Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Φιλορώσοι αυτονομιστές: «Εχουμε τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους».

«Οι φιλορώσοι αυτονομιστές βρήκαν τα μαύρα κουτιά του μαλαισιανού αεροσκάφους το οποίο καταρρίφθηκε από πύραυλο την Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία», ανακοίνωσε σήμερα ένας από τους ηγέτες τους, ο Αλεξάντρ Μποροντάι...

Είπε μάλιστα πως είναι έτοιμος να τα παραδώσει στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, εξηγώντας πως οι αντάρτες «δεν έχουν ειδικούς για να τα αναλύσουν» και «δεν εμπιστεύονται» τους ουκρανούς εμπειρογνώμονες. «Τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται στο Ντονέτσκ και στα χέρια μας», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου.
Ένας άλλος αξιωματούχος των ανταρτών, ο Σεργκέι Καβταράντζε, είπε πως πιστεύει ότι πρόκειται για δύο από τα υποτιθέμενα μαύρα κουτιά.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε πως οι φιλορώσοι αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέρριψαν ένα μαλαισιανό αεροπλάνο.
«Οι τρομοκράτες κάνουν τα πάντα για να κρύψουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή ρωσικών πυραύλων στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους», δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο σε συνέντευξη Τύπου.
Είπε πως οι αντάρτες απομάκρυναν συντρίμμια και πτώματα από το σημείο της συντριβής με φορτηγά, επεμβαίνοντας σε έναν χώρο, ο οποίος πρέπει να είναι ασφαλισμένος προκειμένου οι ερευνητές να έχουν μία πιθανότητα να προσδιορίσουν τι, και ποιος, προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους.
 

Στα χέρια ανταρτών οι 196 σοροί.
 

Στα χέρια ένοπλων ανταρτών βρίσκονται σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές και Ουκρανούς αξιωματούχους οι 196 σοροί που βρέθηκαν στο σημείο που κατέπεσε το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι αντάρτες ανάγκασαν μέλη των σωστικών συνεργείων που βρίσκονταν στην περιοχή να τούς παραδώσουν τις σορούς, τις οποίες στη συνέχεια φόρτωσαν σε τρένα – ψυγεία.
Η εκπρόσωπος των παρατηρητών από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Ιρίνα Γκουντίμα δήλωσε ότι τα πτώματα τοποθετήθηκαν σε τρένα στο Τορεζ, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τον τόπο του δυστυχήματος, με τελικό προορισμό, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων το Ντονέτσκ.
Η υπηρεσία του ουκρανικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι έχουν βρεθεί 196 σοροί στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines την Πέμπτη.
«Εως τις 07.00 το πρωί της 20ης Ιουλίου, στην περιοχή Σακτάρκι όπου συνετρίβη το Μπόινγκ 777, έχουν βρεθεί 196 πτώματα», αναφέρει το υπουργείο προσθέτοντας ότι δύτες μετέχουν στις έρευνες καθώς στην περιοχή υπάρχει μια λίμνη.
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχία για το τι θα γίνει με τις σορούς των 298 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος συνετρίβη την Πέμπτη και ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα του είναι «έξαλλη» με το άκουσμα ότι οι σοροί «σύρονται εδώ κι εκεί».
Αφού παρέμειναν εκτεθειμένες για δύο ημέρες στην καλοκαιρινή ζέστη, στη συνέχεια οι σοροί απομακρύνθηκαν από μία μεγάλη περιοχή στον τόπο της συντριβής, αφήνοντας μόνο στρατιωτικά φορεία κηλιδωμένα με αίμα στην άκρη του δρόμου.
Ο Σεργκέι Καβταράντζε, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ των ρώσων αυτονομιστών, δήλωσε πως και τα 196 πτώματα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής έχουν φορτωθεί στα βαγόνια στην Τορέζ, μία πόλη στην περιοχή του Ντονέτσκ.
«Θα μείνουν εκεί για την ώρα έως ότου επιλυθεί το θέμα (του τι θα γίνει με αυτά). Περιμένουμε τους ειδικούς», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς, λέγοντας πως δεν καταλαβαίνει γιατί οι ειδικοί καθυστέρησαν.
«Περιμένουμε τους ειδικούς για τρεις ημέρες. Από την πρώτη ημέρα έπειτα από αυτή την καταστροφή, καλωσορίσαμε τους ειδικούς από οπουδήποτε κι αν θα ερχόντουσαν. Ουκρανούς ειδικούς, διεθνείς ειδικούς, ρώσους ειδικούς… Είπαμε από την αρχή ότι θα προσφέρουμε τις μεγαλύτερες εγγυήσεις για την ασφάλειά τους στην περιοχή που ελέγχουμε».
Ο Αλεξάντερ Χαγκ, αναπληρωτής επικεφαλής παρατηρητής της ειδικής αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, δήλωσε πως η ομάδα του είδε σακούλες με πτώματα στα βαγόνια αλλά δεν μπόρεσε να τα μετρήσει. Είπε πως δεν γνωρίζει πού θα πάνε οι σοροί.

