Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Η επόμενη μέρα μετά τη μεγάλη συμφωνία: Τι κέρδισε και τι έδωσε στους δανειστές ο Βαρουφάκης στο Eurogroup!

Ο νέος «σταθμός» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι η Καθαρά Δευτέρα,...
μετά από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές, μετά από μαραθώνιες συζητήσεις, στο Eurogroup της Παρασκευής.

Η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα για την επόμενη ημέρα, όπως το χαρακτήρισε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με την Ελλάδα πλέον να καλείται να παρουσιάσει τη Δευτέρα μία λίστα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αφού εγκριθούν και «περάσουν» από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, θα οδηγήσουν στη νέα τετράμηνη συμφωνία. Παράλληλα, όπως σημειώνουν και τα διεθνή ΜΜΕ, η καταρχήν συμφωνία θα δώσει στην Αθήνα το χρόνο που χρειαζόταν και θα δημιουργήσει την απαραίτητη ηρεμία στις αγορές.

Από τα «κέρδη» της ελληνικής πλευράς από αυτή τη συμφωνία της Παρασκευής, όπως τα ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, είναι η απεμπλοκή από τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα του επιπέδου του 3% και η αποτροπή νέων υφεσιακών μέτρων, καθώς αναιρέθηκαν οι δεσμεύσεις για αύξηση του ΦΠΑ και μειώσεις συντάξεων. Οσο για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα οριστεί σε επίπεδα που θα συνάδουν με την κοινή εκτίμηση των πραγματικών συνθηκών της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς κινήσεις που θα έχουν αντίκτυπο στη δημοσιονομική σταθερότητα. Οπως ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, οι όποιες μεταρρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και κόκκινα δάνεια- που παραμένουν κορυφαία ζητήματα για την ελληνική κυβέρνηση- δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο, ενώ στη συνέντευξη Τύπου μετά από το Eurogroup επανέλαβε τη δέσμευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει παράταση για έξι μήνες και εγκρίθηκε για τέσσερις. Επίσης, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι ελληνικές αρχές ήθελαν παράταση των κεφαλαίων του EFSF. Η απόφαση του Eurogroup είναι ότι θα κεφάλαια του ΤΧΣ θα πρέπει να παρακρατηθούν μέχρι το τέλος της επέκτασης.

Επιπλέον, πρέπει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος και κάθε χρηματοδότηση της Ελλάδας θα τελεί υπό τον όρο της αξιολόγησης. Οσο για την Τρόικα, εγκαταλείπεται η χρήση του όρου σε λεκτικό επίπεδο και η εποπτική διαδικασία αντικαθίσταται από τους «θεσμούς».

Οπως φρόντισε να τονίσει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις δηλώσεις του μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup, η αξιολόγηση θα γίνει με τους τρεις θεσμούς, που διατηρούν τον έλεγχο αν και δεν υπάρχει πλέον αναφορά στη λέξη Τρόικα, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα εκταμιευτεί κανένα ποσό εάν δεν υπάρξει «επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος».

Ολα αυτά βέβαια θα κριθούν τη Δευτέρα, όταν και η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα θέσει προς έγκριση, προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει.


πηγή