Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Πούτιν: Η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας είναι απολύτως αυτάρκης.

Η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας είναι απολύτως ικανή να παράγει κάθε είδους στρατιωτικό υλικό που χρησιμοποιεί, δήλωσε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Κάποια πράγματα είναι προφανή σε όλους μας. Πρώτα απ' όλα είμαστε απολύτως ικανοί να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας. Πραγματικά τα πάντα», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος σε...
συνάντηση με θέμα την υποκατάσταση των εισαγωγών.
«Στόχος μας είναι να ασφαλίσουμε τους εαυτούς μας απέναντι σε κινδύνους μη συμμόρφωσης των εταίρων μας με τις υπάρχουσες συμβάσεις», πρόσθεσε ο Πούτιν υπογραμμίζοντας:
«Πρέπει να εξασφαλίσουμε έγκαιρο και αξιόπιστο εφοδιασμό των απαιτούμενων υλικών και να παρακολουθούμε στενά την ποιότητά τους».
Αν και, όπως είπε ο Πούτιν, δεν έχει παρατηρήσει να υπάρχουν επιπτώσεις στη ρωσική αμυντική βιομηχανία, παρ' όλα αυτά «εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε τη δική μας παραγωγή υλικών τα οποία δεν κατασκευάζαμε πριν».
 
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο απαγόρευσε τη συνεργασία της χώρας του με τη Ρωσία στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας. Απαντώντας, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι η Μόσχα έχει ήδη εκπονήσει εναλλακτικό σχέδιο για την εισαγωγή στρατιωτικών υλικών από την Ουκρανία και ότι σε περίπου δυόμισι χρόνια θα έχει υποκαταστήσει πλήρως τις εισαγωγές από τη γειτονική χώρα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο ο Πούτιν είχε αναφέρει πως αν η Ρωσία κάνει στροφή στα εγχώρια προϊόντα, ενδέχεται το Κίεβο να οδηγηθεί σε καταστροφή, μιας και η Μόσχα είναι ο μόνος πελάτης της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας.
 
Μετά την πτώση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν σκληρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής βιομηχανίας, για την οποία ενδέχεται, μάλιστα, να κηρυχτεί εμπάργκο. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δηλώνουν, ωστόσο, ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν θα έχει καμία επίπτωση στο φιλόδοξο πρόγραμμα επανεξοπλισμού ύψους 20 τρισ. ρουβλίων (640 δισ. δολάρια) έως το 2020.