Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Συναγερμός στην Άγκυρα! Φόβοι για defacto δημιουργία του Κουρδιστάν…

Έμμεση πρόταση αυτονομίας με τη δημιουργία καντονιών κάνουν οι Κούρδοι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, σε μια εποχή που η κυβέρνηση της Άγκυρας αναζητεί συμμάχους και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τα ανοίγματα προς την κουρδική κοινότητα.

Η νέα δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ, Γκιουλτέν Κισάνακ, η οποία εξελέγη με τη στήριξη του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (ΒDP) με ποσοστό 55% στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, δήλωσε πως οι Κούρδοι είναι έτοιμοι για «δημοκρατική αυτονομία». Η δήμαρχος συνοδεύει τις βλέψεις για αυτονομία με τη συμμετοχή στους ενεργειακούς πόρους της περιοχής. «Αναζητούμε πόσες πετρελαιοπηγές υπάρχουν στο Nτιγιαρμπακίρ. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να πάρει το μερίδιό της από τις τοπικές οικονομικές και ενεργειακές πηγές», δήλωσε η Κισάνακ στο AlJazeeraTurk.
Σύμφωνα με τη νέα δήμαρχο του Ντιγιαρμπακίρ, «από το 2007 το BDP έχει καταρτίσει σχέδιο για δημοκρατική αυτονομία των τοπικών κοινωνιών, με τη δημιουργία καντονιών». Η αντίδραση στις δηλώσεις της Κισάνακ ήρθε από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος τόνισε πως «η Τουρκία είναι ενιαία με το φυσικό πλούτο της. Δεν μπορεί να υπάρχουν η Δύση και η Ανατολή. Ό,τι κερδίζουμε το βάζουμε σε κοινό λογαριασμό και το μοιραζόμαστε». Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε πως «τα έσοδα της Τουρκίας είναι ενιαία, όπως τα τουριστικά έσοδα στην Αττάλεια, τα εμπορικά στον Μαρμαρά… Δεν πρέπει να στέλνουμε περίεργα μηνύματα».
Ο πραγματικός στόχος των Κούρδων δεν είναι τα έσοδα από το πετρέλαιο της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Άλλωστε, δεν υπάρχουν και πολλές πετρελαιοπηγές στην περιοχή. Η Τουρκία καλύπτει το 12% των αναγκών της από τις πετρελαιοπηγές της νοτιοανατολικής επαρχίας. Ουσιαστικά, οι Κούρδοι με τις δηλώσεις της Κισάνακ συνηθίζουν την τουρκική κοινή γνώμη στην ιδέα της αυτόνομης διοίκησης των περιοχών που στην πλειονότητά τους κατοικούνται από Κούρδους.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 30ής Μαρτίου το κουρδικό BDP κέρδισε τους δήμους 11 πόλεων της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Τουρκίας, με ποσοστά που κυμαίνονταν από 55% έως και 85%! Πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται πως ο Ερντογάν ενδέχεται να επιχειρήσει να προσεγγίσει τους Κούρδους του BDP προκειμένου να τον υποστηρίξουν στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Αύγουστο.
Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)έλαβε το 45% των ψήφων στην επικράτεια και αν οι Κούρδοι -τα ποσοστά τους αγγίζουν το 6,5%- στηρίξουν την υποψηφιότητα Ερντογάν, τότε ο πρωθυπουργός θα μπορεί να γίνει πρόεδρος από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ερώτημα παραμένει το αντάλλαγμα που θα δώσει ή τουλάχιστον θα υποσχεθεί στους Κούρδους. Μέχρι τον προσεχή Αύγουστο αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο Κουρδικό, που πιθανότατα θα έχουν άμεση σχέση με τις προεδρικές εκλογές και τα σχέδια του Ερντογάν για το μέλλον της Τουρκίας.
 
Φόβοι για defacto δημιουργία του Κουρδιστάν…
ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη δράση των Κούρδων και όχι μόνο εντός του τουρκικού εδάφους. Το Βόρειο Ιράκ είναι αυτόνομη περιοχή και οι Κούρδοι έχουν δική τους διοίκηση, απολαμβάνοντας τα έσοδα από τα πετρέλαια της Μοσούλης και του Κιρκούκ, γεγονός που έχει οδηγήσει την περιοχή σε ραγδαία ανάπτυξη.
Παράλληλα, στη Βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, οι Κούρδοι έχουν κηρύξει την ίδρυση προσωρινού Κοινοβουλίου και βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανακήρυξη της αυτονομίας τους. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απειλήσει πως θα λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται σε περίπτωση που οι Κούρδοι κηρύξουν την αυτονομία τους. Η Αγκυρα φοβάται ότι είναι θέμα χρόνου η δημιουργία τριών αυτόνομων περιοχών στο Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία, που de facto θα οδηγήσει στη δημιουργία του Κουρδιστάν. Από την άλλη, οι Κούρδοι θεωρούν πως έχουν μια «μητέρα πατρίδα», η οποία είναι η αυτόνομη περιοχή στο Βόρειο Ιράκ.
Το τουρκικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) από την αρχή των διαπραγματεύσεων με το φυσικό ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είχε προειδοποιήσει τους Τούρκους ψηφοφόρους πως ο Ερντογάν «για ψηφοθηρικούς λόγους προσπαθεί να προσεγγίσει τους Κούρδους και διαπραγματεύεται με το PKK». Μπορεί οι διαπραγματεύσεις με το PKK και τον Οτσαλάν να έχουν «παγώσει» τους τελευταίους μήνες, εντούτοις συνεχίζεται η εκεχειρία που έχει κηρυχθεί πριν από περίπου ένα χρόνο.
Σημαντική εξέλιξη θεωρείται επίσης η ίδρυση Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών από την Ανατολική και Νοτιοανατολική Τουρκία. Οι ιδρυτές του κατέθεσαν στη Νομαρχία του Ντιγιαρμπακίρ τη σχετική αίτηση, η οποία έγινε αποδεκτή. Ο νέος φορέας ονομάζεται Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών του Κουρδιστάν.
 
Μανώλης Κωστίδης, στον «Τύπο της Κυριακής»
www.antinews.gr