 

Απορρίπτει τις κατηγορίες περί κατάρριψης του αεροσκάφους από αντάρτες η Μόσχα.

Στο μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες οι φιλορώσοι αντάρτες ευθύνονται για τη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία.
«Οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελούν μία απόδειξη της βαθύτατα εξωφρενικής αντίληψης της Ουάσιγκτον για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία» δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.
«Παρά τον προφανή και αδιαμφισβήτητο χαρακτήρα των επιχειρημάτων που παρείχαν οι αντάρτες και η Μόσχα, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να κυνηγά τους δικούς τους σκοπούς» προσέθεσε ο ίδιος.
«Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε αμηχανία βλέποντας τους επίσημους εκπροσώπους ορισμένων κρατών να βιάζονται να δώσουν τις δικές τους εκδοχές της καταστροφής, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο την εξέλιξη της έρευνας» υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε μια ανακοίνωση.
Η εφημερίδα Moskovski Komsomolets δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο όπου ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας επιβεβαίωνε ότι οι αντάρτες δε μπορούν να έχουν την εμπειρία και τις τεχνικές ικανότητες που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα τόσο περίπλοκο όπως ο πύραυλος Μπουκ, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι αποτέλεσε το όπλο που προκάλεσε την τραγωδία.
Η εφημερίδα Kommersant προσέθεσε από την πλευρά της ότι οι ζημιές που έχει προκαλέσει ο πύραυλος στο αεροσκάφος είναι όμοιες με εκείνες που είχαν προκληθεί σε ένα ρωσικό αεροσκάφος που είχε πληγεί από λάθος από έναν πύραυλο του ουκρανικού στρατού το 2001, μια τραγωδία που είχε προκαλέσει τον θάνατο 78 επιβατών.
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση σήμερα παρουσίασε έναν κατάλογο με 10 «απλά» ερωτήματα που απευθύνονται προς την ουκρανική κυβέρνηση, τα οποία είναι, σύμφωνα με εκείνον, απαραίτητα για να ξεκαθαριστεί ποιος έριξε το αεροσκάφος.
«Η απάντηση στις ερωτήσεις αυτές θα μπορέσει να επιτρέψει σε όλους εμάς, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά επίσης στις χώρες της Δύσης και της Ασίας, να προσπαθήσουμε να βρούμε μία απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα: τι συνέβη στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου αυτό να μην επαναληφθεί;» διερωτήθηκε.
Ζήτησε επίσης από την ουκρανική κυβέρνηση να παράσχει λεπτομέρειες της χρήσης από τον στρατό της των πυραύλων εδάφους- αέρος Μπουκ στην ανατολική Ουκρανία και να εξηγήσει γιατί βρίσκονται εκεί παρά το γεγονός ότι οι εξεγερμένοι δεν έχουν αεροπορία.
Σύμφωνα με το υπουργείο, 27 πυραυλικά συστήματα Μπουκ που ανήκουν στον ουκρανικό στρατό έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή όπου συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος.
 

