Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Νέες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη - Πού βρίσκονται οι αρχαιολόγοι - Νέες φωτογραφίες.

«Οι τρεις χώροι κατά μήκος του προθάλαμου είναι ακόμα ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μνημείου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού
Με την αφαίρεση των χωμάτων από τον προθάλαμο, που βρίσκεται πίσω από τον τοίχο των Σφιγγών, συνεχίστηκαν οι ανασκαφές στον μακεδονικό τάφο της Αμφίπολης. Η ομάδα των αρχαιολόγων με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη μέρα με την ημέρα μπαίνει όλο και πιο μέσα στο ταφικό μνημείο και εξασφαλίζει όλες τις τεχνικές συνθήκες ώστε να γίνει δυνατή η είσοδος στο κυρίως μέρος. 
Το τελευταίο και πιο σημαντικό εύρημα που ήρθε στο φως είναι το τμήμα του μαρμάρινου δαπέδου το οποίο ανακαλύφθηκε σε εξαιρετική κατάσταση.
Αποτελείται από λευκά, μικρά ακανόνιστα τμήματα μαρμάρου, σε κόκκινο φόντο.
Στο κατώφλι του πρώτου διαφραγματικού τοίχου των Σφιγγών, που καλυπτόταν από νωπογραφία, εντοπίστηκαν επίσης ίχνη μπλε χρώματος.
Οι αρχαιολόγοι συνεχίζοντας τις έρευνες διαπίστωσαν ότι το μνημείο στον λόφο Καστά έχει ακόμα ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: κατά μήκος της θόλου μετά τον τοίχο σφράγισης υπάρχουν τρεις χώροι οι οποίοι δημιουργήθηκαν με την κατασκευή εγκάρσιων διαφραγματικών τοίχων. Φαίνεται ότι μετά τη σφράγιση του τάφου στον προθάλαμο έριξαν χώμα για να τον σφραγίσουν και οι τοίχοι αυτοί λειτουργούν ως στοιχεία αντιστήριξης των χαλαρών επιχώσεων. 
Προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση στο αν το κενό στον εξωτερικό τοίχο σφράγισης και οι οπές στα επόμενα διαφράγματα έχουν προέλθει από την αφαίρεση λίθων, κάτι που θα υποδείκνυε τη δράση τυμβωρύχων, ή από τη μη τοποθέτηση λίθων. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι αποτελεί σχέδιο σφράγισης του τάφου.
Στον  πρώτο διαφραγματικό τοίχο του προθαλάμου, μετά την είσοδο, η αφαίρεση των χωμάτων έχει προχωρήσει μόνο στο σημείο που αποκαλύπτεται το ιωνικό επιστύλιο που είναι διακοσμημένο με τους οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες. Στο ακραίο ανατολικό του τμήμα έχει εμφανιστεί και το ανώτατο τμήμα πλευρικής παραστάδος.
Το γεγονός ότι επί του συγκεκριμένου διαφραγματικού τοίχοι υπάρχει η είσοδος που οδηγεί στον δεύτερο χώρο του μνημείου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από το συγκεκριμένο επιστύλιο λείπει το ακραίο δυτικό τμήμα καθώς και μερικοί λίθοι, ίσως είναι ακόμα μια ένδειξη ότι ο τάφος είναι συλημένος. 
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προχωρήσει και άλλο η αφαίρεση των χωμάτων και να αποκαλυφθεί η μορφή της εισόδου. Παράλληλα με το έργο των αρχαιολόγων στο εσωτερικό γίνονται υπάρχουν σε εξέλιξη τεχνικές εργασίες που θα θωρακίσουν το μνημείο από τις καιρικές συνθήκες. Ήδη ολοκληρώθηκε η κατασκευή του στεγάστρου (κεντρική φωτογραφία) ενώ περιφερειακά θα δημιουργηθούν αγωγοί απορροής των ομβρίων υδάτων.
Εξωτερικά, στην είσοδο με τις Σφίγγες,  δημιουργήθηκε για την ασφάλεια του διαφράγματος «σκαλωσιά» αντιστήριξης που ίσως απαιτηθεί κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών. 
Στο δε εσωτερικό της θόλου προκειμένου να αφαιρεθούν με ασφάλεια τα χώματα που την σφράγιζαν έγινε γεωτεχνική μελέτη και διαμορφώθηκαν «πατάρια» σε ικρίωμα εργασίας βαρέως τύπου προκειμένου να την υποστηλώσουν.
 
Επίσης για την ασφαλή πρόσβαση των αρχαιολόγων και των συντηρητών από χώρο σε χώρο όσο ήταν σε εξέλιξη η αποχωμάτωση δημιουργήθηκε κατάλληλος νάρθηκας.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr 
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/08/blog-post_163.html#.VAN-HWPgWe4