Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ
ΤΩΝ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
σχόλιο Γ.Θ : Επειδή το μασωναριό καπηλεύεται τον ιπποτισμό, τα κάστρα και τη μεσαιωνική σαγήνη δημιουργώντας σύγχρονα ιπποτικά τάγματα, παρακλάδια της μασωνίας, παρασύροντας αδελφούς μας που γοητεύονται με την εποχή αυτή, η προσπάθεια των πολιτών του Διδυμοτείχου είναι η καλύτερη ρωμαίικη απάντηση.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου 2014 ξεκίνησε στην πόλη του Διδυμοτείχου να συγκροτείται μια κίνηση πολιτών, από ανθρώπους οι οποίοι...
στηρίχτηκαν στο ¨δόγμα¨, το οποίο πρεσβεύει ότι: για να υπάρξει προκοπή, ανάδειξη, ανάπτυξη και δημιουργία σε μια πόλη, πρέπει να υπάρξει εθελοντισμός. Έτσι λοιπόν μετά από ενάμιση μήνα περίπου διαβουλεύσεων και συναντήσεων, δημιουργήθηκε ο σύλλογος «Καστροπολίτες – Γνώση και Δράση».

Σκοπός και στόχος του συλλόγου είναι η ανάδειξη, διατήρηση, διαφύλαξη και συνέχιση της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μας. Η επίτευξη όλων αυτών των επιδιώξεων, θα πραγματοποιηθεί αφού πρώτα γνωρίσουμε και μελετήσουμε εμείς οι ίδιοι την ιστορία του τόπου μας (Γνώση) και ακολούθως, αναλαμβάνοντας δραστηριότητες και πρωτοβουλίες (Δράση).

Οι πρώτες δράσεις ξεκίνησαν από τον Απρίλιο, όπου ο σύλλογός μας διοργάνωσε τον 1Ο καστρινό περίπατο στις 27 Απριλίου 2014 στο ιστορικό κάστρο του Διδυμοτείχου. Η πρωτοβουλία μας αυτή γνωστοποιήθηκε στον κόσμο της περιοχής μας μέσω διαδικτύου και τοπικών ΜΜΕ, με αποτέλεσμα αρκετοί συμπολίτες μας να ανέβουν στο κάστρο και να περπατήσουν επάνω στα χνάρια που άφησαν μεγάλες προσωπικότητες της Ρωμανίας, όπως οι αυτοκράτορες: 

Βασίλειος Βουλγαροκτόνος, Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης και Ιωάννης Ε΄ Παλαιολόγος (οι δύο τελευταίοι γεννήθηκαν στο Διδυμότειχο), ο Ανδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος, ο Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός (ο οποίος στέφθηκε συναυτοκράτορας στο Διδυμότειχο) καθώς επίσης, ο στρατηγός Βάρδας Σκληρός, ο λόγιος Θεόδωρος Μετοχίτης, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννης Καματηρός (ο οποίος μετά την άλωση του 1204 κατέφυγε στο Διδυμότειχο) και βεβαίως να μην παραλείψουμε και δύο γυναίκες την Θεοδώρα Παλαιολογίνα Αγγελίνα Καντακουζηνή (μητέρα του Ιωάννη ΣΤ΄) και την Ειρήνη Ασάναινα Καντακουζηνή (σύζυγο του Ιωάννη ΣΤ΄) καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της χιλιόχρονης Ρωμανίας.

Στην περιήγηση αυτή υπήρξε και ένα μέλος του συλλόγου μας ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία που σχετίζονται με το Διδυμότειχο.

Η δεύτερη δράση μας περιελάμβανε μια ιστορική διάλεξη με θέμα «Ιστορική Διαδρομή του Διδυμότειχου στα Βάθη των Αιώνων». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 6 Μαΐου 2014 και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «Ελευθέρια-2014», υπό την αιγίδα του Δήμου Διδυμοτείχου για την 94η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης και της γύρω περιοχής.

Στη διάλεξη παρουσιάστηκε η ιστορική πορεία του Διδυμοτείχου σε 3 ενότητες:
1. Προϊστορία, Κλασικοί χρόνοι, Ρωμαϊκή εποχή (από την 5η χιλιετία π.Χ έως τον 4ο αιώνα μΧ).
2. Περίοδος Ρωμανίας/Βυζαντίου (από τον 4ο αιώνα έως τον 1361).
3. Τουρκοκρατία και Απελευθέρωση (από το 1361 έως το 1920).
 

Η επόμενη μας δράση αφορούσε τον καθαρισμό από χόρτα και σκουπίδια του κάστρου του Διδυμοτείχου και πραγματοποιήθηκε στις 1 και 15 Ιουνίου 2014. Μέλη του συλλόγου αλλά και πολλοί φίλοι και συμπολίτες καθώς και μικρά παιδιά, ανεβήκαμε στο κάστρο και καταφέραμε να καθαρίσουμε τα κυριότερα σημεία του έτσι ώστε να είναι προσεγγίσιμα για τους επισκέπτες.



Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια που λειτουργούμε σαν σύλλογος προσπαθήσαμε και ενημερώσαμε πολλούς επισκέπτες του Διδυμοτείχου (Έλληνες και ξένους) οι οποίοι καταφθάνοντας στην περιοχή μας με εκδρομικά λεωφορεία ζήτησαν να ενημερωθούν εκτενέστερα για την ιστορία της πόλης μας.
 

Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι, η εκμάθηση τοπικής ιστορίας στα μέλη του συλλόγου μας, η οποία θα επιτευχθεί με επιμορφωτικές ομιλίες που θα διοργανώσουμε με ειδικευμένους επιστήμονες και ερευνητές της περιοχής μας, έτσι ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική και έγκυρη ενημέρωση για την ιστορία και τα αρχαιολογικά μας μνημεία και αξιοθέατα. Επιπροσθέτως, μέρος των δραστηριοτήτων μας θα είναι η ανάδειξη σημαντικών προσωπικοτήτων της τοπικής μας ιστορίας καθώς και σημαντικών επετείων και γεγονότων που έλαβαν χώρα κυρίως στη Θρακική γη, αλλά και σε όλο τον Ελληνισμό.
 

Ενημερωτικά να αναφέρουμε ότι όποιος ενδιαφέρεται και θέλει να πληροφορηθεί για τις δράσεις του συλλόγου μας, μπορεί να μας βρει στο διαδίκτυο www.kastropolites.gr, στο facebook ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ καθώς επίσης να επικοινωνήσει μαζί μας και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας kastropolites@gmail.com.
 


Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κύριο Δαμασκηνό, ο οποίος μας έδωσε την ευλογία του, και μας παραχώρησε για τις συνάξεις μας την αίθουσα του πνευματικού κέντρου του ναού της αγίας Παρασκευής. Επίσης ευχαριστούμε πολύ τις τοπικές μας εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις που εξ αρχής πρόβαλαν το σύλλογο και τις δράσεις μας. Βεβαίως ευχαριστούμε πολύ και την Ενωμένη Ρωμηοσύνη η οποία μέσω της ιστοσελίδας της, προβάλει και αναδεικνύει την προσπάθειά μας και εκτός των ορίων του Νομού Έβρου.

http://www.enromiosini.gr