Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ο "στρατηγικός αποκλεισμός" της Οδησσού και τα γεγονότα σε αυτήν ανοίγουν την αυλαία των ΣΤΕΝΩΝ (βλ. Αιγαίο).

Η μεγαλύτερη έκπληξη δεν είναι μόνο οι ραγδαίες εξελίξεις, αλλά το γεγονός ότι η  Γεωπολιτική ανάλυση  ευθυγραμμίζεται παράλληλα με τις κατά καιρούς ρήσεις των Αγίων κεκοιμημένων  Πατέρων της  Εκκλησίας   σε σχέση με τα επερχόμενα.
Η θλίψη, ο πόνος αλλά και η ελπίδα πάνε μαζί  αντάμα και σε λίγο καιρό τα λεγόμενα  τους θα λειτουργούν σαν τυφλοσούρτης  .
Πριν την ¨νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου¨   με τα αποτρόπαια γεγονότα του ολοκαυτώματος των Ρωσοφώνων  στην Οδησσό, το γεωστρατηγικό  πλάνο των Ρώσων είχε τις παρακάτω προδιαγραφές.
 Ο Βίκτορ Λιτόβκιν, αμυντικός αναλυτής του ITAR-TASS, γράφει για τις αλλαγές που θα φέρει η “απελευθέρωση” της Κριμαίας από τα εμπόδια που έθετε με διάφορα προσχήματα η Ουκρανία. Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας εκσυγχρονίζεται και έχει έναν προσανατολισμό: Την Μεσόγειο.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέθεσε στον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, και στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να επεξεργαστούν ως την 1η Ιουνίου πρόγραμμα ανάπτυξης του Στόλου της Μαύρης θάλασσας, ο οποίος έχει επείγουσα ανάγκη από ανανέωση και ενίσχυση.  Πηγή : Η Σύγχρονη Ρωσία
  Λίγες ώρες μετά το αποτρόπαιο ολοκαύτωμα  της Οδησσού οι στρατιωτικές προτεραιότητες της Ρωσικής μηχανής ενισχύθηκαν περαιτέρω και στοχεύουν πλέον συγκεκριμένα.
-Να συνεχιστεί η συγκέντρωση αεροπορικών, ναυτικών και αερομεταφερόμενων δυνάμεων στην Κριμαία αλλά και γενικότερα στην περιοχή της Νότιας και της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας ακόμα και με μεταφορά δυνάμεων από την Άπω Ανατολή.
-Να ενισχυθεί η 14η Στρατιά που εδρεύει στην Υπερδνειστερία. (Ουσιαστικά εφαρμόζεται η στρατηγική της τανάλιας.)
-Να προωθηθούν αεροπορικά όπλα στην Κριμαία για εξοπλισμό των στρατηγικών και τακτικών αεροπορικών δυνάμεων που από εχθές ξεκίνησαν να μεταφέρονται στην αεροπορική βάση της Συμφερόπολης.
Τα παραπάνω είναι κάποιες από τις κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Πούτιν πριν συμπληρωθεί το 24ωρο από το ολοκαύτωμα της Οδησσού.

Ήδη όμως πριν την έκδοση του παραπάνω ανακοινωθέντος  και σύμφωνα με δημοσίευμα της ουκρανικής εφημερίδας «Kyiv Post», η Ρωσία ανέπτυξε...
¨στην Κριμαία δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη (τύπου Mig-29 και Su-27, καθώς επίσης και βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Tupolev Tu-22 σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές.¨

