Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ: Ταυτόχρονες στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας και NATO

rosikes-askhseis
Ο ρωσικός στρατός πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλου εύρους, με τη συμμετοχή στρατηγικών βομβαρδιστικών και της αντιαεροπορικής άμυνας,
κυρίως στον ρωσικό Μεγάλο Βορρά, την ίδια στιγμή που η αεροπορία του ΝΑΤΟ και πολλών ουδέτερων χωρών διεξάγει στη Σουηδία άσκηση το σενάριο της οποίας προβλέπει επιχείρηση του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης.
Περίπου 12.000 Ρώσοι στρατιώτες και 250 ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα συμμετέχουν στα «τεράστια γυμνάσια επαγρύπνησης» τα οποία άρχισαν τη Δευτέρα και θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «αποφάσισε να επιβεβαιώσει το αξιόμαχο των αεροπορικών μονάδων και των αντιαεροπορικών δυνάμεων», εξήγησε το υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι τα γυμνάσια θα διεξαχθούν στην περιοχή του «Κέντρου», μία από τις τέσσερις ρωσικές στρατιωτικές περιοχές που εκτείνεται από τον ρωσικό Μεγάλο Βορρά έως την Κασπία Θάλασσα.
Στρατηγικά βομβαρδιστικά «εξασκούνται στην εκτόξευση πυραύλων Κρουζ εναντίον επίγειων στόχων στο πεδίο βολής Πεμπόι», στη θάλασσα Κάρα, κοντά στην Αρκτική. Μονάδες εδάφους εκπαιδεύονται από την πλευρά τους στην αντιαεροπορική άμυνα κοντά στο Αστραχάν, στην Κασπία θάλασσα.
Στη βόρεια Σουηδία, σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.500 χλμ, από το Πεμπόι, έξι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Νορβηγία – διοργανώνουν από τη Δευτέρα μαζί με τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ελβετία μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, 115 αεροσκαφών.
Σκοπός των ασκήσεων είναι να καταδείξουν ότι οι δυνάμεις των χωρών αυτών μπορούν «να πραγματοποιήσουν προωθημένες επιχειρήσεις», σύμφωνα με τον Σουηδό στρατηγό Καρλ Ενγκελμπρέκτσον. Από τις 5 Ιουνίου, τα γυμνάσια αυτά θα περιληφθούν στην ετήσια στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ με την ονομασία «Baltops» στην οποία συμμετέχουν 4.500 άνδρες από 17 χώρες.
Αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγονται ενώ οι βαλτικές χώρες καταγράφουν μία αύξηση της δραστηριότητας των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων κοντά στα σύνορά τους.
Το ΝΑΤΟ διέκοψε τη στρατιωτική συνεργασία του με τη Ρωσία τον Απρίλιο του 2014 αντιδρώντας στην προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

http://www.crashonline.gr