Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ένας χρόνος από την διπλή απαγωγή που συγκλόνισε τον χριστιανικό κόσμο.


σχόλιο Γ.Θ :  Πνευματικό του παιδί από την Συρία μάς έχει αποκαλύψει...
Πάντοτε όταν είχα πρόβλημα πνευματικό και χρειαζόμουνα τον Πνευματικό μου, με την Χάρη του Θεού με καλούσε στο τηλέφωνο. Σήμερα, ένα χρόνο μετά την απαγωγή του, νιώθω πως είναι ζωντανός, είμαι σίγουρος.
Λιώστε τα κομποσκοίνια αδέρφια.

Η ανθρώπινη αβεβαιότητα συμπλέκεται με την υπερβατική προσδοκία για αίσια έκβαση στην υπόθεση της διπλής απαγωγής του Μητροπολίτη Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας Παύλου και του Συροϊακωβίτη Μητροπολίτη στην ίδια πόλη Γιοχάννα έξω από το Χαλέπι της Συρίας στις 22 Απριλίου. Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που τα ίχνη των δυο επιφανών χριστιανών επισκόπων χάθηκαν, μετά την απαγωγή τους από ενόπλους, στην τουρκοσυριακή μεθόριο.
Τα αίτια της πράξης αυτής παραμένουν ανεξιχνίαστα, οι αυτουργοί συνεχίζουν να είναι άγνωστοι, ενώ οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την τύχη τους είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένες.  Δώδεκα μήνες μετά, η Ορθόδοξη και η Συροϊακωβίτικη Εκκλησία συνεχίζουν αδιάκοπα τις έρευνες, σε συνεργασία και με τις κρατικές αρχές της Συρίας, αλλά και διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ με συνεχείς εκκλήσεις, για την ανεύρεση και απελευθέρωση των δυο επισκόπων.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αντιοχείας, το Βατικανό αλλά και ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος παρακολουθούν εδώ και ένα χρόνο με αγωνία τις εξελίξεις.  Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενημερώνεται για οποιαδήποτε εξέλιξη, ενώ δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να αναφερθεί στο πολύ δυσάρεστο για την Εκκλησία Αντιοχείας, γεγονός της απαγωγής του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου, που τυγχάνει και κατά σάρκα αδελφός του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη.  Εκκλήσεις για την απελευθέρωση των δυο επισκόπων έχουν απευθύνει όλοι οι Ορθόδοξοι προκαθήμενοι, ο Πάπας Φραγκίσκος, πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Το χρονικό
Στις 22 Απριλίου ο Συροϊακωβίτης Μητροπολίτης Χαλεπίου Ιωάννης κατευθύνεται με αυτοκίνητο στη συροτουρκική μεθόριο για να παραλάβει τον Ορθόδοξο Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο. Οι δυο επίσκοποι ενώ επέβαιναν στο αυτοκίνητο πέφτουν θύματα απαγωγής. Ένοπλοι σταματούν το όχημα αποβιβάζουν με τη βία τους συνεργάτες του Συροϊακωβίτη Μητροπολίτη Ιωάννη και εκτελούν τον οδηγό. Επιβιβάζονται στο αυτοκίνητο και κατευθύνονται σε άγνωστη κατεύθυνση απαγάγοντας τους δυο επισκόπους.

Οι πληροφορίες

Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει την απαγωγή. Τα ίχνη των δυο επισκόπων, όπως και των άγνωστων απαγωγέων τους έχουν χαθεί κάπου στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, όπου θεάθηκαν για τελευταία φορά πέρσι τέτοια ημέρα.  Οι πληροφορίες, από επίσημες υψηλόβαθμες πηγές της Συρίας τόσο από την πλευρά του καθεστώτος Άσαντ, όσο όμως και από την πλευρά τη αντιπολίτευσης, είναι ελάχιστες και πολλές φορές συγκεχυμένες και σε κάθε περίπτωση ανεπιβεβαίωτες από επίσημες πηγές του Πατριαρχείου Αντιοχείας.  Τον Οκτώβριο του 2013 ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο φέρεται να υποστήριξε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών οι δυο επίσκοποι είναι ζωντανοί. Μέχρι σήμερα, βέβαια, οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Τα άλλα θύματα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία

Οι Μητροπολίτες Παύλος και Γιοχάννα, δεν είναι τα μόνα θύματα του πολέμου στη γη όπου άνθισε ο χριστιανισμός, στα χώματα όπου περπάτησε και δίδαξε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, εκεί όπου η διδασκαλία του Ιησού τον 1ο μ.Χ αιώνα άρχισε να μορφοποιείται για να μεταλαμπαδευθεί στη συνέχεια σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου και στα πέρατα της οικουμένης.  Η απαγωγή των δυο χριστιανών επισκόπων στη Συρία, αποτελεί το τραγικό επιστέγασμα των διώξεων που υφίστανται οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Συρίας, που βρίσκονται στο μέσο της αιματηρής εμφύλιας σύγκρουσης που εδώ και τρία χρόνια μαστίζει τη χώρα αυτή με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, και ακόμα περισσότερους εκτοπισμένους από τις εστίες τους, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκεύματος ή δόγματος.  Μοναδική εξαίρεση και παράλληλα αχτίδα αισιοδοξίας ήταν η πολύμηνη απαγωγή 13 μοναχισσών από την ορθόδοξη μονή της Αγίας Θέκλας στην χριστιανική πόλη της Μααλούλα στις 3 Δεκεμβρίου του 2013.  Μετά από τρίμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ανταρτών και της συριακής κυβέρνησης με την μεσολάβηση του Λιβάνου και του Κατάρ επιτεύχθηκε στις 10 Μαρτίου του 2014 συμφωνία για την απελευθέρωση των 13 μοναχισσών σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση 150 κρατουμένων γυναικών από την κυβέρνηση Άσαντ.

Νότα αισιοδοξίας για τους Μητροπολίτες

Η απελευθέρωση των μοναζουσών αναπτέρωσε το ηθικό στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, κυρίως όμως οι δηλώσεις του επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας του Λιβάνου Αμπάς Ιμπραήμ. Ο αντιστράτηγος σε δηλώσεις του τον περασμένο Μάρτιο άφησε να εννοηθεί ότι οι δυο απαχθέντες Μητροπολίτες Χαλεπίου Παύλος και Γιοχάνα Ιμπραήμ των Συροϊακωβιτών είναι ζωντανοί.  Ο αντιστράτηγος Ιμπραήμ, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο πέρυσι στη διαμεσολάβηση μεταξύ της κυβέρνησης Άσαντ και της αντιπολίτευσης για την απελευθέρωση των 13 μοναχισσών, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και των δύο απαχθέντων επισκόπων. 


amen