Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΣΤΑ ΑΚΡΑ: Η Ρωσία εκτόξευσε τρεις στρατιωτικούς δορυφόρους.


1

Η διαστημική πτυχή της υποβόσκουσας (αν και τώρα έγινε εμφανής) σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας αρχίζει να πλαισιώνεται από τεχνολογικά εργαλεία τόσο για περιόδους κλιμάκωσης της κρίσης όσο και για περιόδους σύγκρουσης. Οι 24ωρες ασφαλείς επικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων και Δυνάμεων Ασφαλείας από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και αν βρίσκονται, είναι απολύτως απαραίτητοι για τη Ρωσία, η οποία αντιμετωπίζει έναν αναβιωμένο νεοναζιστικό άξονα από τη Δύση. Στις 23 Μαΐου εκτόξευσε τρεις τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, τους COSMOS 2496, COSMOS 2497 και COSMOS 2498. Δυτικές πηγές ανέφεραν ότι εκτοξεύθηκε και τέταρτο αντικείμενο αλλά αυτό δεν το επιβεβαίωσαν οι Ρώσοι.


Η εκτόξευση έγινε από το κοσμοδρόμιο του Plesetsk με πύραυλο Rockot, τροποποιημένο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο SS-19 δύο ορόφων που μετατράπηκε σε πύραυλο-φορέα για εκτόξευση δορυφόρων προσθέτοντας και τρίτο όροφο. Χρησιμοποιεί υγρά καύσιμα. Οι δορυφόροι τέθηκαν σε τροχιά ύψους περίπου 1.500 χλμ με περίοδο περιφοράς γύρω από τη Γη 116 λεπτά και 82,5 μοίρες κλίση του επιπέδου της τροχιάς τους σε σχέση με τον Ισημερινό. Η τροχιά τους περνάει σχεδόν πάνω από τους πόλους.

Οι δορυφόροι είναι τμήμα του στρατιωτικού συστήματος Strela 3M ή Rodnik, που χρησιμοποιείται για αναμετάδωση επικοινωνιών από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου στη βάση. Κινούνται σε ημι-πολική ηλιοσύγχρονη τροχιά, που σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά της τροχιάς τους σε συνδυασμό με την περιστροφή της Γής σε 24 ώρες, επιτρέπουν σε κάθε δορυφόρο να περνάει πάνω από όλα τα σημεία της Γης (να τα έχει στο οπτικό πεδίο του) μέσα σε 24 ώρες. Το τηλεπικοινωνιακό σύστημα χρησιμοποιεί πολλούς δορυφόρους ώστε σε κάθε στιγμή να «βλέπουν» όλη την επιφάνεια της Γης και με την διαδορυφορική σύνδεση (inter-satellite link) που προφανώς έχουν να μπορούν να μεταφέρουν μία επικοινωνία στη Ρωσία από οποιοδήποτε σημείο της Γης βρίσκεται μία ρωσικό στρατιωτική ή άλλη Μονάδα.

Ο δορυφόρος που θα την «βλέπει» θα λαμβάνει το σήμα και θα το αναμεταδίδει σε άλλους δορυφόρους του συστήματος μέχρις ότου φθάσει σε δορυφόρο που «βλέπει» Ρωσία για να το «κατεβάσει» στη βάση. Το δίκτυο τέτοιων δορυφόρων φαίνεται πιο αξιόπιστο διότι αφ’ ενός οι γεωστατικοί δεν καλύπτουν τις πολύ βόρειες και πολύ νότιες περιοχές κοντά σε πόλους και αφ’ ετέρου μία καταστροφή γεωστατικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου θα «κατεβάσει» τις επικοινωνίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για δορυφόρους όμως όπως αυτοί που εκτόξευσαν οι Ρώσοι, ακόμη και η καταστροφή μερικών δεν «ρίχνει» το σύστημα, απλώς δεν επιτρέπει 24ωρη κάλυψη και η αντικατάστασή τους είναι γρήγορη και οικονομική, τόσο για κατασκευή (διότι η μαζική παραγωγή έχει ήδη ρίξει το κόστος) όσο και για εκτόξευση. Ένας πύραυλος εκτοξεύει ακόμη και τρεις δορυφόρους.
Ο πρώτος δορυφόρος του συστήματος Strela ήταν ο COSMOS 80 που εκτοξεύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1965.

hellasforce.com
http://olympia.gr