Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Βρετανία: Μεγαλώνει η διαφορά του UKIP.


σχόλιο Γ.Θ : Από εκεί που δεν το περίμενε η νέα τάξη, της έρχεται το χτύπημα.
Μέσα στο έδφός της... και απειλεί την κυριαρχία της στην ίδια της την έδρα! 
 
Μεγαλώνει η διαφορά του UKIP του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Το Ανεξάρτητο Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Φάρατζ συγκεντρώνει ποσοστό 38% και προηγείται με μεγάλη διαφορά από τους Εργατικούς που καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με 27%.

Τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι, καταποντίζονται, συγκεντρώνοντας ποσοστά 18% και 8% αντίστοιχα, στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Comres που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού ITV.

Μια άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Yougov που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, έδινε στο Ukip ποσοστό 31%, στους Εργατικούς 28%, στους Συντηρητικούς 19% και στους Φιλελεύθερους 9%.

«Ανέκαθεν επιδίωκα να δημιουργήσω πολιτικό σεισμό. Οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ ενθαρρυντικές, όμως δεν πρόκειται να σας πω ψέματα: είμαστε σε καλό δρόμο όμως ακόμη έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά» σχολίασε ο Φάρατζ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η άνοδος του κόμματος που αυτοπροβάλλεται ως κατά του κατεστημένου συνεχίζεται αμείωτη παρά τα πυρά που δέχεται από τα παραδοσιακά βρετανικά κόμματα, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία καταγγέλλουν κυρίως τις ρατσιστικές ή ξενοφοβικές δηλώσεις πολλών υποψηφίων του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Comres, το 32% των Βρετανών χαρακτηρίζει το κόμμα του Φάρατζ «ρατσιστικό». Ταυτόχρονα, ένας στους τρεις (ποσοστό 33%) πιστεύει ότι το Ukip είναι «πιο έντιμο» από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα


Το Ukip εκπροσωπείται με εννέα βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά δεν έχει κανέναν εκπρόσωπο στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Έως και 30% μπορεί να φτάσει η «αντιευρωπαϊκή» ψήφος τον Μάιο.

Ακόμα και το 30% μπορεί να φτάσει η «αντιευρωπαϊκή» ψήφος τον Μάιο, προειδοποιεί το «Open Europe», ένα think tank που μελετά τα θέματα της ΕΕ. Σε έδρες, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 220 επί συνόλου 751 εδρών, σαφώς περισσότερες από τις έδρες της απερχόμενης Ευρωβουλής.Τα κόμματα με «αντιευρωπαϊκό» προσανατολισμό ποικίλουν, όπως αναφέρει το Open Europe.
Υπάρχουν ΚΚ σε διάφορες χώρες που απορρίπτουν παντελώς την ΕΕ, νεοφασιστικά κόμματα ή ξενοφοβικά, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, οι ευρωσκεπτικιστές του Φάρατζ στη Βρετανία, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία και η Εναλλακτική για τη Γερμανία στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης.Πάντως, σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα εξακολουθεί να ελέγχεται από τις πολιτικές ομάδες που τάσσονται υπέρ της περαιτέρω ενοποίησης, παρά τις επιμέρους διαφορές.

Ωστόσο, η πλειοψηφία που θα έχουν αυτές οι δυνάμεις (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι) στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται μικρότερη.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι όλο και μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών της ΕΕ επιλέγουν την αποχή από την εκλογική διαδικασία.

Το 2009 ο μέσος όρος συμμετοχής έφτασε το 43%. Εφόσον το ποσοστό επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι περίπου το 74% των πολιτών, είτε δεν θα έχει πάει καθόλου να ψηφίσει είτε θα έχει επιλέξει κόμμα που δεν στηρίζει με πάθος το ευρωπαϊκό όραμα.

«Με τόσο χαμηλή συμμετοχή στην κάλπη θα είναι δύσκολο και όχι ιδιαίτερα ειλικρινές από δημοκρατικής άποψης, να προωθήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ατζέντα περί ενοποίησης. Κάτι τέτοιο θα κάνει ακόμα πιο έντονα τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα.»