Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΕΒΙΤΩΝ

 
«είμαστε Αλεβίτες»

Πορφύρης Δ Σταφυλά Π

Με διάταγμα που εξέδωσε το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα 2 Δεκέμβρη (CEDH) καταδίκασε ομόφωνα την Τουρκία για την μεροληπτική αντιμετώπιση των «cemevis» των τόπων συνάθροισης των αλεβιτών.

Η έννοια cem στα αραβικά σημαίνει « συγκέντρωση » και συμπεριλαμβάνει ένα σύνολο πολιτισμικών και τελετουργικών πρακτικών καθώς και τελετών.

Οι αλεβίτες ζήτησαν όπως οι άλλες θρησκείες της χώρας να ευνοούνται από τη μη πληρωμή του ηλεκτρικού στους χώρους λατρείας τους όπως προβλέπει ο νόμος γενικότερα για τους τόπους λατρείας. Το Diyanet, η Διεύθυνση των θρησκευτικών υποθέσεων αρνήθηκε ν΄αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα διατεινόμενη ότι «δεν υφίσταται θρησκεία που ν΄αποκαλείται αλεβιτική θρησκεία ούτε στο ιστορικό ούτε στο επιστημονικό επίπεδο».

Η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τα cemevis ως τόπους λατρείας από το φόβο να μην θεωρηθούν ως εναλλακτική στα τζαμιά.

Το ίδρυμα Cumhuriyetçi Eğitim Ve Kültür Merkezi Vakfı που διαχειρίζεται πολυάριθμα cemevis σε διαφορετικές πόλεις της Τουρκίας κίνησε τις διαδικασίες.

Το Diyanet εκτίμησε ότι ό αλεβιτισμός είναι «μια ερμηνεία του ισλάμ και μια αντίληψη σούφι» και επομένως τα κέντρα του οφείλουν να λογίζονται ως πολιτιστικά και όχι ως τόποι λατρείας. Οι 7 δικαστές στο Στρασβούργο επικαλέστηκαν το άρθρο 14 της Ευρωπαικής Συνθήκης που καταδικάζει τις διακρίσεις για θρησκευτικούς λόγους σε συνδυασμό με το άρθρο 9 περί θρησκευτικής ελευθερίας.Δεν προχώρησαν σε επιβολή ποινής στην Τουρκία αλλά έδωσαν ένα περιθώριο 6 μηνών για να εξισοροπιστεί η κατάσταση. (zaman)

Οι Αλεβίτες αποτελούν το 15 με 20 % των 76 εκατομυρίων κατοίκων της Τουρκίας.To όνομά τους προέρχεται από τον Αλί ιερή φιγούρα του σιιτισμού. Οι αλεβίτες με δυνατές ρίζες σιιτισμού, στοιχεία σουφισμού και φολκλορικές παραδόσεις της Ανατολίας αντιμετωπίζονται από τους σουνίτες ως αίρεση. Η απόφαση του Στρασβούργου ουσιαστικά αντιτίθεται σε αυτήν των τουρκικών δικαστηρίων που γνωμοδότησαν με βάση τις θέσεις της τουρκικής θρησκευτικής αρχής.

Το ευρωπαικό δικαστήριο υπενθυμίζει ότι αυτή η αντιμετώπιση των διακρίσεων παραβιάζει την ευρωπαική Συνθήκη του 1954 που έχει επικυρωθεί και από την Τουρκία. (Reuteurs)

  
dimpenews.com