Τηλεφωνική επικοινωνία Ποροσένκο - Ολάντ
 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προέτρεψε σήμερα τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να χαρακτηρίσει τους αντάρτες που πολεμούν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας Λουχάνσκ και Ντονέτσκ μέλη «τρομοκρατικών οργανώσεων».
Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Ουκρανού προέδρου, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν: «Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν τις ενέργειες των τρομοκρατών και να αναγνωρίσουν τις λεγόμενες «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ» ως τρομοκρατικές οργανώσεις».
Την ίδια ώρα οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ουκρανίας δεν θα αποδεχθούν «κανένα εμπόδιο στο έργο των ερευνητών» και υπογραμμίζουν «την κρίσιμη σημασία» της ύπαρξης «αδιαμφισβήτητων αποδείξεων» προκειμένου να χυθεί φως στο αεροπορικό δυστύχημα του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.
Σε μια τηλεφωνική συνομιλία, οι Φρανσουά Ολάντ και Πέτρο Ποροσένκο «υπογράμμισαν και οι δύο την κρίσιμη σημασία να υπάρξουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις των γεγονότων προκειμένου να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα για αυτό το φοβερό δράμα».
 

Βρετανία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
 

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε το Σάββατο ότι αν αποδειχθεί ότι οι αυτονομιστές είναι πίσω από την κατάρριψη του τζετ των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία όπου βρήκαν το θάνατο οι 298 επιβαίνοντες σε αυτό, η Ρωσία θα κατηγορηθεί για το γεγονός καθώς αποσταθεροποίησε τη χώρα.
«Εάν κάτι τέτοιο αποδειχτεί τότε θα πρέπει να είναι σαφές τι σημαίνει αυτό: Θα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία ενός κυρίαρχου κράτους, με την παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας, την υποστήριξη, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των κακοποιών πολιτοφυλάκων», ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα The Sunday Times.
Ο βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης σφόδρα επικριτικός ως προς τους επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αργή αντίδρασή τους κατά του Κρεμλίνου. «Για πολύ καιρό υπήρξε μια απροθυμία από την πλευρά πάρα πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία» αναφέρει ο Ντέιβιντ Κάμερον.
«Είναι καιρός να δείξουμε τη δύναμή μας και πόσο μετράει η επιρροή μας. Οι οικονομίες μας είναι ισχυρές και η δύναμή τους αυξάνεται. Και όμως μερικές φορές συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε ανάγκη τη Ρωσία περισσότερο από ότι η Ρωσία μας χρειάζεται» αναφέρει ο βρετανός πρωθυπουργός.
Εξάλλου, η Μεγάλη Βρετανία δια του υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία. Όπως είπε ο βρετανός υπουργός Άμυνας μια σειρά περαιτέρω κυρώσεων είναι διαθέσιμες να χρησιμοποιηθούν κατά της Ρωσίας και κάλεσε τη Μόσχα να «αποσυρθεί από την Ουκρανία».
«Υπάρχει μια σειρά άλλων κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν και να κόψουν τα περισσότερα δίκτυα σύνδεσης με τη Ρωσία. Αυτός (ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν) χρειάζεται το εμπόριο με τη Δύση και βασίζεται στο Σίτι του Λονδίνου», αναφέρει ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλεν σε άρθρο του που δημοσίευσε η ιστοσελίδα της εφημερίδας Mail on Sunday.
«Αν η Ρωσία είναι ο κύριος ένοχος, μπορούμε να αναλάβουμε περαιτέρω δράση εναντίον τους και να καταστήσουμε σαφές ότι αυτό το είδος του πολέμου είναι εντελώς απαράδεκτο», αναφέρει ο βρετανός υπουργός Άμυνας. «Εμείς δεν το ξέρουμε αν κάποιος είπε, ας ρίξουμε ένα πολιτικό αεροπλάνο. Αλλά πρέπει να το μάθουμε» συμπλήρωσε ο πολιτικός προϊστάμενος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.
Νωρίτερα η Βρετανία, είχε ανακοινώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αξιολογήσει εκ νέου την προσέγγισή της ως προς τη Ρωσία λόγω των αποδεικτικών στοιχείων ότι οι ουκρανοί αυτονομιστές κατέρριψαν το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 298 άνθρωποι από τους οποίους οι 10 ήταν βρετανοί υπήκοοι.


http://www.kathimerini.gr
http://amethystosbooks.blogspot.gr