολίτες για ρήξη - Δ.Στρατούλης: "Μην ανησυχεί ο κόσμος - Θα δυσκολευτούμε για μερικούς μήνες αλλά όλα θα πάνε καλά"

Θα δυσκολευτούμε για μερικούς μήνες αλλά όλα θα πάνε καλά... 
 
σχόλιο Γ.Θ : Ας θυμηθούμε τα λόγια του αγαπημένου μας Γέροντα...
 
"Καὶ ἐμᾶς θὰ μᾶς πιάσει πείνα. Θὰ πεινάσει ἡ Ἑλλάδα. Καὶ ἐπειδὴ θὰ κρατήσει αὐτὴ ἡ μπόρα κάποιο διάστημα, μῆνες θὰ εἶναι, θὰ ποῦμε τὸ ψωμὶ ψωμάκι".
 
Στο ενδεχόμενο Grexit αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης λέγοντας πως θα δυσκολευτούμε για λίγους μήνες μόνο, όμως όλα θα πάνε κάλά, και ότι η κυβέρνηση έιναι έτοιμη για να στηρίξει την ελληνική κοινωνία.
 
Μιλώντας στο Mega δήλωσε: «Μεγαλύτερη ζημία από ένα Grexit θα πάθουν οι δανειστές απ’ ό,τι η Ελλάδα... Μην ανησυχεί ο κόσμος, θα δυσκολευτούμε για μερικούς μήνες,  αλλά όλα θα πάνε καλά». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει ξεκρέμαστο τον ελληνικό λαό, την οικονομία και την κοινωνία. «Είναι σαφές ότι έχουμε φροντίσει να έχουμε όλα εκείνα τα μέτρα ώστε η Ελλάδα, αν αντιμετωπίσει κάποιες λίγες δυσκολίες για κάποιους λίγους μήνες να έχει τη δυνατότητα από εκεί και πέρα να ξαναμπεί σε δρόμους ανάπτυξης και ελπίδας»τόνισε. Και πρόσθεσε: «Αν δεν πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ τέλη του μηνός οι ίδιοι οι δανειστές, θα έρθουν να πουν ότι δεν είναι πιστωτικό γεγονός».
 
Χαρακτήρισε το θέμα ιδεολογικοπολιτικό.
Και ξαφνικά σχέδιο διαγραφής ελληνικού χρέους, το οποίο αποτελεί κύριο αίτημα της κυβέρνησης, φέρονται να επεξεργάζονται από κοινού Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο,εφημερίδα μεταδίδει -επικαλούμενη δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου τον οποίο δεν κατονομάζει- ότι το σενάριο που εξετάζεται και είναι το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή είναι να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των μελών της Ευρωζώνης το βράδυ της Πέμπτης 25 Ιουνίου, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα και έχει πολύ βαριά ατζέντα.
Σκοπός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι με αυτό τον τρόπο το ελληνικό ζήτημα να μην επισκιάσει τα άλλα σοβαρά θέματα που έχουν να συζητηθούν, όπως το Grexit αλλά και η μεταναστευτική πολιτική. Συγχρόνως θα έχει περάσει και μία εβδομάδα από το σημερινό Eurogroup χωρίς κάποια άλλη συνάντηση με αποτέλεσμα να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με τον ίδιο υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτή τη στιγμή σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται κείμενο που θα αναφέρεται στο θέμα του χρέους σε περίπτωση συμφωνίας. Μια ανανέωση της δήλωσης για την ελάφρυνση του χρέους που είχε κερδίσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, όταν υπουργός ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας.
Συγχρόνως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες θα γίνει μόνο αν οι εκροές αυξηθούν επικίνδυνα τις επόμενες μέρες.
H συμβιβαστική πρόταση Μπατίστα στο ΔΝΤ
Στην ίδια εφημερίδα μίλησε και ο Βραζιλιάνος εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα, ο οποίος παρουσίασε μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να αρθεί το αδίεξοδο.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει την πρότασή του πρόταση «κοινού νου» και όπως αναφέρει, την παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρώπης.
Η πρόταση προβλέπει μία μεταβατική λύση.
Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα θα δεσμευόταν:
  1. Να επιτύχει μικρά και αργά αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα λίγα χρόνια.
  2. Να εξηγήσει με λογική λεπτομέρεια τι μέτρα θα λάβει για να επιτύχει αυτά τα πλεονάσματα.
  3. Να παρουσιάσει τα σχέδιά της για ένα μερικό δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πακέτο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του δημόσιου τομέα, τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, μερικές ιδιωτικοποιήσεις και ίσως κάποιες λιγότερο αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και το ασφαλιστικό σύστημα.
Σε αντάλλαγμα, οι Θεσμοί:
  • Θα παρέτειναν την περίοδο των διαπραγματεύσεων για 4-6 μήνες, παράλληλα με την αποδέσμευση ενός ποσού που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ χωρίς επιπλέον απώλειες στα αποθεματικά της ή άλλα έκτακτα μέτρα.
  • Η πρώτη μερική αποδέσμευση θα γινόταν πριν από τις 30 Ιουνίου.
  • Επιπλέον, θα συμφωνούσαν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος με τους επίσημους Ευρωπαίους πιστωτές στο μέλλον, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει αυτά που θα έχει συμφωνήσει και διαπραγματευθεί περαιτέρω μέτρα τους επόμενους μήνες.
Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο ο κ. Μπατίστα εκπροσωπεί τη Βραζιλία και 10 ακόμη αναπτυσσόμενες χώρες (στην «Καθημερινή», πάντως, μίλησε υπό την προσωπική του ιδιότητα). Η εφημερίδα αναφέρει ότι, αν και είναι γνωστός για την κριτική που έχει ασκήσει στο ελληνικό πρόγραμμα, στελέχη του Ταμείου χαρακτηρίζουν τις προτάσεις που παρουσίασε τη Δευτέρα «παραγωγικές» και μοιράζονται την ανησυχία του για το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

πηγή