Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Απειλή για τις ΗΠΑ η συνεργασία Ρωσίας – Κίνας


Σε μια νέα υπερδύναμη και παράλληλα το αντίπαλο δέος της Δύσης εξελίσσεται πλέον η στενή συνεργασία των χωρών Ρωσίας-Κίνας η οποία τείνει να λάβει χαρακτήρα πολυεπίπεδης και στρατηγικής συνεργασίας.
Πρόκειται για δύο κολοσσούς της παγκόσμιας κοινότητας που ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Μετά τη συμφωνία στον ενεργειακό τομέα ύψους 400 δις δολαρίων, μόλις χθες στο διεθνές επενδυτικό φόρουμ στο Σότσι της Ρωσίας, Μόσχα και Πεκίνο υπέγραψαν συμφωνίες και πρότζεκτ ύψους πάνω από 100 δις δολαρίων, στο πλαίσιο της αμοιβαίας οικονομικής συνεργασίας. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, Ρωσία και Κίνα υπογράφουν τον Οκτώβριο στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας, την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω της ανατολικής οδού, ενώ συνεργασίες αναμένονται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με τον ρώσο αξιωματούχο οι δύο χώρες προχωρούν στη σύσταση κοινοπραξίας για την παραγωγή βιοκαυσίμων με βάση την τύρφη καθώς επίσης και την ίδρυση μιας εταιρείας παραγωγής υγρών καυσίμων από άνθρακα.
Ουάσιγκτον Τάιμς
Δεν είναι τυχαίο το δημοσίευμα της Washington Times του Douglas Soen, στο οποίο περιγράφεται ανάγλυφα με μια διαφορετική ματιά η νέα κατάσταση που δημιουργείται: « Η ένωση της Ρωσίας - Κίνας είναι μια σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό δεν είναι Ψυχρός Πόλεμος» γράφει η εφημερίδα. Και διευκρινίζει ότι η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη καθώς οι πρώην αντίπαλοι (Ρωσία – Κίνα) συνεργάζονται τώρα σε όλα τα επίπεδα και οι σχέσεις τους είναι πολύ θερμές! Όμως αυτό που προβληματίζει την Ουάσιγκτον πολύ περισσότερο, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο τομέας της διεθνούς και αμυντικής πολιτικής.
Οι φόβοι εστιάζονται στο γεγονός ότι, οι δύο χώρες συνεργάζονται πολύ στενά και στον τομέα της άμυνας αλλά και στη διεθνή πολιτική, γεγονός που έχει παρατηρηθεί κατά κόρον. Το τελευταίο διάστημα, το Πεκίνο στηρίζει ανεπιφύλακτα κάθε στρατηγική κίνηση της Μόσχας στη διεθνή σκηνή, όπως η ένωση της Κριμαίας με την Ρωσία αλλά και στο θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας, όπου κράτησε σταθερή στάση υπέρ της Ρωσίας, γεγονός που στοίχισε πολύ στις ΗΠΑ. Το πρόβλημα για τους Αμερικανούς γίνεται ακόμη πιο έντονο, από τη συνεργασία των δύο ισχυρών της γης, στον τομέα της αμυντικής πολιτικής. Σύμφωνα με τον Τσακ Χέιζελ, τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, οι δύο χώρες, έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες και όπως πιστεύει ο ίδιος, εργάζονται στην κατασκευή ενός όπλου που δεν έχει αυτή τη στιγμή ανταγωνισμό από την πλευρά των ΗΠΑ.
Μεντβέντιεφ
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του από το Σότσι, όπου διεξήχθη το πετυχημένο διεθνές οικονομικό φόρουμ με τη συμμετοχή 47 κρατών και εκατοντάδων αντιπροσώπων, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα είναι στρατηγικής σημασίας. «Έχουμε υπέροχες πολιτικές επαφές και εξαιρετικές οικονομικές σχέσεις. Η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος μας, και θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας» είπε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντιεβ σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συμφωνιών στο Σότσι, οι δύο χώρες αποφάσισαν τη συγκρότηση διμερούς επενδυτικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν τόσο ιδιωτικές όσο και κρατικές εταιρείες, οι οποίες θα έχουν ως αντικείμενο τη διερεύνηση νέων επενδυτικών προτάσεων αλλά και υλοποίησης των υπαρχόντων εκατέρωθεν. Η Διακυβερνητική Ρωσο-Κινεζική Επιτροπή Επενδύσεων, στην οποία συμπροεδρεύουν ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιγκόρ Σουβάλοφ και ο αντιπρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ζανγκ Γκαολί, πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνεδρίασή της στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο Πεκίνο.
Ωστόσο, σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας συνεδριάζει υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν εξετάζοντας το ενδεχόμενο της διακοπής της εγχώριας σύνδεσης του ίντερνετ με το παγκόσμιο δίκτυο. Όπως αναφέρουν στελέχη του Κρεμλίνου μια τέτοια προοπτική απορρίπτεται, υπάρχει όμως το ενδεχόμενο η Ρωσία να διαχωρίσει το «δικό της» ίντερνετ από το παγκόσμιο δίκτυο, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ο επικεφαλής της αρμόδιας ρωσικής αρνήθηκε ότι υπάρχουν τέτοιου είδους σχέδια, όμως διευκρίνισε ότι η Μόσχα συζητά μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε περίπτωση που οι ξένοι αποκόψουν τη χώρα από το ίντερνετ. Γεγονός είναι πάντως ότι Ρώσοι αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ αυτής της διαδικασίας με το αιτιολογικό ότι είναι απαραίτητο η Ρωσία να προστατεύσει το εγχώριο τμήμα του ίντερνετ.