Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

STRATFOR: Αρχίζουν τα «όργανα» της ISIL και για την Ιορδανία.

Στις 15 Ιουνίου η εφημερίδα Jordan Times ανέφερε ότι οι ιορδανικές δυνάμεις λαμβάνουν θέσεις κατά μήκος των συνόρων της Ιορδανίας με το Ιράκ.
Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Λεβαντίνης, έγραφε ότι η ισλαμιστική οργάνωση έχει δημιουργήσει πυρήνες και εντός της Ιορδανίας. Σκοπός τους είναι η δημιουργία ενός περιφερειακού εμιράτου εντός των ιορδανικών εδαφών.
ΠΗΓΗ: STRATFOR, «Jordan Could Be the Islamic State in Iraq and the Levant’s Next Target»

Μετά την επικράτησή τους σε μεγάλο τμήμα του Ιράκ και της Συρίας, είναι απολύτως λογικό, οι ισλαμιστές, να επιδιώκουν να επεκτείνουν την επιρροή τους και στο Χασεμιτικό βασίλειο της Ιορδανίας, που αποτελεί και τη μοναδική διέξοδο επέκτασης των ισλαμιστών, οι οποίοι ούτε προς την Τουρκία μπορούν να κινηθούν, ούτε προς τον Λίβανο, λόγω Χεζμπολάχ. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ Ιορδανίας και Ιράκ.
Το καθεστώς στην Ιορδανία είναι πολύ πιο σταθερό σε σχέση με ότι υπήρχε στο Ιράκ. Ο Ιορδανικός Στρατός επίσης είναι, ή τουλάχιστον θεωρείται, πιο αξιόμαχος αυτού του Ιράκ. Επίσης, η Ιορδανία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και της ενίσχυσης τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Σαουδικής Αραβίας, κυρίως λόγω της υποστήριξης που παρείχε στους αντικαθεστωτικούς της Συρίας. ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν άμεσα, οικονομικά και στρατιωτικά την Ιορδανία.
Η υποστήριξη όμως που παρέχει η Ιορδανία στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες της Συρίας είναι και η αχίλλειος πτέρνα της, καθώς αυτοί ακριβώς οι αντάρτες που υποστηρίζει, έχουν σχηματίσει τους εντός του εδάφους της πυρήνες που υπονομεύουν την ύπαρξή της. Οι φανατικοί ισλαμιστές μπαινοβγαίνουν καθημερινά από τα σύνορά της προς την Συρία και αντίστροφα, παρά τις προσπάθειες των Ιορδανών να ελέγξουν τις κινήσεις τους.
Η Ιορδανία είναι η πατρίδα του Αμπού Μουζάμπ αλ Ζαρκάουι, του ανθρώπου που συγκρότησε αυτό που σήμερα ονομάζεται Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Λεβαντίνης. Στο έδαφος της χώρας υπάρχουν επίσης ισχυρές δυνάμεις φίλα προσκείμενες στην αλ Κάιντα και στο Μέτωπο αλ Νούσρα, που όμως έχουν στραφεί κατά του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Λεβαντίνης, θεωρώντας ότι η οργάνωση κινήθηκε υπερβολικά δυναμικά και πολύ πρόωρα και κατηγορώντας την για τις σφαγές εναντίον των σιιτών.
Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Λεβαντίνης δεν δείχνει να ανησυχεί για αυτό. Φυσικά δεν θέλει να χάσει την επιρροή του στους σουνίτες της Ιορδανίας, αλλά δεν φαίνεται και διατεθειμένο να αλλάξει τα σχέδιά του. Πιθανότατα πάντως, πριν προχωρήσει σε νέα κίνηση θα περιμένει να ξεκαθαρίσει, πρώτα, η κατάσταση στο Ιράκ.
Ίσως, σε πρώτη φάση, να εκτελέσει απλώς τρομοκρατικές επιθέσεις, για να υπονομεύσει το καθεστώς της Ιορδανίας και να πλήξει το αίσθημα ασφαλείας στη χώρα, όπως ακριβώς είχε ξεκινήσει στη Συρία και το Ιράκ. Σε κάθε περίπτωση, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις των φανατικών ισλαμιστών, παρά μόνο να υποθέτει και να λαμβάνει τα μέτρα του για κάθε ενδεχόμενο.

πηγή