Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Μούμιες επέπλεαν σε κανάλι άρδευσης στην Άνω Αίγυπτο.

σχόλιο Γ.Θ : Από τα χρόνια του Αλέξανδρου ως τα πρώτα Βυζαντινά.
Πόσα μυστήρια παραμένουν άγνωστα... 

Κάτοικοι του χωριού Ντιερ Μόουας στο νομό Μίνια φοβήθηκαν να ‘ψαρέψουν’ τρία ξύλινα φέρετρα που επέπλεαν στην επιφάνεια του αγωγού άρδευσης το Σάββατο, γράφει η αιγυπτιακή αλ Αχράμ.

Ειδοποιήθηκαν οι αρχές και το υπουργείο Αρχαιοτήτων έστειλε επιτροπή να ερευνήσει το περιστατικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα, με βάση τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για την ταφή, οι σαρκοφάγοι ανήκαν στην Ελληνο-Ρωμαϊκή περίοδο μεταξύ του 332 π.Χ. και 395 μ.Χ.

«Οι σαρκοφάγοι περιείχαν μούμιες που ήταν τυλιγμένες με λινό και δε διέθεταν κάποια αρχαία ιερογλυφικά ή γράμματα. Υπήρχαν, ωστόσο, απομεινάρια ορισμένων χρωμάτων στο λινό ύφασμα. Ήταν ‘φτωχή’ η επένδυσή του και η λέξη ‘φτωχή’ εδώ, σημαίνει ότι το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν ανεπαρκούς ποιότητας», δήλωσε ο Γιουσέφ Χαλίφα, επικεφαλής της αιγυπτιακής τέχνης στο υπουργείο.

Δεν υπήρξε σαφής εξήγηση πως βρέθηκαν στο κανάλι άρδευσης, αλλά ο Χαλίφα πιστεύει ότι ήταν πιθανόν να έγινε απόπειρα ληστείας σε κλειστό χώρο ανασκαφής και οι αρχαιοκάπηλοι έριξαν τις σαρκοφάγους στο κανάλι, όταν είδαν την αστυνομία να προσπαθεί να τους πλησιάσει. Εναλλακτικά, ίσως, προσπάθησαν να απομακρύνουν τις σαρκοφάγους από την περιοχή μέσω του καναλιού, για να μην γίνουν αντιληπτοί στα σημεία ελέγχου από την αστυνομία.

Ο Χαλίφα πρόσθεσε ότι οι τρεις ξύλινοι σαρκοφάγοι, μετά την εξέταση από τους ειδικούς, θα μεταφερθούν στο μουσείο της Μίνια.

Το δημοσίευμα επισημαίνει, επικαλούμενο πηγές του Υπουργείου, ότι από τις τρεις σαρκοφάγους μόνο οι δύο περιείχαν μούμιες, η τρίτη ήταν άδεια και ότι οι μούμιες βρέθηκαν σε κακή κατάσταση από τους αρχαικάπηλους.

© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος