Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ξανά στα χαρακώματα η Μόσχα και η Ουάσιγκτον

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου 

Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα οδεύουν ολοταχώς σε νέο Ψυχρό Πόλεμο ή ήδη διανύουμε τις πρώτες ημέρες του και δεν το έχουμε καν υποψιαστεί; Ο τρόπος με τον οποίο δρουν και αντιδρούν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προδιαθέτει σε κάτι τέτοιο, αν και στην Ουάσιγκτον «συλλαμβάνει» κανείς αξιωματούχους που ομιλούν μία διαφορετική ξύλινη γλώσσα στην οποία δεν μας είχαν συνηθίσει στο παρελθόν. Την ίδια γνώμη έχουν για τους Ρώσους αξιωματούχους και Αμερικανοί συνάδελφοι που εργάζονται στη ρωσική πρωτεύουσα. 

Για πρώτη φορά, την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστρεψε τις κυρώσεις στον στενό κύκλων των δισεκατομμυριούχων φίλων του κ. Πούτιν και στους πιο πιστούς συνεργάτες του. Μετά την ανακοίνωση αυτή, τι άλλο απομένει να πράξει ο κ. Ομπάμα, από το να επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο, στους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, αναρωτήθηκαν οι αναλυτές. Και έχουν δίκιο διότι αν είναι κάποιοιςπου έπρεπε να “τιμωρηθεί” για την εισβολή, είναι ο κ. Πούτιν. Αυτός δεν πήρε την απόφαση; Αυτός δεν έδωσε εντολή να υλοποιηθεί; 


Οι ίδιοι αναλυτές πιστεύουν πως ο Λευκός Οίκος πρέπει να σκληρύνει τη θέση του, μερικοί διαφωνούν λέγοντας ότι πρέπει να τερματιστούν οι εκατέρωθεν προκλήσεις και «να τα βρουν», διότι ο Ψυχρός Πόλεμος θα δημιουργήσει προβλήματα στις οικονομίες όλων των χωρών λόγω της παγκοσμιοποίησης – που είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της Αμερικής. Ο κ. Ομπάμα παραδέχθηκε στο διάγγελμά του ότι οι τελευταίες κυρώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την παγκόσμια οικονομία, μία παραδοχή που προκαλεί ανατριχίλα.

Νομίζω ότι το βασικό λάθος των Αμερικανών είναι ότι υποτιμούν τον Βλ. Πούτιν και τη σημερινή Ρωσία. Είτε συμφωνεί κανείς μαζί του, είτε διαφωνεί, ο Ρώσος πρόεδρος έχει όραμα για τη χώρα του. Ανεξάρτητα από τις ιδεολογίες του καθενός, ο άνθρωπος δείχνει να έχει σχεδιάσει όλες τις κινήσεις του. Εντυπωσιάζει, αλλά και φοβίζει, ο τρόπος που υλοποιεί τα σχέδιά του, σε μία στιγμή που η Αμερική αποφεύγει τους πολέμους όπως ο διάολος το λιβάνι, ευρισκόμενη σε φάση αποχώρησης.

Το αντιπολεμικό δόγμα του κ. Ομπάμα δοκιμάζεται στην Ουκρανία, όπως δοκιμάστηκε και στη Συρία, όπου τον διέσωσε ο κ. Πούτιν. Τι θα πράξει ο Αμερικανός πρόεδρος εάν ο Ρώσος Πρόεδρος προχωρήσει σε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας; Θα εισέλθει στον πόλεμο; Ο ίδιος δήλωσε μόλις προχθές ότι «δεν θα πολεμήσουμε για την Ουκρανία». Και φαίνεται πως θα τηρήσει την υπόσχεσή του…

* Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014
http://kostasxan.blogspot.gr