Το ερώτημα που τίθεται
 Σε τι αποσκοπεί  η ανωτέρω αεροπορική δύναμη κρούσης  την στιγμή που τα συγκεκριμένα στρατηγικά βομβαρδιστικά μπορούν  από μόνα τους να  ενεργήσουν ένα  πυρηνικό ολοκαύτωμα ή να εκτοξεύσουν δεκάδες συμβατικά βλήματα cruise ή εκατοντάδες κατευθυνόμενα όπλα αέρος-εδάφους ;
Ποιο Νατοϊκό πλοίο θα θελήσει με την ¨ενεργή¨ παρουσία του στην Μαύρη Θάλασσα να το ¨παίξει¨ υποψήφιο  θύμα για τον πάτο;
Άρα  οι Ρώσοι με το ¨αεροπλανοφόρο¨ της Κριμαίας  κατά αρχάς  προκαλούν τον στρατηγικό αποκλεισμό του μοναδικού λιμανιού της Ουκρανίας που είναι η Οδησσός . Έτσι οποιαδήποτε σκέψη των Δυτικών να το ¨αναβαθμίσουν¨  εξουδετερώνεται.
Με αυτόν τον τρόπο η Ελληνική χερσόνησος της Ταυρίδος  μετά την προσάρτηση της  στην Ρωσική επικράτεια έδωσε στους Ρώσους το ¨πάνω χέρι ¨να ελέγχουν αποκλειστικά την Μαύρη Θάλασσα.
Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι Δυτικοί και θα πρέπει  να διαχειρισθούν άμεσα  την εξουδετέρωση  της τρομακτικής δύναμης του πυρός που  συγκεντρώνεται στο ¨αεροπλανοφόρο¨  της Κριμαίας που το ένα μάτι του  βλέπει Οδησσό- Ουκρανία αλλά το ¨καλό¨ μάτι του βλέπει και  επιδιώκει την απρόσκοπτη διέλευση των Στενών του Βοσπόρου και από εκεί στο Αιγαίο ( Μεσόγειος)  και  μετά  δια της διώρυγας του Σουέζ στον Ινδικό Ωκεανό.
Όσο το πρόβλημα της Ουκρανίας παραμένει ανοικτό και υπάρχει  από τις δύο πλευρές κωλυσιεργία ( δυστυχώς κάτι τέτοιο φαίνεται ένθεν και ένθεν) , τόσο τα σενάρια διαχείρισης της κρίσης θα μετατοπίζονται νοτιότερα στην προσπάθεια να αποκλείσουν τον Ρώσο  μέσα στην Μαύρη Θάλασσα.
Μέσα στο γεωπολιτικό κομφούζιο των ημερών μας το επόμενο χρονικό διάστημα πιθανώς να απασχολήσουν την επικαιρότητα σημαντικά θέματα που θα επηρεάσουν άμεσα την Ελλάδα.
-Κλείσιμο της παροχής ενέργειας ρωσικού Φ.Α στην Ουκρανία και πιθανή μείωση του στις άλλες Ευρωπαικές χώρες. ¨ήδη η Γερμανία  μετά τα γεγονότα της Οδησσού ζητάει μία δεύτερη Γενεύη γιατί  το πρόβλημα φαίνεται να την ακουμπάει περισσότερο¨.

-Ο απρόβλεπτος τουρκικός παράγοντας  μέσα σε όλα  τα τεκταινόμενα και σε σχέση με την πίεση που θα δεχτεί από  δρομολογούμενη  επίλυση του Κουρδικού.
-Ανακίνηση του Θέματος των Στενών και της συνθήκης του Μοντρέ  που τα διέπει.
-Δεν θα ¨στενέψουν¨ μόνο τα Στενά αλλά θα θελήσουν να στενέψουν και τους διεθνείς  διαδρόμους ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο με ότι αυτό συνεπάγεται  στις πολύ  λεπτές σχέσεις επανακαθορισμού ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας.
Δυστυχώς το Παγκόσμιο κακό ξεκίνησε από την Συρία και κάθε χώρα περιμένει την σειρά της να μπει μέσα σε αυτό.
"Όταν αρχίσει το κακό από την Συρία να αρχίσετε να προσεύχεστε! (το επανέλαβε πολλές φορές) Εκεί, από την Συρία όταν ξεκινήσει..." μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, Αντώνιου Κόμπου+1920-2005
Συρία- Ουκρανία , μετά ποιος έχει σειρά και πάμε λέγοντας;
Ο ΑΝΑΣΤΑΣ  ΚΥΡΙΟΣ  ΒΟΗΘΟΣ.
 

Δρ. Κωνσταντίνος  Βαρδάκας